902 7

Скандално раздават учебници-менте на деца

Така директори връщали ресто заради дарения

Димитрина Ковачева

Скандално трите училищата в Каварна са раздали „Учебник по Родинознание“ с автор Костадин Костадинов, на учениците до четвърти клас. Това е станало въпреки факта, че той не е учебник и правилата всичко, което стига до ръцете на децата в училище да е съобразено със стандартите и целите на българското образование, съобщи сайтът "RNS.bg". Директори признават, че не одобряват четивото, но са го дали на учениците, за да не обидят дарителите си. Последните пък обяснили, че представляват Ротари клуб-Каварна, които категорично отричат да имат каквото и да е общо с тях и казуса.

„Учебник по Родинознание“

Издаден е с дарения и се разпространява безплатно. Не е одобряван от МОН и не представлява учебник. Историци са категорични, че е пълен с фактически грешки и пропуски и дори да стигне до МОН трудно би бил одобрен. Става популярен през м.г. заради определянето на „турското робство“ като такова, а не „присъствие“ и „владичество“.

Авторът

Регионален политик. Според преподавателите му във Велико Търново още като студент преминал през всички националистически формация. По-късно член на ВМРО и зам.-председател. Напуснал след опит да свали Каракачанов. Общински съветник от НФСБ във Варна предния мандат, този – от Атака. Междувременно назначен от ГЕРБ за директор на Историческия музей в Добрич и основал свое партийно формирование „Възраждане“ с амбиции да участва в предстоящите парламентарни избори.
Участник в скандала с Веселин Марешки. Според очевидци – предизвикал аптекарския бос да му удари шамар. След 2 часа интервюта при опит да бъде задържан от полицията се сдобива с документ, че е получил комоцио от шамара. По време на протестите в Катуница задържан, даден на прокурор за подстрекаване на масови безредици. Прокурорът губи материалите по преписката.

Директорите

Директорите на училищата в Каварна заявяват, че никой от тях не е наясно със съдържанието и качествата на „Учебник по Родинознание“. Признават, че са били подведени и употребени, а те на свой ред – използвали децата за нечии неясни цели. Въпреки, че в част от случаите преподавателите по история категорично са се възпротивили. Приели дарението, „за да не се обидят даряващите“. Цената на „необидата“ са знамена за класните стаи, герб в едното училище и средства за поддръжка на духов оркестър в другото.

Дарителите

Представящи се като хора на Ротари клуб-Каварна, печелят достъпа до класните стаи. От Ротари клуб категорично и писмено отказват да са съпричастни.

Използвани и жертви

В ролята на използвани са и дарителите, и директорите заради предоверяване на автора.
Истинските жертви обаче са децата, които за времето в училище са поверени физически и психически на отговорността на преподаватели и директори. Те хем получават безплатно „Учебник по Родинознание“, хем той не им е за учене, защото не става. Класните стаи са превърнати в рекламна територия на Костадин Костадинов, който както обичайно, няма нищо общо с нарушаването на правилата. Но е пълен с политически амбиции!

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Миткалски
  Отговор
  1 19:24  06.02.17
  И моите внуци ще го прочетат.Свалил съм го и съм го принтирал.А на безродниците.....

  Коментиран от #7

 • 2 20:05  06.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 20:08  06.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 20:25  06.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Но къде вървим
  Отговор
  5 00:49  07.02.17
  Да живее България!
 • българин
  Отговор
  6 08:51  07.02.17
  За Българите от 21 век този учебник се явява същото, както "История Славнобългарска" за българите от 18 век. Така че МОН (министерство за обезличаване на народа), колкото и да се тюхка, ще загуби тази война. Не е важно каква оценка за знания ще получат децата. Важно е да научат истинската история на България. Скандално е поведението на МОН.
 • Аз СЪМ
  Отговор
  7 15:33  07.02.17

  До коментар #1 от "Миткалски":

  Учебникът е пълна боза! Всички, които не са го чели, но го пробутват на децата си възпитават роби! Всяко решение е въпрос на личен избор! Дали да си знаеш и свободен, или зависим и некомпетентен

Напиши коментар:


Публикувай