591 6

Енергийният регулатор обсъжда поскъпването на водата в София с 18%

Предвижда се от 1 март един кубик да струва 2 лева и 16 стотинки

Анатоли Стайков

Предложението на "Софийска вода" за поскъпване с 18 на сто на водата в столицата ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предвижда се от 1 март един кубик да струва 2 лева и 16 стотинки. В момента водата в столицата струва 1 лев и 82 стотинки. През следващите 5 години тя ще поскъпва ежегодно, докато стигне 2 лева и 69 стотинки за кубик. Изчисленията сочат, че за четиричленно семейство разходите в София ще скочат между 3 и 5 лева месечно според консумацията.

Същевременно "Софийска вода" трябва да намали общите загуби във водоснабдителната си мрежа от 53 процента до 39 на сто през 2021 година. След днешното обсъждане, ако Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди предложението си, от март в столицата ще има нови по-високи цени на водата.

Поскъпване на водата ще има в цялата страна, в някои от градовете повишаването на цената ще е значително, обясни Димитър Кочков, член на държавния регулатор.

Дружеството има заложени 15 показателя за качество, които в дългосрочен план трябва да достигнат определени нива, уточни Кочков. Ако Софийското ВиК дружество не спази изискванията за качеството на водата и не намали броя на авариите, това ще бъде взето предвид при определянето на цените, но чак след третата година, т.е. има гарантирано поскъпване за първите три години.

Водоснабдителната мрежа е на 60-70 години и е дошъл моментът, в който тя рухва и трябва да бъде възстановявана, допълни експертът.

Запитан дали новата цена на водата ще затрудни част от хората и ще ги постави в невъзможност да плащат, Кочков коментира идеята за водни помощи по подобие на енергийните и подчерта, че ВиК дружествата могат да направят свои социални програми.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоуст
  Отговор
  1 10:18  03.02.17
  И загубите тръгнат да клонят към 0% след 50 години примерно водата вече ще е 10лв. кубика. Ама това няма как да стане така, че само ще си вдигат цената и ще си ремонтират.
 • Стига толкова
  Отговор
  2 10:23  03.02.17
  Ако Софийска вода има 1млн. абонати, средно потребление по 10куб.м. на абонат, т.с по 20лв./месечно на абонат, това прави 20млн. лв приход на месец х12м. = 240 млн. лв. годишно гарантиран приход. Разходите им не са повече от 50 млн. годишно. Ето на това се вика легален рекет. Ако не реагираме и при това увеличение догодина ще ни уведомят, че кубика става по 5лв.
 • Пенсионер
  Отговор
  3 10:27  03.02.17
  Ей, сега вече тази фирма трябва да си ходи . Ще усети народната обич. При 60 процента загуба на водата ,най лесно е да вдигнеш цената . Не сига че ми начисляват течовете ( загубата) . Време е да реагираме , дорде не се омиришеме. Как един пенсионер с200 лева ще изкара месеца? Само за ток и вода ,плюс храна ? Възможно лие? Ще ги търпите ли тези мародери?
 • Гост
  Отговор
  4 11:04  03.02.17
  Тия в регулатора и Софийска вода докога ще ни правят на луди. И на децата им е ясно, че големият брой клиенти вдига приходите, а разходите за снабдяване и канализация са почти същите. Логичното е за София цената на водата да намалява. За всички заспали вижте какво правят Румънците и не питайте повече защо са три пъти подобре от нас.
 • бббббб
  Отговор
  5 11:57  03.02.17
  Плащаме водата на циганските квартали ,която не се спира в дворовете им ,за да не замръзва.
 • Миризливко
  Отговор
  6 16:44  03.02.17
  Е ся вече ще грабна една тръба , и мисля да им покажа колко ги обичам . Очаквам идруги доволни клиенти да ги сурвакат. НАГЛСТ.

Напиши коментар:


Публикувай