Last news in Fakti

3 Февруари, 2017 08:54 2 426 25

Ветото на президента ще ни докара наказателна процедура

  • емил радев-
  • румен радев-
  • концесии-
  • вето

Емил Радев посочи Румъния като доказателство, че евромониторингът не работи

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но (той наложи вето-б.р.) в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки.

Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики. Членът на ЕП отбеляза, че безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобитско.

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието (…) Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът.

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация. „БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари”, отбеляза Емил Радев.

Според него случващото се в Румъния показва, че евромониторингът в сегашния си вид не е ефективен, защото той не води до наказания при посегателства срещу върховенството на закона. Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    14 1 Отговор
    Тя страната ни с колко други законодателства закъснява - например да не се плаща за услуга, която не е поиската, като топлинната енергия от сградната инсталация - срока беше края на 2014, не знам какви промени правиха, ама ефект никакъв. За тези неща защо не се загрижихте, ами само там където има далавера вършите "работа"?
  • 2 рамзес III

    5 7 Отговор
    Това им е целта на хората на Решетников!!!
  • 3 Без думи

    6 9 Отговор
    Човека го каза ясно....,,Винаги като дойдат БСП на власт губим пари"...
    Скъсахте се от лапане...
  • 4 Андрей

    6 9 Отговор
    Радев се направи на интересен, за да се хареса на народа. А всъщност не става дума за народа, а за зелените манипулатори, които само собствените си интереси гледат. И сега уж са победили. Много са смешни.

    Коментиран от #10

  • 5 Додо

    5 8 Отговор
    Нека всички задружно благодарим на зелените за натиска за това безумно вето

    Коментиран от #11

  • 6 Ааааа

    12 2 Отговор
    Ветето може да доведе до санкции, а в същото време закона е закъснял с година време? Какво сте правили тая една година, че не сте го приели? Сега някой друг им е виновен заради некадърността им. Защо решихте в последния момент да го прокарате без дебати? Само по себе си е намирисва за лични интереси.
  • 7 Борис

    7 1 Отговор
    Абе незнам защо изобщо правиме избори, като за всяко нещо свършено в държавата се съобразяваме с ЕС. Да ги оставиме да ни управляват можеби ще ни излезе по евтино без депутати и министри.
  • 8 гост

    9 1 Отговор
    Такива решения като това по късните часове в последния ден са сигурни кандидати за корупция и криминална цел. В Румъния стана същото, но народа се вдигна. У нас президента свърши работата, 100% по-добре отколкото да се вдига цял народ заради шепа криминални типове в народното събрание.

    Коментиран от #22

  • 9 кензо

    11 1 Отговор
    Ние все едно сме под ЕС робство - US робство и тн.
    Не трябва да ни интересуват тези а трябва да си гледаме нашия интерес! Наказателна процедура - ужас то и византийци и османлии са ни правили наказателни процедури навремето а сега излиза че сме окупирани в мирно време не можеш една крачка да направиш по своя воля!
  • 10 кроко

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Андрей":

    Къде видя зелени пък ти, бе?! Зелени човечета ли ти се привиждат? Става въпрос за закон за пладнешки обир на всичко, неокрадено от държавата! Закон, който дава права на местно ниво да се краде, не само на държавно; съмнителни условия в процедурата по отдаване на концесия; финтивен контрол от външни организации; обезщетяване на концесионера ако нещо не му хареса как върви концесията, вкл. придобиване на самия обект на концесия и т.н.
  • 11 кроко

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Додо":

    Нека прочетеш първо нещо за въпросния закон, пък после коментирай!
  • 12 грух

    3 4 Отговор
    Ми браво бе! Много хубаво почва...но така е като слуша онези пембените.....
  • 13 гробаря

    7 2 Отговор
    Фирма ЕТ "Гроб" и сдруженията и с идеална цел искаха да заграбят още от икономиката, но забравиха, че има и други гладни.:)
    А, щом ЕС не наказал крадците, значи няма опсаност да има наказателна процедура.
  • 14 Лупи

    7 1 Отговор
    Някаква крадлива излязла да говори за ред и закони... Боже опази ни от такива законотворци!
    Този закон е поръчан и обслужва интересите на частни фирми и не само трябва да се наложи вето, ами и да се разследват хората прокарали инициативата за създаването му.
    По-голяма санкция за България няма от управление на ГЕРБ... изтеглиха заем 20 милиарда, изхарчиха още толкова от хазната и всичко пръснаха по свои фирми и накрая излиза с цялата си наглост да говори за някакви санкции...
  • 15 Ники

    2 4 Отговор
    Ами това нека ни е за урок на всички, като излязат зелените другия път пак да протестират да се знае кой стои зад глупостите им и какви поръчки изпълняват. Сега заради тях ще ни глобят и всички ние ще платим за това, че те са взели едни пари, за да изпълнят поредната мръсна поръчка на олигархията.

    Коментиран от #17

  • 16 абе

    5 2 Отговор
    Абе вземай си Герберите и изчезвайте от Бьлгария.Браво на президента.
  • 17 тъжно но факт

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ники":

    И ГЕРБ и БСП са олигархия! Няма мърдане, едните обаче се взеха много на сериозно и решиха, че всичките пари са техни и България им е бащиния, не че другите няма да се възползват, но хората трябва да реагират, като в Румъния и Гърция, а не да гледат безучастно как ги лъжат разни пророци и ги ограбват разни измислени депутати лобисти.
  • 18 ох на батя

    4 0 Отговор
    Този убавец, както си пръцка на стола в ЕП, ей тъй, на майтап, си взима всеки месец 30 БОНА, 30 БОНБОНА, 30 КАМЪКА, ЗА НИЩО!
    Яко, А?
  • 19 Тодор

    2 1 Отговор
    Зелените нали са големи умници и играят за техни си платени интереси, сега и глоби от Брюксел ще ни докарат.
  • 20 Тони

    1 1 Отговор
    Зелените прекараха президента много мощно. Сега всички ще им сърбаме попарата.

    Коментиран от #23

  • 21 гост

    2 0 Отговор
    Този наглец е за каторга
  • 22 5555

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Точно тъй що да се дигате да си разваляте рахата . Мажете само с вазелин по малко да ви боли и това е .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мартин

    1 0 Отговор
    Това ще направят "Зелените" на Иво Прокопиев - ще ни докарат солидни глоби от ЕК, които ние ще плащаме!
  • 25 Радев

    0 0 Отговор
    Всеки ден имаме загуби от тези концесии.Имаш кладенец в двора ама ходиш жаден
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове