1 727 26

Нинова: Ще закрием паралелната държава на мафията и корупцията

Емоционалната реч на Нинова вдигна на крака присъстващите на 49-тия конгрес на партията

Нинова: Ще закрием паралелната държава на мафията и корупцията
Снимка БСП
Милена Трачева

„Мафията, корупцията, сгрешеният модел на прехода, си имат своя паралелна държава”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на 49-тия Конгрес на БСП.

Тя представи данни от проучване, според което българите дават от джоба си, извън данъци, осигуровки и такси, неофициално над 10 млрд. лв годишно за здраве, образование, подкупи за административни услуги, щети от нагласени обществени поръчки.

„Това е средно по 400 лв на семейство. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава. Ще положим основите на друга, в която държавата има своята роля в икономиката”, категорична е Нинова.

Според нея държавната собственост се управлява зле, защото политически ръце се бъркат вътре и крадат. „Стига с вредната политика – всичко на приватизация, всичко на концесия”, допълни тя.

Нинова заяви, че трябва да се въведе законодателство за държавната и общинска собственост, което гарантира нейното съхраняване, професионално управление и развитие. „Създаваме фонд „Индустрия”, защото без производство, няма бъдеще. Казват, че това било остаряло като подход, било социалистическо. Не се срамуваме, че е социалистическо, но се питаме- кога г-н Юнкер е преминал в нашите социалистически редици, предлагайки плана „Юнкер“ за Европа, което е същото – Европейски план за развитие на индустрията, пренесено в българска среда”, посочи Нинова.

Тя предложи и създаване на фонд „Иновации” със 150 млн. лв за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. „Наша грижа са средните и малки предприятия. Затова отделяме сегмент за тях на фондова борса, чрез които да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват”, посочи тя. По нейните думи голямата цел на БСП е българските компании да получат на едно място финансово подпомагане, административно обслужване, с минимални бюрократични спънки.

„Ние сме за последователна политика за стабилизиране на енергетиката и насочване на вниманието към развитие енергийната инфраструктура чрез търсене на инвеститори”, каза още председателят на БСП. Според нея трябва да се заплаща реалната консумация към топлофикационните дружества и да се удвои обхватът на домакинствата, които получават енергийни помощи. „Поставяме акцент върху два основни въпроса – спиране на концесията на летище София и оздравяване на БДЖ”, допълни тя.

Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва

„Българската плодородна земя не храни българския народ, а това е недопустимо. Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва, субсидиите няма да отиват в няколко големи арендатори, а българската продукция ще има своите пазари за износ”, каза още Нинова.

Тя обясни, че БСП е готова със Закон за храните, насърчаване на българските производители, чрез наименование „българско” и това ще бъде поставено на продукти, произведени в страната с основни суровини от България. Нинова подчерта, че трябва да се приложи специален план за слаборазвитите райони в страната.

Председателят на БСП е на мнение, че трябва да се направи ревизия на образователната реформа на ГЕРБ, както и промени в Закона за училищното и предучилищното образование. „Публични финанси само за държавни и общински училища, един учебник по един предмет, с неограничен брой учебни помагала”, поясни тя.

Според нея трябва да се създаде национална карта „Образование и икономика”, изработена от държава, общини и бизнес, в която се прогнозира и планира икономическото развитие, залагат се специалности и се гарантира, че тези хора, завършвайки, ще имат работа, а икономиката ще има необходимите кадри. „В съвременния глобализиран свят културата е изразител на националната идентичност. Ще има и специална подкрепа към съвременното изкуство, национално наследство, развитие на българското киноизкуство”, уточни тя.

Нинова обясни, че трябва да се направят и първи стъпки за семейно подоходно облагане. „Работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат по 50 лв. месечно за едно дете”, обясни тя. По нейните думи се предлага и промяна на данъчното облагане, както и преизчисляване на пенсиите.

