1 043 0

Две години и над 160 млн. лв. не стигнаха за оградата с Турция

Преглед на печата

Две години и над 160 млн. лв. не стигнаха за оградата с Турция
Стефанаки Йоанис

24 часа

Варненски инженер и трима студенти вкараха интернет в България преди 25 г.

Преди 25 години България за пръв път бе свързана с интернет. Пълният достъп е пуснат в страната през 1992 година във Варна. Той е дело на инж. Драгомир Славов и няколко негови студенти от Техническия университет в морската столица. Всъщност първият им интернет експеримент е през 1987 година - преди точно 30 години. Инж. Славов преподавал по изчислителна техника в Техническия.

Труд

Машините за гласуване идват с кораби от Филипините

Машините за гласуване най-вероятно ще бъдат наети от Филипините, откъдето ще бъдат транспортирани с кораби. Това пише "Труд", позовавайки се на разговор на репортер на вестника с Елеонора Съйкова от „Сиела Норма“.

Фирмата в консорциум с мутинационалната „Смарт матик“ от 2014 до 2016 г. осигурява всички машини под наем за експерименталното гласуване с тях. Съйкова поясни, че големият брой устройства – 13 000 – прави невъзможно транпортирането им със самолет. Все още нямало сметки колко ще струва транспортът.

Стандарт

БСП ще настоява: Поне 51% БГ стоки в магазините

Безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените, приспадане на лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства, етикет с наименование "Българско" в магазините. Това са само част от важните предложения на БСП, които са записани в програмата на Столетницата, която трябва да бъде одобрена на конгреса през уикенда.

В програмата на БСП е заложено, че в търговските вериги е необходимо да има минимален праг на стоките "Произведено в България" . Освен наименованията "Българско" и "Свежи плодове и зеленчуци" за стимулиране на производството БСП възражда и една от старите си идеи за минимални прагове за предлагане на български стоки в големите магазини.

Монитор

Дерат с такса „бебе“ и „първи преглед“

Доктори дерат родители на новородени с такса „бебе“ и „първи преглед“ у дома, установи репортерска проверка на „Монитор”. От некоректната практика масово се оплакват майки в интернет форумите.

По 50 лева пък искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. „Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница”, пише Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре. Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева.

Сега

Две години и над 160 млн. лв. не стигнаха за оградата с Турция

До този момент оградата струва над 160 млн. лв. От планирани обща 205 километра заграждение са били завършени 133.5 километра. Остава да бъдат достроени 71.5 км. Още по-притеснително е, че първоначалният срок за завършване изтече в началото на миналата година. Той обаче постоянно беше удължаван, а отпуснатите пари нарастваха.

За проектирането и изграждането на съоръжението отговорност носят областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас, през чиито територии минава оградата.

Дума

Хората одобряват мандати за депутатите

73% от хората одобряват предложението на председателя на БСП Корнелия Нинова за мандатност на депутатите, сочи проучване на "Галъп". Подкрепата далеч надхвърля влиянието на БСП в обществото, отбелязват от агенцията. 70% гледат положително на предложението лидерът на БСП да се избира пряко от всичките членове. 47% от запитаните определят Нинова като политик с ярки лидерски качества и този процент надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%.

Промените, предлагани от ръководството на БСП, предстои да бъдат приети на заседание на 49 конгрес, което започва утре. Ще бъде приета и предизборната платформа на партията, озаглавена "Поискай промяната! Правила, сигурност, справедливост".

Капитал дейли

София е произвела близо 40% от БВП през 2015 г.

Югозападният регион е произвел близо половината от стоките и услугите в страната през 2015 г. (47.9%), а за това е отговорна главно столицата, която е с дял 39.4% от БВП. Това показват последните данни на Националния статистически институт за БВП (пазарни цени) по региони.

Най-големият ръст на годишна база е в Южен централен регион – 10.4%. Тук основна роля има област Пловдив. Данните показват и че страната продължава да се развива на две скорости - докато в Южна България темповете на растеж се ускоряват на годишна база, в Северна се забавят.

България


Напиши коментар:


Публикувай