824 4

Столичните съветници от БСП: Ситуацията с "Топлофикация" е тревожна

Калина Петрова

"Ние, общинските съветници от групата на БСП Лява България, изразяваме нашето сериозно притеснение от създалата се ситуация през тази седмица във връзка с авариите в мрежата на „Топлофикация-София“ ЕАД в различни райони на столицата. В резултат от тези аварии стотици хиляди софиянци вече четири дни са на студено и без топла вода. Най-тревожна от всичко е липсата на ясна перспектива до кога ще продължи това положение. Проблемите на „Топлофикация-София“ ЕАД водят до нарушаване на ритъма на живот в целия град. В резултат от тях на изпитание е подложена работата на детски градини, училища, лечебни заведения, обществени служби и учреждения". Това се казва в официално изявление на съветниците от БСП в столичния общински съвет.

Фактът, който буди напълно основателно недоволство у гражданите, е, че ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД не предоставя адекватна информация за ситуацията. Те се информират от спорадично появяващите се новини в медиите. Това създава усещането за неглижиране на ситуацията, наличие на хаос и управленска безпомощност от страна на „Топлофикация-София“ ЕАД. Създаде се впечатление, че ръковдството на дружеството умишлено заблуждаваше софиянци за сериозността на проблема. Първоначално твърденията бяха, че аварията ще бъде отстранена в рамките на 48 часа. А станахме свидетели на точно обратното – проблемът не само, че не се разрешава, ами ескалира и обхваща нови и нови райони.

Ние, общинските съветници от БСП Лява България, не сме изненадани от случилото се. Защото многократно предупреждавахме, че съществува опасност да се стигне до подобна криза. Тя е породена от остарялата и неподдържана от години инфраструктура на топлопреносна мрежа. Основна причина за това е лошата инвестиционна политика на дружеството, която би трябвало да осигури безпроблемна работа на топлопреносната мрежа. Друг голям проблем също така е, че извършените планови ремонти са с недостатъчно добро качество. Какво е обяснението на факта, че през лятото на 2016 година много голям финансов ресурс беше вложен в ремонти на ТЕЦ „Дружба“ и на магистралния топлопровод, а точно в този район само няколко месеца по-късно, в разгара на отоплителния сезон, се появи такъв огромен проблем?

Ние считаме, че Столичният общински съвет като принципал на „Топлофикация-София“ ЕАД и ръководството на Столична община трябва да поемат своята отговорност. Буди огромно недоумение фактът, че ресорната Комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране и до момента не е провела извънредно заседание, на което да бъде запозната с причината за кризата и какво се предприема за разрешаването й.

Ето защо ние настояваме ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД да прояви коректност към потребителите си и да предостави своевременно достоверна информация за кризисната ситуация и действията за разрешаването й. И не на последно място да намери механизми, с които да компенсира финансово своите клиенти за претърпените неудобства още в следващата сметка, а не при годишното изравняване.

Настояваме Министерство на енергетиката да направи цялостна оценка на „Топлофикация-София“ ЕАД. Очевидно е, че дружеството няма капацитета да я направи само.

Какво щеше да стане, ако всичките тези аварии се бяха случили в най-големите студове? Те не са ли следствие от претоварването на енергийната система преди месец и неадекватните действия от страна на отговорните институции, свързани с намаляването на напражението на тока, което води до изгаряне на електрически уреди?

А нанесените щети остават за сметка на потребителите", питат социалистите.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 13:06  09.02.17
  Като спряхме износа за няколко дни поради студеното време,положението беше много тревожно според БСП.Сега при проблемите пак за няколко дни с "Топлофикация"-пак.Като дойдат на власт-всичко внезапно ще се успокои.То пък остава и да дойдат и пак да се почне едногодишен протест на жълтите павета...
 • Абвг
  Отговор
  2 13:37  09.02.17
  Като са толкова разтревожени защо не отидат на място да слязат в шахтите да видят какво е положението и да информират ,или само трябва да бият камбаните че много били притеснени. Тук нещо на измислен скандал като за режима на тока ми звучи
 • kef
  Отговор
  3 14:58  09.02.17
  абе затваряйте ги тия тъпанари, нека да се чупи колко то се може повече.да изчезнат най накрая .да фалира скапания кенеф
 • Гост
  Отговор
  4 15:07  09.02.17
  Еййй много притеснени тез ама и този сайт как услужливо ни информират че притеснени. А нещо и ТРОЛОВЕТЕ като е за БСП не плюят, липсват ми.

Напиши коментар:


Публикувай