350 0

НЗОК преговаря за отстъпки за медикаментите за хепатит C

Стефанаки Йоанис

Здравната каса се връща към законовите процедури след скандала, който предизвика с решението си да избере за лечението на хепатит С само един медикамент - по икономическа, а не медицинска целесъобразност.

С днешната смяна на подуправителя на касата стана ясно, че НЗОК ще преговаря за отстъпки с трите фирми производители на медикаменти за хепатит С, които не са взаимозаменяеми и идентични. Лекарите, които заедно с пациентските организации се обявиха срещу старото решение, сега ще могат да изписват и трите медикамента.

Така пациентите няма да са ощетени в достъпа си до лекарства, способни да елиминират 100% вируса на Хепатит С без странични ефекти.

"По-добре да спазваме лошите закони отколкото да ги нарушаваме. С тези оферти ще се получат някакви сравнително близки цени, които биха позволили болни с определен генотип и с една фаза на заболяването цироза, фиброза и други неща, да могат да се лекуват с някой от трите вида, защото това би запазило избора на лекаря, тъй като те макар и малки, имат известни различия в показанията". Това каза пред БНТ подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай