697 3

ЦИК: Изборният кодекс предвижда машинно гласуване само при редовни избори

Ще обявим обществена поръчка за машините за гласуване, увери Мария Мусорлиева

Стефанаки Йоанис

Изборният кодекс предвижда машинно гласуване във всички секции не при предсрочни, а при редовни парламентарни избори. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева, след като вчера Върховният административен съд задължи ЦИК да осигури машини за гласуване във всички секции на изборите на 26 март.

Тя подчерта, че ЦИК ще изпълни решението на съда, което е задължително, и ще обяви обществена поръчка за машините.

„Ще сложим сериозни характеристики за това какви машини трябва да бъдат доставени. Дали ще има такива, които да отговорят на тези изисквания, това е друга тема”, каза Мусорлиева.

Според нея обаче няма как поръчката да бъде разбита на няколко лота, какъвто вариант се коментираше. „Трябва да има единни характеристики, не може за Монтана да са едни машини, а за Ловеч - други”, уточни тя.

Според Мусорлиева е странно, че двете топ дела във ВАС – за референдума и за машинното гласуване, което касае 30 млн. лева от джоба на българина, се съсредоточават в един докладчик съдия. Тя заподозря, че става въпрос за „общ замисъл на определено кръгче или отборче”.

По думите й „това отборче има пуснати пипала” навсякъде в държавата.

По думите й прокуратурата, която би следвало да защитава държавата, изведнъж е станала адвокат на една от страните по едно от делата заедно с омбудсмана, преди да има постановено решение.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • заеби
  Отговор
  1 19:48  02.02.17
  Отборче ГЕРБ нали него имаш предвид ? Иначе добре си го замислила, ще пуснеш неизпълними изисквания за машините, такива каквито никъде по света няма и ето параграф 22 ! Аве Боко яко омаза кенефа и се измириса !
 • Mupo
  Отговор
  2 19:54  02.02.17
  Прокуратурата е призвана да защитава гражданите дори от държавата!
 • Честният
  Отговор
  3 00:38  03.02.17
  Не щат честни избори и това е протакват ,не ги отърват честните работи. Тотално да бъдат сменени тези мошенници от цик или цирк. До сега те играеха за силният на деня . Колко забогатяха си знят те . Пълна чистка на цик.

Напиши коментар:


Публикувай