634 2

Ще сме безкомпромисни при политически зависимости

Калина Петрова

„Тези, които следват добрите лесовъдски практики, ще имат подкрепата на МЗХ и лично моята. Министерство на земеделието и храните ще застане зад всеки служител в горите, който си върши съвестно работата”, заяви днес заместник-министър проф. Иван Палигоров на среща в Благоевград с ръководния екип на Югозападното държавно горско предприятие.

Заместник-министърът подчерта, че се получават множество сигнали за политически зависимости в системата на горите. Той увери, че всеки от тях ще бъде проверяван и ако бъдат доказани, новото ръководство на министерството ще бъде безкомпромисно към участниците в тях.

„Важно в това отношение е да се изчистят всякакви съмнения по отношение на достъпа до дървесина за огрев за местното население, за да не се спекулира с това и да се правят опити за създаване на изкуствено напрежение, подчерта проф. Палигоров.

Акцент по време на срещата беше и необходимостта от активна и бърза намеса по усвояване на съхнещата дървесина, което изисква мобилизация и воля, посочи заместник-министърът.

Беше обсъдено предстоящото приемане на финансовите планове на предприятията и изпълнението на инвестиционните програми за 2017 г. Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов информира, че в инвестиционната програма е предвидено обособяването на 10 централни склада в различни поделения на предприятието, които да са на достъпни места и с подходяща инфраструктура за удобен достъп.

В тях горските стопанства ще поддържат постоянни наличности от дърва, така че да могат да реагират гъвкаво и адекватно на търсенето.

„Идеята е със собствени работници да добиваме и осигуряваме дърва, които да бъдат на разположение на хората в късните есенни и зимни месеци. Това по никакъв начин няма да е конкуренция на фирмите, които работят в гората, тъй като ще е минимален процент от общото количество дървесина, която предлагаме”, уточни инж. Дамянов.

По време на срещата бе обсъдена и програмата за предстоящата Седмица на гората с фокус върху работата с младите, децата и училищата.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чопата
  Отговор
  1 20:27  13.02.17
  Ще си го преместя от единя крачол в другия!!!
 • Гост
  Отговор
  2 22:45  13.02.17
  Чопа ти си го местиш от единия в другия ,ама след време децата ще виждат истинска гора по снимки.

Напиши коментар:


Публикувай