13 Февруари, 2017 12:50 1 027 0

ЕК ще наложи финансова корекция заради проблеми в програма

  • ек-
  • наложи-
  • финансова-
  • корекция-
  • проблеми-
  • програми
ЕК ще наложи финансова корекция заради проблеми в програма - 1

Европейската комисия ще наложи на България финансова корекция заради проблемите, установени при одита на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, като се позоваха на писмо от Комисията. Точният размер на корекцията ще бъде определен след преговори с Брюксел.

Санкцията не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително на европейските стипендии за студенти. От Министерството уточняват, че ще я покрият от своя бюджет.

Заместник-министърът на образованието Ваня Стойнева съобщи, че 180 милиона лева е стойността на проектите, за които предварителният одит на Еврокомисията е установил нарушения.

При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато изпълнението на бъдещи проекти по програмата. Такива са проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до края на февруари.

Министерството на образованието и науката предлага няколко варианта за отстраняване на проблемите в ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), установени при европейския одит на програмата през октомври 2016 г.

В писмо от края на миналата седмица Европейската комисия (ЕК) критикува управлението и изпълнението на програмата вътре в МОН. Като основен проблем ЕК посочва липсата на ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средства по програмата; звената, които получават пари по проекти, и звеното, което проверява изпълнението на проектите. Други проблеми са неясните критерии за сформиране на екипите за управление на проекти в МОН, както и слабостите в оценяването на проектите и в организацията на проверките по тях.

Екипът на министър Николай Денков предлага четири варианта за разделение на функциите в МОН. При първите два за Управляващия орган на програмата – главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН, отговаря отделен заместник-министър. Ръководството на звената, които изпълняват проекти в МОН, може или да се делегира на другите заместник-министри, които отговарят за училищното образование, висшето образование и науката, или да се създаде отделно Звено за изпълнение на проектите на МОН.

Обсъждат се и други варианти за статута на Управляващия орган на програмата. В единия случай той би могъл да стане изпълнителна агенция в рамките на МОН, директно подчинена на министъра на образованието и науката или на заместник-министър.

Не се изключва и възможността управлението на ОП НОИР да излезе от структурата на МОН и да се поеме от независима агенция, пряко подчинена на министър-председателя. Това, според министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне.

Всички варианти ще бъдат внимателно анализирани, за да се избере най-подходящият. След съгласуване с вицепремиера по европейските фондове ще се преговаря с ЕК за намиране на приемливо решение.

МОН ще допълни правилата за оценяване на проекти, за контрол по отчитане на разходите и за установяване и санкциониране на нередностите.

В Управляващия орган на програмата ще бъдат привлечени опитни и признати експерти в областта на управлението на средства от Европейския съюз. Периодично ще се провеждат тестове на служителите, които ще са ориентир за нивото на подготвеност и необходимостта от допълнителни обучения.

При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато също изпълнението на бъдещи проекти по ОП НОИР. Такива са например проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до 28 февруари т.г.

ЕК не критикува структурата и съдържанието на ОП НОИР. Те са разработвани съвместно с представители на Комисията, одобрени са от нея през февруари 2015 г. и оттогава не са променяни, подчерта още пред журналистите министър Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове