499 1

Електроенергийната система е стабилна

Запасите от въглища са възстановени. Подобряването на финансовото състояние на енергийните дружества е най-важната задача пред новия екип на Министерството на енергетиката

Калина Петрова

Електроенергийната система на страната работи стабилно. Резервите от въглища във всички топлоелектрически централи са възстановени след екстремно ниските температури през януари и това ни даде основание да възстановим износа на електроенергия от България. Това каза на пресконференция служебният министър Николай Павлов. Той представи и своя заместник Константин Делисивков, който ще отговаря в министерството за ресорите „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации“, „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ и „Енергийни проекти и международно сътрудничество“.

Павлов припомни сложната метеорологична обстановка от Нова година досега, заради която потреблението на електричество и природен газ в страната отбелязаха рекорди – съответно над 8 хил. мегаватчаса и повече от 16.7 млн. куб. метра в денонощие.

За да се гарантира надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за фактуриране и отчитане на електроенергията, съвместни екипи на Министерство на енеретиката и КЕВР тогава провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. При тези проверки не бяха установени повредени електромери или такива без метрологична проверка, както и надписване на количества използвана електроенергия, съобщи заместник-министър Константин Делисивков. Навсякъде е спазен определеният 31 дневен срок за отчитане.

Финансовата стабилност на системата и оптимизирането на паричните потоци са главните задачи пред новия екип на министерството. От думите на Павлов стана ясно, че от ръководителите на държавните енергийни дружества се очаква да предложат мерки за подобряване на финансовото състояние. Където се налага промяна на правила или общи условия, ще инициираме разговори с КЕВР, каза служебният енергиен министър. Той обяви, че е готов да предложи на следващото Народно събрание и промени в Закона за енергетиката, ако това се налага.

През следващата седмица ще бъде инициирана обществена дискусия по предложения от Световната банка модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Целта е да се чуе мнението на максимално широк кръг от заинтересовани лица, за да се вземат най-правилните решения.

По повод продължаващите от дни смущения в топлоснабдяването на няколко столични квартала, Павлов обяви, че екипът на Министерство на енергетиката е реагирал своевременно и е приложил всички правомощия, които има по закон. Още на 6 февруари с писмо е изискана допълнителна информация за мащабите и причините за аварията, както и за предприетите мерки. В понеделник предстои да бъде извършена проверка в „Топлофикация София“ според регламента на чл. 75, ал.1, т.1 и 2 на Закона за енергетиката, стана ясно от думите на министър Павлов. Спазването от страна на дружеството на общите условия за работа с клиентите е от компетенциите на КЕВР.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варна
    Отговор
    1 17:28  08.02.17
    Ако не беше изкуствено ликвидиран от Борисов ТЕЦ Варна, сега новината щеше да бъде само, че е имало рекордно потребление.

Напиши коментар:


Публикувай