Ще премахнем пръстовите отпечатъци в болниците

„Ще премахнем пръстовите отпечатъци в болниците. Всеки, които се осигурява, ще има достъп до здравеопазване. А тези, които не могат, държавата ще осигури държавен фонд, който да го покрие”, посочи Нинова. Тя е на мнение, че трябва да има здравни кабинети в училищата и специална грижа към здравето на младите – здравословно хранене и спорт.

Нинова е категорична, че външната ни политика трябва да е активна и балансирана, в полза на националния интерес. „Пълноценно членство на България в ЕС и НАТО, но стъпки към отпадане на санкциите срещу Русия”, допълни тя.

„Промените в глобалната среда пораждат необходимост изцяло от изработване на нова стратегия за национална сигурност и ние я готвим”, каза председателят на левицата. Сред мерките са: отмяна на Постановление 208, ограничаване на бежанци, които не бягат от война и последователна и ясна заявка в Европа, че искаме промяна в Дъблинското споразумение. „Готвим нова полицейска карта, с която в селата се създават нови участъци, които са с постоянен жандамерийски състав и техника, както и регионални центрове по криминалистика”, посочи тя.

Според Корнелия Нинова трябва да се постигне реално върховенство на закона. „Наказателният процес е бавен, затова предлагаме промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ограничават възможностите за връщане на дела от съда на прокуратурата”, обясни лидерът на БСП и допълни, че трябва да има правила за работещо бързо производство, които да се прилагат при отделните престъпления.

Нинова подчерта, че за всичко това има пари, стига да се харчат разумно и да не се крадат. Тя обеща, че ще прекрати практиката на ГЕРБ да се залагат по-малко приходи от очакваните, а излишъците да се харчат непрозрачно и по едноличното решение на един човек. „Когато БСП управлява остава ръст в икономиката, резерви, социална политика, ръст в доходите”, припомни тя.

Нинова подчерта, че не е било популизъм, когато БСП преизчислява пенсиите през 2008 година. „Не беше популизъм да се опрощават лихви по кредитите на млади семейства. Не беше популизъм, когато премахнахме таксата за посещение при лекар на пенсионерите, нито когато детските следваха ръста на минималната работна заплата, докато ги Дянков отвърза. Това е реализъм”, категорична е тя. Според нея реализъм е да стъпиш на нещо, което вече си правил. „Самочувствие е да кажеш: можем, на базата на този опит, да развием тези политики с нови, съвременни мерки”, допълни Нинова.

БСП може да постигне такава България, за която мечтаем

Корнелия Нинова цитира китайски мъдрец: "Ако ти е трудно, значи вървиш по правилния път. Важното е да не спираш." „Успешен е онзи човек, който следвайки идеята си, стига до целта. Нека последваме идеята си и да постигнем целта си. Да постигнем такава България, каквато искаме, каквато мечтаем”, призова тя. Нинова пожела, когато пътуваш по пътища, да няма нито едно късче необработваема земя; когато се разхождаш в парка, да виждаш млади семейства с детски колички; по улиците – да не срещнеш нито един просяк. Когато говори учител, въздухът да трепери от уважение. Когато влезе български държавен глава на международна среща, да се казва с респект: Влиза България!

„БСП може да постигне такава България. Вие можете, защото сте стойностни хора и почтени родолюбци. Вярвам във вашата мъдрост и сили. На добър час за България!”, заключи Корнелия Нинова и изправи на крака препълнената зала 1 на НДК.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 16:06  04.02.17
  Ей това е наглост - КРАДЕЦА ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА Тези наистина ни смятат за кретени и може би са прави ,щом 28 години си правят каквото искат безнаказано .
 • Емил Димитров
  Отговор
  2 16:13  04.02.17
  "Ако си ял от залъка на ...... и го забравиш, дали е трябвало изобщо да се раждаш"! Как така стана че народа на улицата остана а вие във палати със охрана? От кого се страхувате и защо се пазите? Събудете се сами а друг.
 • МАФИЯ
  Отговор
  3 16:22  04.02.17
  http://razuznavane.com/?p=3042 http://bradva.bg/bg/article/article-12153#.WJPRk9KLTIV ПРЕГЛЕДАЙТЕ ТЕЗИ ДВА САЙТА И ХУБАВО СИ ПОМИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ЗА НАПРЕД
 • С трици за маймуни?
  Отговор
  4 16:33  04.02.17
  Кой реже клона на който седи? Нима в България има шиити дето със синджири се бият сами по гърба до кръв в стремеж да докажат искреност и любов безгранична към Бога? Нима това са нашите лидери дето и дума не се споменават в плановете си за ръковонната роля на българския народ в строителството , управлението и контрола на Народна Република България? Господа освен вас на клона други маймуни няма!

