447 3

Протоколите в изборния ден ще излизат пет минути след края на гласуването с машините

Протоколите в изборния ден ще излизат пет минути след края на гласуването с машините
Снимка: БТА
Калина Петрова

Протоколите в изборния ден ще излизат пет минути след края на гласуването с машините. Държавата може да направи бърза обществена поръчка. Стотици хиляди машини има по света – и в Белгия, и в Канада, и в САЩ, могат да се поръчат на производители, да се вземат под наем от държави, да се изплащат на лизинг, да се купуват поетапно и да се ползват под наем, докато се набавят нужните. Това заявиха Димитър Делчев и Настимир Ананиев от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок при демонстрацията на вота с машина за гласуване днес в София.

12 400 машини трябва да има във всички секции на изборите на 26 март, подчерта Делчев и добави, че наемът на една машина е около 1000 лева, това прави до 18 милиона лева за въвеждането на машинното гласуване в 12 400 секции.

Настимир Ананиев подчерта, че има достатъчно производители и доставчици на машини и държавата, при съкратени срокове на поръчките, които са предвидени в Изборния кодекс, може да организира процеса. Необходимите за пилотното машинно гласуване се вземаха под наем до момента, поясни Ананиев.

Делчев не отрече, че има реална опасност от касиране на изборите, ако не се случи машинно гласуване. Ние, от РБ, далеч не искаме това да се случи и затова през цялата последна година, включително и като народни представители, ние внасяхме проекти за изменения на Изборния кодекс за увеличаване на машините в секциите, за да се въвежда поетапно, а не шоково, както се случва на служебното правителство.

Факт е, че досега се бездействаше, че ЦИК смятаха, че проблемът ще се реши от само себе си, а и че г-н Томислав Дончев не направи достатъчно, за да се наемат или купят машини достатъчно рано. Знае се от 2014 година за това, че от 2017 година влиза в сила машинното гласуване. Не е важно друго, а да се спази срокът, каза Делчев.

Ананиев и Делчев посочиха, че вече няма да може да се прави т.нар. „индийска нишка” пред урните, няма да има невалидни бюлетини и много от пороците на гласуването ще се прекратят. Делчев изрази съжаление, че не се декриминилизира провокацията към подкуп и купуване на гласове, както от РБ предложиха, за да се спре с купуването на гласове.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 16:39  02.02.17
  НЕ ВЯРВАЙТЕ НА Централната Измамническа Комисия! Вълците само си сменят цветовете на козината според партията дето им бута пачката или ги стиска за гушата!
 • кроко
  Отговор
  2 17:28  02.02.17
  Публикувано във факти.бг: Държавата може да направи бърза обществена поръчка може, ама сега ще видим дали ще се полакомят да врътнат далавера или ще го направят честно!
 • Лупи
  Отговор
  3 21:40  02.02.17
  Това с тия машинки прилича много на далавера в последния момент, както закона за концесиите и всички обществени поръчки пуснати в последните дни от предишното крадливо правителство. Не знам, ама ако някой измери колко открадна Боко за тия 2 години може да се окаже, че е бил най-крадливия кабинет след приватизацията насам. А тая вещица от ЦИК дето се звереше в камерите и говореше кой колко разбира от правила да й се потърси отговорност относно далаверата с референдума и то съдебна час по-скоро!

Напиши коментар:


Публикувай