512 0

Рискът с машините за гласуване в момента е голям

Анатоли Стайков

Нямаме намерение да се отричаме от досегашните си принципи. Имаме амбицията да надградим направеното. Това заяви бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев в ефира на bTV.

Той не разкри какво точно са си говорили с бившия премиер Бойко Борисов и останалите колеги от ГЕРБ при срещата им вчера, на която е обсъдена подготовката за изборите. По думите му за разлика от популизма на другите партии, ГЕРБ ще заложи на реализъм.

„На неща, които могат едно към едно да се изпълнят. Никой не може да ни забрани да надградим всичко, което имаме като капацитет“, коментира Дончев. И изтъкна, че нито една отгворна политическа сила не трябва да се страхува да застане на власт в името на добрите идеи.

Бившият вицепремиер коментира и темата за доставката на машини за гласуване на предстоящия вот. Той обясни, че "рискът в момента е голям, не знам коя компания в света може да предложи толкова машини, които преди това трябва да минат и технически одит. За доставка на машини за гласуване ще са необходими 20-30 милиона лева за всички изборни секции у нас и в чужбина".

Ако България уважава себе си като държава, тя трябва да си произведе сама машините за гласуване, а не да ги наема. Това може да стане със сътрудничеството на БАН и разходът за изработка ще излезе близо до цената, на която ще ги наемем.Ако ЦИК, която трябва да купи или наеме машините, беше поискала пари от МС, ние щяхме да осигурим, допълни той.

Причините да се стигне до тази ситуация с машинното гласуване са две. Първата е начинът, по който е написан Изборният кодекс, което позволява да се чете по различен начин. ЦИК го прочете, че за следващите избори трябва да се гласува с до 500 машини, а не да има във всяка секция, уточни бившият вицепремиер.Съдът обаче се е произнесъл и решението трябва да се изпълни.

Втората причина да има такава трудност е, че тези избори са предсрочни – никой не е могъл да знае, че ще има парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Според него те не са могли дори декември да знаят каква е датата на изборите. Машините се наемат за няколко дни, не за месеци и трябва е ясна точната дата, каза още Дончев.По думите му машинното гласуване е важна крачка и предполага много улеснения, а Министерският съвет трябва да осигури финансирането.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай