2 389 5

Гаук към Радев: Вашата страна ни е присърце

За Европа през следващите години залогът ще е голям и България ще играе важна роля при това

Гаук към Радев: Вашата страна ни е присърце
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Германия е една от първите страни, които посещавате след избирането Ви за президент. Това е знак за тясна връзка, който ме радва и за който Ви благодаря. Това заяви германският президент Йоахим Гаук, който прие е Берлин българския държавен глава Румен Радев.

Гаук заяви, че с предшественика Радев - президента Плевнелиев - през изминалите години е работил в тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Германският президент изрази надежда, че ще продължи този обмен.

"И знам, че и Федералното правителство взема много присърце приятелството с Вашата страна", заяви Йоахим Гаук.

Посещенията ми в София и Пловдив миналата година са едни от преживяванията по време на моя мандат, за които си спомням с особено голямо удоволствие. Богатството и красотата на българската култура силно ме впечатлиха, а няма да забравя и посещението в Рилския манастир. Впечатлиха ме също така срещите с българите, особено с младото поколение. Много от Вашите сънародници съзнават, че свободата и основните права не са даденост и много от тях продължават да подкрепят с ентусиазъм европейското обединение, каза още Гаук.

Не на последно място в България още веднъж видях ясно колко многообразни са отношенията между нашите две страни, колко дълбоко вкоренени са те в нашата обща история. Интересът на много българи към немския език е традиционно голям и продължава да нараства. И обратно, много германци са открили за себе си България като туристическа дестинация. Носещ стълб на нашите отношения са и тесните икономически контакти. Германия е най-важният търговски партньор на България и около 5 000 германски предприятия поддържат бизнес отношения във Вашата страна. А ние знаем, че потенциалът на икономическото сътрудничество все още далеч не е изчерпан.

Гопсподин Президент, Вие встъпихте в длъжност в динамични времена във външнополитически и вътрешнополитически аспект. В досегашната Ви професионална кариера на място от изключително значение Вие сте се застъпвали за отбраната и сигурността на Вашата страна. Въпросите, свързани с политиката на сигурността ще бъдат важна тема и на Вашия мандат. Също и в тази област Германия и България ще продължават да си сътрудничат тясно, в рамките на Европейския съюз и на НАТО. Вие, уважаеми господин Президент, винаги сте искали реформи в съдебната система и подобряване на борбата с корупцията. България може да разчита на германска подкрепа що се касае до засилване на върховенството на закона и прозрачността на процесите на вземане на решения. Правната сигурност е една от най-важните предпоставки за инвестиции – също и за по-нататъшни инвестиции от Германия. В България тази година празнувате десетгодишнината от присъединяването към Европейския съюз. А през първото полугодие на 2018 г. Вашата страна ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Европа и бъдещето на Европейския съюз ще заемат голямо място по време на Вашия мандат, посочи Гаук.

Ние знаем: Европейският съюз в момента се намира в неспокойни води. В същото време с оглед на предизвикателствата и кризите в Европа и в света неговата сплотеност е по-важна от всякога. Бежанците и миграцията, вътрешната и външната сигурност, икономиката и заетостта, преди всичко младежката заетост: Във всички тези области можем да постигнем напредък само заедно. Не на последно място ние имаме нужда от Европейския съюз, за да участваме ефективно в оформянето на основаващия се на правила глобален ред, който напоследък често беше поставян на изпитание, и да го направим устойчив на изпитанията на бъдещото. За Европа през следващите години залогът ще е голям и България ще играе важна роля при това. Затова Ви пожелавам успех и късмет. Сега Ви моля да вдигнете с мен чаша: За Вас, господин президент Радев, и за Вашата съпруга; за приятелството между България и Германия; за нашите европейски ценности и нашето бъдеще в една обединена Европа!, завърши Гаук.

