825 3

Експерт: Ефект от уволненията в АПИ няма да има

Стефанаки Йоанис

Ефект от уволненията в Агенция "Пътна инфраструктура", последвали трагичния инцидент в тунел "Ечемишка", няма да има, смята Димитър Ганев, председател на Сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност", съобщава БНР.

Защото не е взето отношение към правилните хора – първо, и второ – няма доказателства защо тези хора са отстранени. И ще се окаже така, че ще дойде следващото правителство и ще ги върне, защото просто не са това хората. В интервю за "Хоризонт" Ганев подчерта, че трябва сериозна реорганизация в АПИ и въобще в пътното дело в България и посочи, че не е оптимист, че отговорност за случая в "Ечемишка", при който част от конструкцията на осветлението в тунела падна върху движеща се кола и уби пътничка, ще бъде потърсена от когото трябва. Димитър Ганев беше категоричен, че отговорността е на ръководствата на АПИ през годините и допълни, че според него финансовите интереси са в дъното на това, което се случва в агенцията. Нормативите ги има – проблемът е в неизпълнението на тези нормативи. Или в това, че отдолу нагоре или отгоре надолу, както и да го разгледаме, хората, които са на различните нива на управление и действие по отношение на пътната инфраструктура, не си вършат работа. Проблемът е, че през АПИ минават много пари – много пари, и тези пари не е ясно къде отиват.

По отношение на отговорността за инцидента Ганев коментира още, че безхаберието в цялостното ръководство, управление на пътната инфраструктура е от години – не от вчера и от онзи ден: Наредбата за тунелите казва категорично, че председателят на Управителния съвет на АПИ трябва да назначи едно специализирано звено, което да прави инспекция на тунелите.

И доклад от това звено трябва да има и в този доклад трябва да е написано годни ли са за употреба тези тунели, или не са. Тези хора не са ясни – не е ясно дали са назначени, не е ясно има ли доклад от тяхната работа. Затова казвам, че докато това не се изясни, мисля, че не могат да се предприемат и правилни действия. Ако състоянието на тунела е такова, че застрашава човешки живот, то движението по него трябва да се спре, подчерта Димитър Ганев и допълни: "Само че Агенцията трябва да свърши една друга работа – тя трябва да знае, че в момента, когато се прекъсне движението по магистралата, трябва да има алтернативен маршрут. Вижте какво се получи в момента – има един път, който е в окаяно състояние, и който не може да поеме трафика". Ганев допълни, че не смята, че досегашният шеф на АПИ Дончо Атанасов би трябвало да остане член на Управителния съвет на Агенцията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • от мен
  Отговор
  1 09:55  09.02.17
  Почти съм съгласен с Ганев,но как да има алтернативен маршрут като асфалта не се яде. Кво праим са а?
 • гост
  Отговор
  2 13:41  09.02.17
  експерте, ефект ще има, ако ги осъдят и вкарат в затвора.
 • eee
  Отговор
  3 15:37  09.02.17
  И да сложиме "експерта" на тяхно място той да лапа...

Напиши коментар:


Публикувай