712 3

За България е важно да се гарантира сигурността по всички външни граници на ЕС

За България е важно да се гарантира сигурността по всички външни граници на ЕС
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти по време на днешното неформално заседание на Европейския съвет в Малта. Т

ова стана ясно от думите на президента Румен Радев пред български журналисти след края на форума. По време на срещата във Валета европейските лидери приеха и обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие.

Само за последната година броят на мигрантите от Либия към Малта и Италия надхвърля 180 000 души, от които стотици са загинали при преминаването на Средиземно море, стана ясно от думите на президента.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава. Румен Радев беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.

По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана. „Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантирането на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите“, посочи президентът.

Румен Радев беше категоричен, че Срещата на върха на Рим по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност. „Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет“, посочи президентът. По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.

Малта

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сасаса
  Отговор
  1 00:07  04.02.17
  Този, по-дребния, да не започне да праща рисувани сърчица и на Радев, че тогава вече я загазихме. Бойко беше парясник, ама Радев не е. Но пуста мъжка любов, като висша европейска ценност.
 • 2 06:18  04.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хараламби
  Отговор
  3 06:47  04.02.17
  Не, за ЕС е важно да се гарантира сигурността по всички външни граници. За България е важно да няма бежанци в България. Ако не може да ги спре на границата да ги пропуска през България нататък като през иглено ухо.

Напиши коментар:


Публикувай