455 3

Вероятно ще отпаднат пръстовите отпечатъци

Тепърва ще се решава как законово идентификаторът да бъде отменен

Стефанаки Йоанис

Пръстовите отпечатъци най-вероятно ще отпаднат като вход за болниците. Днес служебният здравен министър Илко Семерджиев ще обсъжда с експерти как да отмени новата система за регистрация в лечебните заведения.

Тепърва ще се решава как законово идентификаторът да бъде отменен.

Според новия екип на здравното министерство въвеждането на пръстовите отпечатъци не е довело до икономии, както твърди старото ръководство. Дори напротив. Плановете са вместо с пръстов отпечатък, в болничните заведения да се влиза със здравна карта.

Министерството на здравеопазването събира днес страните по спора за отмяната на електронната пръстова идентификация. За участие в съвещанието са поканени представители на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на частните болници, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и Федерация „Български пациентски форум“.Според служебния здравен министър Илко Семерджиев въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта:Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум - напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта, каза преди седмица министър Илко Семерджиев.Според служебния здравен министър Илко Семерджиев тя не е спестила средства и трябва да бъде заменена.

На съвещанието днес трябва да бъдат изяснени позициите на Министерския съвет, здравната каса, частните болници и пациентските организации, които са страни по делото във Върховния административен съд. През ноември миналата година тричленен състав на съда обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.

Припомняме, че системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата 2016 година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Павел
  Отговор
  1 18:39  10.02.17
  Пръстовият идентификатор, ирисовият идентификатор са добра идея по принцип. Но? в масовото им използуване при болници клиники банки институции корпорации и какво ли не има един същественн РИСК - несигурността на защита на информацията... Ето хакери хакват дори кореспонденции на държавни секретари Хилъри и кой ли не? Ако група хакери източи база данни за пациенти с техните пръстови отпечатъци ирисова диагностика и ако например открие банкови сметки, съдебни данни, нотариални договори може така да прецака някой човек, че цялата система да го довърши. Колко нотариуси завериха фалшиви реални пълномощни и ограбиха техни клиенти невинни хора и то с листови документи? Ами я си представете, колко лесно се пействат пръстови отпечатъци и други при масовият техно свят? Да температурни данни могат да се сканират само на място? Но човек променя и температура. А ДНК то също ако се прихванат данните може да се използува за зло. Ето до какви гигантски поразии може да доведе масовото разгласяване на персонални данни за човек... Москов не помисли за това, но бъдещето е страшно ако се случи това....
 • Павел
  Отговор
  2 18:47  10.02.17
  Няма еднозначен отговор за идентификация навсякъде. В секретни зони е лесно - скенери за ДНК, очи, ръст, тегло, пръстови отпечатъци и какво ли не. Но там базата данни е затворена за малък кръг. Обаче, ако се пуснат масово личните данни на персоната в мрежа от джипитата и министерства, дори и към МВР, то при първата справка на доктора в системата, един пекан хакер може да му е хакнал компа и да получи изпратени данните на адрес където да си пие кафето с кеф.... А после? Може да сключши без лицето да знае договор с телефонен операатор, на друг адрес, но от негово име и да пллаща 2 месеца, а после да се изпари и лицето да го говнят за такси... Или пък договор с топлофикация и пак същото? Разкриването на персоналните данни в такъв мащаб е КАТАСТРОФА за много невинни хора. Ако Москов не го разбира, това ще доведе до ада за хора. Няма как да защитиш толкова публична инфо от хакване. Всеки доктор може да влезе в системата, а всеки хакер да хакне доктора...и оттамв и пациентите. така, че най-добре си остава персонална лична карта, плюспроверка в база данни за извършени болнични лечения на пациента. това също може да се хакне, но е по-малкото зло от пръстовиште и ДНК и ирисовите отпечатъци... както казват - нищо не е сигурно, освен фактите. А често злото връхлита невинни заради кефа на погрешни управници...те не се наказват, но хора пищят и мрат.

  Коментиран от #3

 • Лъчо
  Отговор
  3 18:53  10.02.17

  До коментар #2 от "Павел":

  Прав си, пич! на мен от Теленор ми искат 633 лева бил съм им дължал, а аз никога не съм сключвал договор с тях, нито съм ползувал услугите им. Възможно е или техен служител да ми е скроил този дълг за да ме рекетира и печели или някой с мои данни да е сключил такъв договор на мое име, а да не е плащал и да ме търсят мен? Аз поисках да ми обяснят, но оттам не искат. Ето това е страшното, че в света на масовите публични корпоративни интереси, нямаш гаранция, че някой ако ти докопа данните няма да те прецака. А г-н Москов не помисли, какво би станало, ако станат масови фалшификации от заинтересовани служители или случайни апетити? Даже ив МВР няма гаранция за секретност. Ходех с едно момиче от Бяла. но тя имала бившо гадже, бил ченге. И един ден ми се обажда и казва че той бил мъжът и? А тя не е омъжена? ОтКЪДЕ МИ ИМА ДАННИТЕ ТЕЛЕФОНА? Ами от свои колеги в МВР, откъде другаде. Тя е скъсала от година с него, преди да се запознаем, значи не е от нея. Ето как системата може да прецака невинни .Кой ще отговаря, ако невинни пострадат?

Напиши коментар:


Публикувай