892 3

Патриархът награди Пловдивския митрополит

Патриархът награди Пловдивския митрополит
Снимка: БТА
Калина Петрова

Патриарх Неофит награди митрополит Николай с орден „Св. Йоан Рилски“ първа степен с енголпие и кръст. Патриархът връчи църковното отличие от свое име и от името на Светия синод в края на Архиерейската съборна света литургия в църква „Св.Марина“ в деня, когато се навършват 10 години от интронизацията на владиката. Митрополит Николай получи още един орден - „Св.Йоан Богослов“ от Украинската православна църква.

Орден "Св. Иван Рилски" - Първа степен беше връчен на митрополит Николай от Светия Синод в църквата "Света Марина", където днес три часа и половина продължи тържествената литургия. Отличието е за преданата му и мъдра служба през десетте години, в които оглавява Пловдивската епархия.

Патриарх Неофит се обърна към митрополит Николай с думите: „Вие положихте и продължавате да полагате грижи и за образователното дело на Църквата ни и особено за подготовката на нейните пастири и църковно-служители. Израз на това беше Вашата инициатива за възстановяването на висшата духовна школа на нашата Църква - някогашната наша Духовна академия. Така, към съществуващата в престолния Ви град Духовна семинария, за която бащински се грижите още от встъпването си на Пловдивския митрополитски престол, Вие добавихте и висше духовно църковно училище - Пловдивската духовна академия, в която с подкрепата на своите събратя - архиереите от Св. Синод - поддържате добрите традиции на православното ни богословие”.

Поздравителните адреси до митрополит Николай изпратиха служебният премиер проф. Огнян Герджиков и омбудсманът Мая Манолова.

Дядо Николай благодари на Бога, на всички духовни служители и на миряните и призова в половинчасовата си проповед за мир, любов и религиозна толерантност.

Той се обърна с благодарност и към бившия премиер Симеон Сакскобурготски, когото нарече Негово Величество Български цар. Сакскобурготски от 2 дни е гост на митрополит Николай.

Литургията завърши с "Многая лета" и камбанен звън, който огласи центъра на Пловдив.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:13  12.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • вярваща
  Отговор
  2 20:21  12.02.17
  Някои си заслужават наградата на земята, но тежко им и горко ,когато се явят на Божия съд за това,че са служили за съблазън.
 • Алфата
  Отговор
  3 20:40  12.02.17
  Смешници верски... попове, имами, равини и др. подобна, мътеща дребни хорски мозъчета! Колко много по-добро място за живеене щеше да е света, ако хората бяха малко по-умни и не вярваха в караконджули! ПП Нямат и касови апарати! Всичко слагат в тумбака, свещоливницата тяхна и разни производства имат, но са нагли да искат държавни пари за реставрации!

Напиши коментар:


Публикувай