 • кроко
  Отговор
  5 16:40  04.02.17
  Не се дразнете на курнелия, тя само е пропуснала да уточни че ще закрие конкурентната мафиотска структура (което не е много сигурно), а не цялата!
 • Bg история
  Отговор
  6 16:42  04.02.17
  Решението е БСП да бъде закрита,като бивша терористична и антинародна партия,която обърка държавата за десетилетия напред !
 • За парарелната е ясно а за
  Отговор
  7 17:01  04.02.17
  За да може официалната сама да продължи без конкуренция? Как да разбираме - само паралелната мафия и корупция а другата ще продължи?! Гледам един орел лети и в краката му заек, стрелям и орела пада. А Заека, какво стана със заека? А , заека ли, той продължи да си лети! Та за мафията де, тя ще продължи ли да си лети?
 • ФАКТ
  Отговор
  8 17:24  04.02.17
  ЦЯЛОТО ПРОПАДНАЛО КРАДЛИВО БКП ОГЛАВЯВА ГЕРБ,ОСОБЕНО МЕНДА СТОЯНОВА КОЯТО СТОЙ ЗАД НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ
 • све
  Отговор
  9 17:49  04.02.17
  Без пълна ревизия на престъпленията на прехода от Костов до сега, ВСИЧКО Е САМО ПРАХ В ОЧИТЕ.
 • мъжкар
  Отговор
  10 18:14  04.02.17
  Новата България няма да е създаде нито Нинова нито Валери Симеонов нито останалите извратени политико олигархични гадове които мачкат народа вече 30г.Има двама братя които могат много бързо да оправят положението в България това са братята Драгунов и Калашников.Отделно от това трябва да се върнат парите а те са в джоба на всички бизнесмени с малки средни и големи фирми.Тия хора всичките в Белене а тяхното имущества и банкови сметки в държавната хазна за пенсии здравеопазване и така нататък.Всички ги знаем кои са във всеки град това са хората със скъпите коли и големите къщи повярвайте ми тия никой от тях не е СТАРТИРАЛ ОТ НУЛАТА.
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  11 18:17  04.02.17
  Айде бе - от кога чакаме цялата мафия на БКП-БСП-СДС-ДПС & ГЕРБ да иде на топло! Май ако не хванем сопите пак ще си останем с чакането!
 • Мафиот
  Отговор
  12 18:18  04.02.17
  Ако някой иска да ни убеди, че ще се бори с мафията, корупцията и т.н. да почне сега. Колко му е да ни каже кои са основните мафиози в България, с какво се занимават и т.н. Иначе е само прахв очите
 • Кой построи Света Влас и "Елените"
  Отговор
  13 18:19  04.02.17
  Топъл дъжд, златен дъжд, се изсипа изведнъж на брега на нашето море и къде ли още не. И направи света по- красив и бял. За кого и как? Фокусника Астор?
 • Българин
  Отговор
  14 19:20  04.02.17
  Ей тези безочливо нагли и не спират да дрънкат глупости и да лъжат хората щели да оправят държавата !!!! Забравят как ги гонят всеки път с камъни и пак нахални. Не 3 мандата , а който е член на тази партия затвор защото е лъжец и крадец
 • 15 19:20  04.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  16 19:56  04.02.17
  Как се закрива държава която я няма на картата?Особено пък държава,която Е ПЛАТИЛА за да си това което си в момента!Ма как лъжат политицитеее...и как вярва народааа...:)
 • Красимир
  Отговор
  17 20:03  04.02.17
  Ако вкарате половината бесепари в затвора и всички дуг и бои ще ви кажа браво но народа мо писнафтрябва да отидем в парламента и да ги изгоним или избием за да спрат да плечкосват ако спрът българия ще стане по добре от ласвегас за един месец
 • Павел
  Отговор
  18 21:02  04.02.17
  Нинова, добре ли чета? Не вярвам на очите си, да знаеш? Сякаш света Корнелия говори, не БСП? да не би на рамото ти да е кацнал ангел и да ти нашехпва всичко това? Бре, бре, бре, че обещания? направо се ощипах, сякаш сънувам? А да видим какво ще изкъдрите? Аз също се питам, това чудо ли е или сън? Ако гоо изпълните, ще ви напиша най-супер рап хит чалга и ще смая чалгарите с него - лично ще го запиша на видео и ще го постна в Тубето! ще ви нацапам с хвалби до небето... Аз се канех да напиша хит за Баце, след като ни обещаха меденки няколко пъти, но така ни маймунясаха, че хита му умря в зародиш. Ако оправите нещата ще те наричам Харининова Потър.
 • хахаха
  Отговор
  19 21:28  04.02.17
  Тая май е спала на течение...
 • хъъъ
  Отговор
  20 21:30  04.02.17
  Как само си вдига ръката като Хитлер...
 • гост
  Отговор
  21 00:54  05.02.17
  Малоумна работа!!! Само лъжат хората!!!!Ама какви са тези хора дето им се връзват на глупостите???
 • АК 47
  Отговор
  22 01:28  05.02.17
  Тая па,къде ма,я си ходи у СДСнцето....от където и дойде или при мъжо митничаря...

