1 246 7

Фекалиите и отпадни води на град Трън се изливат в река Ерма

Според защитниците на трънската природа е в „добро екологично състояние“

Фекалиите и отпадни води на град Трън се изливат в река Ерма
Димитрина Ковачева

Отпадните води на град Трън се изливат директно в коритото на река Ерма, която преминава през населеното място, установи проверка на "Zapadno.com".

За съжаление река Ерма не е толкова чиста колкото ни се иска. Четири колектора от няколко квартала на Трън се вливат директно в реката. Водата по тях е фекална или отпадна от домакинствата и институциите в града. Десетки PVC тръби от заведения и дори от модерната обществена тоалетна в града водят мръсна вода към река Ерма. Пречиствателна станция в или около града няма.

„Няма пречиствателна станция и никога не е имало. Чух, че има сериозно движение да се направи такава. Отпадните води се изливат в реката колкото и лошо да звучи.“, каза пред Zapadno.com началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев.

От Община Трън казаха, че в близко бъдеще няма да се стартира проект за изграждане на пречиствателна станция.

„Като бях малка се къпах в реката, но сега не смея да влезна.“, каза учителка от детска градина „Ален Мак“, докато обективът на Zapadno.com снимаше вливането на отпадни води в реката.

Повечето живеещи в Трън знаят накъде отива водата им от тоалетната, банята и мивката. Вероятно хората, които в средата на месец декември 2016 година протестираха пред Министерството на околната среда и водите са били подведени и не знаят, че реката отдавна се замърсява денонощно.

На 13 декември протестиращите внесоха декларация до Министерството и ВЕЕС (Висш експертен екологичен съвет), в която се противопоставиха на инвестиционното предложение за добив на злато в землището на Трън. В декларацията си недоволните хора написаха:

"В тези няколко абзаца 40-те трънчани изразяват опасението си, че река Ерма може да бъде замърсена от добива, въпреки че инвеститорът ще има своя пречиствателна станция и не предвижда никакви оттичания на води от мината към Ерма.

Друг проблем със замърсяването на река Ерма в района на Трън са изхвърлените в устието и боклуци. Мръсната вода се носи от града направо към Ждрелото, където наскоро бяха построени места за отдих. Хиляди са посетителите на Ждрелото през летния сезон, някои от тях дори се къпят във водите на река Ерма без да подозират какво се влива в тях. Факт от години, който е ясен за живеещите в Трън, но може би неясен за сформираните наскоро сдружения за защита на трънската природа."

Перник / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • От Трън на глог
  Отговор
  1 10:20  10.02.17
  Сега като дойдат Драго-Стойневци на власт и започнат да заекват по телевизията докато мислят как да прахосат 5-6 милиарда жителите на Трън ще осъзнаят че всъщност Трън е един прекрасен град а река Ерма е прекрасна

  Коментиран от #5

 • щтъ
  Отговор
  2 10:23  10.02.17
  Димитрина Ковачева, взехте ли си 20-те лева хонорар за обслужването на интереси които ще ни затрият. Знаете ли че подпочвените води в района на Златица и Пирдоп поради добива на ЗЛАТО не стават за НИЩО, а хората са масово с здравословни проблеми.
 • ЪВЕ
  Отговор
  3 10:42  10.02.17
  По Черноморието всички хотели си изливат фекалните води в морето и всичко живо се къпе и радва, докато не си размаже някоя фъшкия по косата. Ако нагълтат вода се почват чревни инфекции и рефлукси, но пък са направили басейни за по-умните и разсъдливи... Не съм се и съмнявал, че около населените места с водни източници, някой ще пропусне да излее тръбата с ла№н@ . Благодаря за предупреждението, аз съм един от наивниците, които мислят, че на морето е най-зле...
 • Ник
  Отговор
  4 12:58  10.02.17
  А добро Утро! На Бургас, Варна, Балчик, Каварна къде отиват? Ако питаш Борисов на всякъде работят пречиствателни станции! -Уви работят само на хартия! Като кибер ножа в болница Иван Рилски в София който доставиха преди 2 години...
 • кроко
  Отговор
  5 13:30  10.02.17

  До коментар #1 от "От Трън на глог":

  А владислав-горановците какво направиха с 26 милиадра кредити, дето изтеглиха? Защо до сега не им направиха живота в трън хубав?
 • Дияна
  Отговор
  6 16:15  10.02.17
  Като я преваря водата, става ли вече за пиене? Наистина има гаден полъх! Защо се изливат тези гадости там?
 • гост
  Отговор
  7 22:07  10.02.17
  ТОВА САМО В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТАШКА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧВА И ДА ПРОДЪЛЖАВА И ПРОДЪЛЖАВА

Напиши коментар:


Публикувай