588 0

Нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност на товари и пътници

Министър Христо Алексиев разпореди бърза проверка на случая с дерайлиралите вагони на 9 февруари

Калина Петрова

Нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на извънредна среща с Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА) и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Повод за нея бе вчерашното произшествие с композиция на частен железопътен превозвач в междугарието Дългопол-Комунари.

Христо Алексиев разпореди на ИАЖА да бъдат направени незабавни проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. „Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време“, заяви още Христо Алексиев.

Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие, с оглед предприемане на превантивни мерки.

Христо Алексиев възложи на ИАЖА да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК „Железопътна инфраструктура“, свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.

София / България


Още по темата

 • Дерайлира товарна композиция

  Дерайлира товарна композиция

  Днес около 1 часа след полунощ част от товарна влакова композиция от девет вагона и една цистерна, пътуваща от Русе към Долно Езерово, дерайлирала на ...
  9.02.2017
  1 755
  4

Напиши коментар:


Публикувай