Last news in Fakti

10 Февруари, 2017 08:21 946 8

Кунева: Спокойна съм за министерството на образованието

  • образование-
  • кунева-
  • училище
Кунева: Спокойна съм за министерството на образованието - 1

"Нямаше как за 10 месеца да извърша кардинални промени, моята роля беше да стабилизирам системата. Наследникът ми проф. Денков знае всичко в детайли какви са модулите на програмата, той идва от средите на науката", заяви бившият министър на образованието и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Министерството на образованието е много силно свързано с образованието, предизвикателството за него е да разбере това. Спокойна съм за министерството", допълни Кунева.

"Вероятно следващият министър ще успее да отчете голям прираст, в момента е най-чувствителната фаза при избора на оценители за научните проекти.

Има голяма надежда, че тези проекти ще бъдат успешни. Има сериозен проблем с одита. 10 млн. лева например са отишли по т.нар. "ромски проекти", които са спечелени от фирми, регистрирани месец преди избора. Аз направих така, че парите да не отидат в грешни ръце. Спрях тези проекти" , коментира Кунева.

Голямото състезание в Европа в следващите години ще е именно на терена на образованието, затова, и чрез новия закон аз училищното и предучилищното образование, рейтинговата система, обвързването на издръжката на студента с качеството на обучението му, засилване на връзката между училищното и висшето образование, ученето през целия живот, насочихме усилията към повишаване на качеството. Това каза в студиото на БНТ лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева, като добави, че е против да се разширява държавната поръчка в университетите, ако това не води до подобряване на качеството на обучението.

На въпрос за Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма. Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех. Кунева подчерта, че той и настоящият шеф на кабинета му г-н Модев са архитектите на оперативната програма, нищо не може да ги изненада в нея и познават отлично в детайли всичко за приоритетните й оси, модулите и операциите. Г-н Денков има най-голям интерес в науката, защото идва от тези среди, но програмата е насочена и към училищното образованите, където също трябва да се направят сериозни крачки, обясни Кунева приемствеността във ведомството и вече политическата отговорност на авторите на оперативната програмата.

Нашият екип пое програмата без акредитация, отворихме няколко от закъснелите операции като „Твоят час”, студентските стипендии, ученическите стипендии, студентските практики и други. Вероятно не сегашният, а следващият министър вече ще успее да отчете голям напредък по тези операции – това е приемственост, добави Кунева и подчерта, че програма е за 1,3 милиарда лева и в момента тече заключителната фаза за избор на оценители за научните проекти на стойност 350 милиона лева. Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи, каза тя.

На въпрос за одита на оперативната програма, Кунева посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес. Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до Прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт, каза тя.

На въпрос за вчерашната позиция на Малта против създаването на Европейската прокуратура, Кунева напомни, че България, в мандата си на Председател на Съвета на ЕС, трябва да потърси съгласие за създаването на Европейската прокуратура. У нас трябва да има разговор защо е нужна тя на Европа и България. Девет страни минимум трябва да я подкрепят, за да стане факт. България ще спечели от Европейската прокуратура, защото тя ще се занимава с разследване на корупция, злоупотреби с европейски средства и измами с ДДС, обясни Кунева и подчерта, че това са ключови проблеми и ще „издърпат” нагоре в доверието на гражданите и българската прокуратура. В програмата на Реформаторския блок е заложена позиция за създаване на Европейската прокуратура, съобщи още Кунева, като подчерта, че са заложени и радикални антикорупционни мерки и похвати, които РБ скоро ще представи.

Не съм доволна, че не се прие Законът за борба с корупцията по високите етажи. Даже тези, които говорят най-красивите приказки за антикорупцията сега, за съжаление, част от тях мои бивши колеги от РБ, не гласуваха закона в пленарната зала. На първо четене мина със 130 гласа, но после започна тактиката на отлагане и ето къде сме сега. Каквито и красиви приказки да се говорят по темата, без овластяването на хората да подават сигнали, без бюро за разследване, независим орган, инспектори и приет закон, това ще са само приказки за престъпления, но те няма да се предотвратяват, нито ще има добри доказателства за присъди. Присъди и административни наказания – и двата начина са ефективни, като говорим за корупция, категорична бе Кунева.

За разширяването на РБ лидерът на ДБГ каза, че днес е първата крачка към него. Има силен интерес към присъединяване на нови партньори към РБ и това е добър знак. Не само се говори за обединение при нас, но и реално преодоляваме, стъпка по стъпка, преговорния процес. Имаме ясни публични критерии, по които оценяваме възможните партньорства – идеологически за споделяне на десните ценности, еднозначна оценка как РБ се е справил в управлението, споделяне на приоритетите на РБ, изброи още Кунева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 професор

    6 0 Отговор
    КОЯ БЕШЕ ТАЯ?
  • 2 Доцент

    8 0 Отговор
    Тази жена не трябва повече да се занимава с образование
  • 3 Ффф

    7 0 Отговор
    Ние душко не сме спокойни....
  • 4 Лупи

    5 0 Отговор
    Тая м...рша има една много полезна за нас функция, а именно където е тя се знае, че изпълнява поръчка и наставления на някой друг т.е. партията чийто кандидат е тая не е читава. Каквото можа осра за малкото време, където я поставиха. Чистачка да я сложат, пак няма да се справи.
  • 5 Бате Любо

    5 0 Отговор
    Тази неккадърница и подлога направи толкова бели навсякъде че дано никога повече да не влиза в парламента .... Най-добре е да се кандидатира за Главен мюфтия за да им разкаже играта на мюсулманите
  • 6 неутрален

    3 0 Отговор
    Тази е подла и нагла. Търкаля тиквите пред парламента ама първа се метна на врата на Тиквока за да е в управление. Тази съсипа АЕЦ "Козлодуй". Марш от екраните, та камо ли в управление. От такива като нея много ни додея.
  • 7 Сурубараши

    3 0 Отговор
    Такива нетрябва да влизат повече в управлението.За да се оправи държавата.
  • 8 бай село

    1 0 Отговор
    За министерството да , но за образуванието?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове