967 6

Спаси София: Бул. Витоша - символ на софийското управление

Венцислав Михайлов

Разбит паваж, компрометирана основа, плюещи плочки и разкъртени шахти. Неправителствената организация Спаси София разпространи снимки на пешеходната зона в София, показващи окаяното ѝ състояние.

Снимките показват, че и трите фази на ремонта на бул. Витоша, изпълнявани една след друга в периода 2012 – 2015 г. вече са със сериозни дефекти, за които организацията обвинява недостатъчния строителен надзор, лошия избор на материали и ниското качество на полагане на настилките.

„Добавете към това вмешателството на "тентите" на заведенията, за чийто монтаж настилката беше дупчена и разбивана и започва да става трагично ясно защо това е проект, който е некадърно изпълнен. Не така трябва да изглежда централната улица на една европейска столица. Особено пък, ако е единствената...“, заявяват от Спаси София и напомнят, че пешеходната улица в центъра на София стана обект и на протести заради тротоарното право, раздавано на заведенията за сметка на обществените места за отдих в зоната.

„Няма да питаме #КОЙ ще понесе отговорността, защото вече знаем отговора - никой. Няма да питаме и докога така, защото и този отговор ни е ясен. Но искаме да Ви попитаме нещо друго - с какви очи ще гледате софиянци следващия път, когато поискате от тях да Ви гласуват доверие?“, питат кмета от Спаси София.

„Многократно сме заявявали, че скоро ще берем плодовете на безхаберието на строителите и надзора и че в крайна сметка ще получим разпадащо се пространство.” От Спаси София напомнят, че още в телевизионно участие в ефира на Нова ТВ, представители на фирмата-изпълнител и строителния надзор заявяват, че проблем няма и всичко се прави според технологията, която активистите не познавали.

„Е, надяваме се онези, които тогава с насмешка ни питаха дали сме инженери, сега да покажат техните дипломи колко струват и да поправят грешките си“, заявяват от Спаси София и допълват, че редовното оправдание на институциите за това, че обектът е в гаранция не помага на софиянци да имат усещането, че градът им се управлява адекватно.

„Прекалено е на фона на подобни резултати Столичната община да иска от софиянци да се примиряват ден след ден с неспособността ѝ да си върши работата. Разбираме да беше веднъж-два пъти в годината нещо някъде да се скапе или повреди, но такива трагични картинки са ежедневие“ заявяват от Спаси София и допълват, че не виждат адекватни реакции от страна на общината. „Не виждаме желание за промяна, нито и способност ясно да се заяви какви изобщо намерения има г-жа Фандъкова, като кмет, да се справи с проблемите.“

„Не сме доволни, че сме излезли (за пореден път) прави, защото правотата ни излиза твърде скъпо на този град.“, смятат от организацията. Според тях Столичната община пропилява възможности и безотговорно харчи обществени средства за проформени ремонти. „Това не е добросъвестно управление. А мълчанието по проблемите вече прилича по-скоро на безочие“, твърдят от организацията.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Община София
  Отговор
  1 20:45  08.02.17
  Хаха нещастници - ние си лапнахме парите пък вие си пишете и се възмущавайте, колкото си искате! Който и да избирате за кмет - пак ще си лапаме! Кметове различни - общината една ! Аре наздраве - пийте една студена вода!
 • ИВАН
  Отговор
  2 07:30  09.02.17
  хахахаха снимките сами говорят...
 • ЧУК
  Отговор
  3 10:35  09.02.17
  Какво може да се каже освен една дума с 4 букви а именно: ГЕРБ Хора спите ли !!!
 • неутрален
  Отговор
  4 22:51  09.02.17
  Е, какво? Гербераците се напъват с нови програми, проблемите втях съвсем не са нови, а напротив ако бяха нормално и грамотно правителство трябваше до сега да ги реализират, а не сега се сетили за проблемите, а колкото с това, което се хвалят - строителство и ремонти. Никога вече на власт, а тази даскалица, която ни е кметица, дай боже да не е била такава учителко, колкото е компетентна за кмет, че горките деца, излязли са осакатени . Но Тиквока назначи точно некомпетентни хора за управляващи: Кметица - даскалица Министър на енергетиката - счетоводителка; Министър на околната срефа - филоложка; Да не пропусна "най-големия капацитет" -Министърката на МВР - социоложка; Министър на икономиката - юрист; Министър на отбраната - лесо инженер и т.н. , а да не говорим за неговите знания на чужди езици, компетентности .
 • София
  Отговор
  5 08:40  10.02.17
  Благодарна съм на г жа Фандъкова за красивите и съвременни промени в столицата. София, всеки ден придобива новата си европейската визия. Толкова е явно, че авторът на статииката и коментарите под нея са цоциалисти и антиевропейци.....Другари, като правите ремонт на жилището си от майстор, всичко ли е ок, или може би при покупка на нова техника не се възползвате от гаранциите..... Цоциалистите се борят за кльопачка, защото така са си свикнали от 45год, ОК разбирам.
 • незнайко
  Отговор
  6 17:02  10.02.17
  Как толкова години им нямаше нищо на жълтите павета, а сега от 15 години или по точно като събориха мавзолея всичко тръгна наопаки.

Напиши коментар:


Публикувай