Германия

Още по темата

 • Икономически успех за Радев в Германия

  Икономически успех за Радев в Германия

  В резултат на проведения Икономически форум за България по време на официалното ми посещение в Германия, министерствата на икономиката на двете ...
  8.02.2017
  2 108
  2
 • Румен Радев: Перспективни сме за инвестиции

  Румен Радев: Перспективни сме за инвестиции

  „Добрите бизнес отношения между нашите две държави са мост, по който вървят добрите отношения в науката, образованието, културата и във всички ...
  6.02.2017
  771
  6
 • Радев към Гаук: Искаме в Шенген

  Радев към Гаук: Искаме в Шенген

  Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията.Това заяви в ...
  6.02.2017
  2 309
  9
 • Президентът Радев е на посещение Германия

  Президентът Радев е на посещение Германия

  Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Германия. В Берлин българският държавен глава ще разговаря с Федералния президент Йоахим ...
  6.02.2017
  1 183
  6
 • Германските знаци на Радев

  Германските знаци на Радев

  Президентът Радев ще направи посещение в Берлин. Очевидно в президентството са наясно с дипломатическите дестинации на външнополитическата география. ...
  5.02.2017
  3 757
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 14:29  06.02.17
  Това че България ще игра роля както обикновено е сигурно!:) Да се надяваме че ще е второстепенна и сценариста и режисьора докато се млатят ние няма да попадаме между шамарите!:) За главните роли и този път са номинирани обичайните страни!:) Те си знаят и вече реват на умрело, ама не знам защо ми се струва че е късно!:) Положението хич не изглежда розово, ама нейсе! Така, или иначе бая време поживяхме в Мир! Време ни е да си спомним, колко хубаво нещо е той! Иначе ще престанем да го ценим!
 • Инж.
  Отговор
  2 15:08  06.02.17
  Хубав коментар. Браво
 • Ах колко си хубава и имаш глас чудесен
  Отговор
  3 15:20  06.02.17
  Те така Кума Лиса омайва гаргата държаща сиренце в човката си. Запей скъпа, ти имаш глас чудесен. 5,000 немски предприятия внасят у нас а де ги нашите. Нали са работили с Пинокио много добре и се надяват да работят и с Манртката също така! ГЕНУК и ДАНКЕ ДОЙЧО ! И Бойко Побойко протегна просеща ръчичка към Щаер Маер с - " Поне един завод за коли ни дайте" и получи усмивка а подтекста бе : "прост пък му се . бе?" Та и сега с похвали и обещания - вие трябва още, за сега не но ще обсъдим по-нататък, ние високо ценим вашите усилия но все още - дайте да дадете и бузките си разтворете ! Отново - шпациерен саламен 300 грамен и цурук! Дойчо дойчо какъв вурстер искаш ти, 16 години търсите високите технологии у нас а те са се у вас! А Д. Донев защо направи филмчето "Умно село"? За Боко, Пинокио и за Манерката ли? Там на запад обещания дават а Русия всичко от А до Я ама Първанов и Станишев ритнаха Руското канче на Путин и Медведев в София. Русия даваше с пълни шепи повече от като на брат, защо бе Умно село, защо за Унгария може и за Германия може а БСП и АБВ - НЕ! Никога с тези подлоги повече!
 • Защо казахме на Русия - НЕ?
  Отговор
  4 15:31  06.02.17
  Моля другарко, нека аз да кажа, моля другарко, нека аз! Защото нямаше ясна представа как ще се раздели ПИЦАТА и на колко ПАЯ. И се стигна до ДСи Б и по-точно ВГЗ! Хубава работа ама българска! Да имаш акъла на българина ама дето му иде отпосле! А какво ще се случи по-нататък ще ви разкажа утре вечер а сега - Лека нощ страна! От Педя човек лакат брада, тежко се живее в тази страна!
 • све
  Отговор
  5 15:49  06.02.17
  България е ненужна за Европа. Бедни сме-значи пазар не сме. Без производство. Същите супермаркети навън не продават НИЩО БЪЛГАРСКО - даже сиренето се преопакова в Гърция и продава като ФЕТА. ЩЕ БЪДЕМ ПОДАРЕНИ НА ТУРЦИЯ !!!! ако неразберем, че с македонците, сърбите… сме един народ С ОБЩИ ИНТЕРЕСИ

Напиши коментар:


Публикувай