1 753 13

 Пътища без завои - новата битка срещу катастрофите

Новите отсечки ще се строят с минимум криви, старите - ще се реконструират

Стефанаки Йоанис

До 2020 година междуградските пътища трябва да останат без завои и да бъдат заменени от прави участъци.

Това е записано в "Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата" до 2020 година.

Причина за нововедението са данните на КАТ, според които всяка трета катастрофа у нас става на завой.

За да стане това, се предвижда да бъдат сменени параметрите в обществените поръчки.

Ще бъдат преначертани вече съществуващите планове, а тези, които са в строителство, ще се реконструират. С новите правила вече са запознати както Агенция "Пътна инфраструктура”, така и строителните фирми.

Едни от най-смъртоносните пътища са в България, сочат данни на Европейската комисия, която е изчислила, че на глава от населението у нас загиват най-много хора, докато шофират.

Смъртоносните отсечки са девет. Сред тях са пътят Бяла-Руса, магистрала "Хемус", пътят Варна-Бургас, пътят Велико Търново – Дебелец и др.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • The real BMW
  Отговор
  1 18:03  08.02.17
  А дали ще се запълват дупките по пътищата,че те станаха дупка до дупка път се не види вече.
 • Чудесно
  Отговор
  2 18:20  08.02.17
  В резултат на тази (утопична, слава Богу) промяна всички катастрофи ще стават на прави участъци!
 • mihala
  Отговор
  3 19:50  08.02.17
  Подбалканските завои ще ги оправят за чужденците.
 • Ранарса
  Отговор
  4 20:56  08.02.17
  Тиквата от планера ли дойде до тоя извод?

 • jambazina
  Отговор
  5 22:23  08.02.17
  Е за ко купвах тва 911турбо, сега кво да го праа?

  Коментиран от #11

 • Bell
  Отговор
  6 23:12  08.02.17
  Трябва да си завършен идиот за да ....защо не опитат първо да изправят реките? Нима сега се проектират нарочно със завои? Аз пък си мислех, че се съобразяват с релефа, собствеността на земята...
 • Ех Българино
  Отговор
  7 23:59  08.02.17
  Поредната българска малоумщина! Как пък не можаха да се разходят до Германия, Белгия, Холандия..... и тнт за да видят как се решава в Европа този проблем. Точно правите участъци са предпоставка за катастрофи защото подтикват към развиване на по-високи скорости и неразумни изпреварвания. В Европа междуградските пътища се правят с много завой, ,много острови и криви за да се намали по естествен път възможността за развиване скорости и изпреварвания. А от 10 години този тип пътностроене се въвежда и в градовете

  Коментиран от #12

 • 123
  Отговор
  8 07:47  09.02.17
  Все се надявах, че поне на някой му е останала капчица мозък, но явно съм се лъгал. По безумна идея не можех да си представя.
 • Morgoth
  Отговор
  9 10:21  09.02.17
  Няма как да няма завои, но може да се направят малко по-евтини, но също толкова ефикасни решения. 1. Всички първокласни пътища да се изкарат извън населените места - големия трафик не трябва да минава през центъра на селата, а по околовръстен път. 2. Кръстовищата задължително се слагат на прав участък и се осигурява добра видимост към тях. 3. За всеки вход/изход на първокласен и второкласен път се слагат поне 50 метра лента за ускорение/намаляване. Също така КАТ трябва да вземат мерки за намаляване необходимостта от изпреварвания. Не са завоите виновни сами по себе си, а изпреварванията които се случват без необходимата видимост. А това се прави не само от идиотизъм, но и от изнервеност и липса на по-добра възможност за изпреварване на бавно движещи се ПТП-та. Принудата за редовно пропускане на колоната от такива би намалило драстично опасността идваща от завоите.
 • анонимен
  Отговор
  10 10:26  09.02.17
  Направо да почнат с фадромите да разрушават планините, да изравнят хълмовете, и да запълнят реките с пръст. Въобще, да превърнем България в едно заравнено сметище и след това да можем с трактори да стигаме до всяка една точка на страната в права линия.
 • Morgoth
  Отговор
  11 10:27  09.02.17

  До коментар #5 от "jambazina":

  Ще му се кефиш как набира на по правите и ще изпреварваш бързо и безопасно ;) Аз какво да кажа с моя Лекс като ми става лошо, ако карам бързо по завои? Няколко завои да взема със спортно темпо и следва божието наказание, никакви катаджии не ми трябват да ме следят.
 • Morgoth
  Отговор
  12 10:33  09.02.17

  До коментар #7 от "Ех Българино":

  Ходили са в Европа и знаят, че единствения начин да се намалят жертвите са добре построените магистрали, но това иска пари, а където има пари се и чака подходящата оферта при която да може и да се "задели" от тези пари. Естественото намаляване на скоростта в Европа го правят с кръгови и само за вход-изход на малки населени места. Ненужни завои са слагали само в америките на пътища които имат десетки километри прави участъци за да не заспиват шофьорите.
 • abv
  Отговор
  13 12:02  09.02.17
  Пътя Смолян-Асеновград плаче за тотално преначертаване на трасето. Сложиха новия асфалт-наляха бетона и обезопасиха скалите, фирмата взе парите и край. Предстои отваряне на ГКПП Рудозем. Пътя плаче и за трета лента. Защо да пътувам 2 часа в колона до Смолян. По този път умряха маса невинни хора. Защо на никой в тази държава не му пука и не се прави нещо с перспектива.

Напиши коментар:


Публикувай