537 3

Колко струва машинното гласуване?

Стефанаки Йоанис

22 милиона и половина лева ще са необходими, за да бъдат поръчани и наети 12 500 машини за гласуване - по една във всяка секция в страната и чужбина. Досега такива машини имаше само в 500 секции и това струваше 900 хиляди лева, припомня БНТ.

Ще има ли кой да достави всичките машини и то в срок при условие, че все още не е обявена и обществената поръчка? Оказа се, че фирмата, която досега е наемала машините, най-вероятно няма да може в толкова кратък срок да осигури техниката.

Първоначално машинното гласуване беше експериментално, но на последните избори за президент в 500 секции в страната то се признаваше за реално. Сега предстои машини да има във всички 12 500 секции. Досега сме ги наемали от холандска компания за 1800 лева с ДДС за всяка една от тях и доставката е отнемала около седмица. Сега при нова поръчка ще са нужни 22 милиона и половина лева и повече от месец, за да пристигнат в България.

Обществената поръчка обикновено отнема две седмици. Едва след това спечелилата фирма ще може да договори доставката на машините.

Заради кратките срокове досегашната фирма доставчик вече води разговори с правителствата на Филипините и Еквадор да ни дадат под наем техни машини. Шансът преговорите да излязат успешни обаче са малки.

Ако страната ни реши да закупи машини - цената на една е около 4500 лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • неутрален
  Отговор
  1 21:21  01.02.17
  Не, че съм против машинното гласуване, обаче тези мръсници от Реформаторският блок какво чакаха, нали бяха във властта, нали Томислав Дончев от ГЕРБ беше отговорен за изборите, но чакаха да се махнат , за да измислят претекси за касиране, причини и т.н., все някой друг да свърши работата, а те да критикуват, големо лапацало е тоя Марто Димитриев и Делчевия,,,,,просто мръсни и гнусни, защо не го свършиха това?

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 22:12  01.02.17

  До коментар #1 от "неутрален":

  Темата НЕ Е ЗА ТОВА КОЪ КАКВО НЕ Е СВЪРШИЛ,А ЗА ТОВА КОЛКО СТРУВА "УДОВОЛСТВИЕТО"!Ама нещо не ти се говори за пари май.Или май ти е най удобно ако бяхя купени от предишното правителство-"що толкова много народна пара се троши за глупости,че и децата и внуците ни да плащат",ако пък не ги е купило-"що не са си свършили работата"...Как пък нито веднъж не сбърка да кажеш нещо среще червените?...Ами сигурно защото си "неутрален"!
 • утрален
  Отговор
  3 09:57  02.02.17
  Няма неутрален червен трол !! Тия от ЦИК какво чакаха до сега , като законът казва , че трябва да бъдат осигурени машини за гласуване . Още през ноември знаеха , че на пролет ще има предсрочни избори . 3 месеца се мотаха , а сега вече не било достатъчно времето . Който е виновен - на съд !!!

Напиши коментар:


Публикувай