1 689 0

Нови ограничения на АМ „Хемус“

Стефанаки Йоанис

Допълнителни временни ограничения бяха въведени по магистрала „Хемус“ тази сутрин заради снегопочистване – от 6 до 10 ч. е спряно движението на камионите над 12 тона в района на Ботевград. Това съобщават от АПИ.

Магистралата остава затворена в района на тунел „Ечемишка“ за всички превозни средства заради тежкия инцидент от преди няколко дни, при който жена загина в неремонтираната тръба на съоръжението.

Температурите са в интервала от - 7 до 7 С°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен и Смолян.

Дъжд вали в областите Варна, Кърджали, Сливен, както и в района на района на Босна; Малко Търново и Царево /обл. Бургас/; Карлово /обл. Пловдив/; Котел /обл. Сливен/. Сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Плевен, Търговище, Хасково, както и в района на „Ришки“ проход; гр. Монтана, АМ „Хемус“, Витиня, Елин Пелин, Ботевград /обл. София/ Гурково и Мъдрец /обл. Стара Загора/.

Пътните настилки в страната са предимно мокри, заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени.

Ограничена видимост поради мъгла:

до 30 м в района на Горно Белотинци /обл. Монтана/; АМ „Хемус“ от тунел „Витиня“ до тунел „Топли дол“;

до 50 м в района на Твърдица /обл. Сливен/;

до 70 м в района на Любеново /обл. Плевен/;

до 100 м в област Враца, както и в района на проход „Обзорски“ и проход Дюлински“; Кула /обл. Видин/

Магистралите

АМ „Тракия“: няма ограничения

АМ „Хемус“: област София: Ограничено е движението на всички МПС по АМ Хемус от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“.Движението се осъществява по обходен маршрут по път I-1.Леките автомобили, пътуващи по АМ „Хемус“ в посока Варна се отклоняват преди тунел „Топли дол“, по етапна връзка „Рибни вир” и продължават по път I-1 София - Ботевград.

Леките автомобили в посока София се отклоняват от магистралата при пътен възел „Ботевград“ при км 47 до Ботевград, и по път I-1 продължават от Ботевград до пътен възел „Витинска река“, където се включват обратно в АМ „Хемус“.

Тежкотоварните моторни превозни средства в посока Варна се отбиват от АМ „Хемус“ при пътен възел „Витинска река”.

Алтернативен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Габрово, Велико Търново и Русе: път I-5 Бяла-Велико Търново-път II-55 през Прохода на Републиката - АМ "Тракия"-София.

Обходен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Видин, Монтана и Враца: път II-16 Ребърково-Своге-София.

Алтернативен маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен: път II-35 Ловеч-Плевен-път II-13 Плевен-Кнежа-Борован-път II-15 Борован- Враца-път I-1 Враца-Ребърково-път II-16 Ребърково-Своге-София.

До 31.03.2017 г. е ограничено движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт. Обходен маршрут за камионите над 10 т в посока Варна - София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Включването в магистралата в посока София, пътувайки по път I-1 е при 29-ти километър. Движението на автомобили до 10 т се извършва двупосочно в лявата тръба в посока София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 от км 215+000 до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.

АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.

АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.

АМ „Люлин“: област София: до 28.02.2017 г. при тунел 1 в района на Мало Бучино е ограничено движението в дясна активна лента в двете тръби на тунела, поради превантивен ремонт. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

До 09.02.2017 г. движението при км 9 се осъществява двупосочно в платното в посока Перник, поради свличане на камъни.

Проходи:

- „Върбишки” - затворен за всички МПС;

- „Златишки” - затворен за всички МПС;

- „Троянски” - затворен за всички МПС;

- „Айтоски” - отворен за всички МПС;

- „Обзорски” - отворен за всички МПС;

- „Предел” - отворен за всички МПС;

- „Републиката” - отворен за всички МПС;

- „Ришки” - отворен за всички МПС;

- „Рожен” - отворен за всички МПС;

- „Печинско” - отворен за всички МПС;

- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;

- „Дюлински” - забранен за МПС над 3,5 т.;

- „Котленски” - забранен за МПС над 10 т;

- „Пампорово” - забранен за МПС над 3,5 т.;

- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;

- „Превала” - забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета;

- „Твърдишки” - забранен за МПС над 10 т;

- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Повече подробности ТУК.

България


Напиши коментар:


Публикувай