483 1

Местен референдум ще има в община Трън

Стефанаки Йоанис

С пълно мнозинство Общинският съвет в Община Трън, гласува предложението за провеждането на местен Референдум. Той ще се проведе заедно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март, тази година. Трънчани ще отговарят на въпрос дали са съгласни общинският съвет да не одобрява устройствени планове предвиждащи добив и преработка на подземни богатства.

До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност. Тази площ съвпада точно с площта на инвестиционно намерение за добив на злато в общината. То стана причина още през лятото на миналата година да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън, като екологично чист регион. Жителите на общината се опасяват за здравето си, след като се разбра, че част от проекта ще се развива върху площта на стара уранова мина.

Това е първият местен референдум в Трън. Всички общински съветници считат, че е правилно, генералната посока за развитието на общината да се определя пряко от нейните жители, а предложението за провеждането на референдум е на Кмета на община Трън. Разходите за провеждането му ще са около 40 000 лева и се поемат от бюджета на общината. За да е валиден Референдумът, в него трябва да везмата участие повече от 40% от населението на общината, с изборни права и поне половината от тях да са отговорили с ДА на поставеният въпрос.

България


Още по темата

 • Референдумът в Трън яростно атакуван

  Референдумът в Трън яростно атакуван

  След като Административният съд в Перник отхвърли жалбата на областния управител срещу решението на общинските съветници да се допитат за мнението на ...
  22.02.2017
  1 434
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 17:55  11.02.17
  Даже и всични да са против минната дейност пак няма да я спрат.

Напиши коментар:


Публикувай