 • константин
  Отговор
  23 10:29  05.02.17
  Мили съграждани не и вярваите и на тази,политиците не го ли правят това от 25г.така че може би всички са мафия,трудно ще се намери политик който да няма групировка която ги обслужва.Бог да ги накаже тези нехранимайковци,къде сте чули (освен в парламента)да се карат дори до бой да стигнат кой пръв да направи добро за България, та така е от 25г.те толкова милеят за народа че вече четвърт век тъпчат на едно място че и по лошо,около 1,500 000 българи избягаха от глад в чуждите държави,ха сега познайте що е то,отговорете ако разбирате от ГАТАНКИ.
 • Константин
  Отговор
  24 10:49  05.02.17
  Предлагам още малко да ги потърпим и да се вземем у ръце.Аз искам да живея в моята държава,аз искам тук да остарея,аз искам моите деца и внуци тук да работят и живеят а не в чужбина,нима това не го искаме всички Българи.Съграждани конфликтите между роми ,турци и т.н,се подклаждат от политиците,не бива да им се подаваме,по лесно могат да ни владеят когато ни рзделят,аз съм ром и не изпитвам омраза към нито един етнос,родени сме в България това е нашата родина,има лоши и добри,и всеки ще си понесе наказанието съгласно българските закони.Не се подавайте на манипулаций.
 • КРОМАЗА
  Отговор
  25 18:32  05.02.17
  А това значи ли ,че тази червена метреса ще закрие сама себе си ?
 • колю
  Отговор
  26 07:28  06.02.17
  Още никаква не е и взе да раздава на поразия. 150 мил ,на кого бе? Де ги тия инжинери специалисти с купените дипломи . С тройка едвам завършват и лекари стават. И който е кадърен ми да си мине по реда през банката и тя да му отпусне заемче след като се обеди в кадърния му проект ,па той да си ги върне и спечели много за дето е полезен. От кои пари ще раздаваш ? Да си носят ли партийните книжки на пра-дядовци,пра лели , и все още живите комунисти дето са баш бизнесмените на Бг-то. Всички сте крадлива пасмина и разликата с м....стите е само в дрехите ,ама ви догонват . И с колите и къщите си . Личи си кого ще подкупвате пак за изборите.

Напиши коментар:


Публикувай