Last news in Fakti

14 Февруари, 2017 15:18 9 183 38

Възраждат Трудови войски

  • кирка-
  • лопата-
  • трудови войски
Възраждат Трудови войски - 1

Програмата на коалиция "АБВ - Движение 21" предвижда премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, така и възраждане на Трудови войски.

В документа, който ще бъде одобрен до дни, е вписано и възстановяване на трудовите войски, като шестмесечната служба ще е свързана и с обучение за неграмотни млади мъже.

В програмата са заложени и курсове за ограмотяване и квалификация на момичета.

За нас е важно да се премине към система на прогресивно подоходно облагане като основният акцент там е възстановяването на необлагаемия минимум, защото в този си вид, без необлагаем минимум, плоският данък почти не съществува и няма аналог в света. Това не означава наказване на богатите, а по-скоро раздаване на справедливост за най-уязвимите“, обясни Константин Проданов.

От АБВ съобщиха, че ще настояват и за намаляване на ДДС-то и въвеждане на диференцирани ставки на данъка от 10% до 15% в някои сфери на леката промишленост като учебници, книги, бебешки храни, лекарства и др. Проданов обясни, че това най- вероятно ще е свързано с вдигането на прага за регистрация на фирма по ДДС от 50 000 на 100 000 лева.

Припомняме, че Законът за трудовата повинност влиза в сила на 14 юни 1920 г.

Подписаният на 27 ноември 1919 г. Ньойски мирен договор постави България на колене. Репарации, орязване на територии, стопанска разруха - всичко това се стовари като изключително тежко бреме върху българския народ, който плати жестока цена по фронтовете на войната, без да може да осъществи своето национално обединение. Няколко месеца по-късно като премиер на земеделското правителство Александър Стамболийски внася в Народното събрание законопроект за създаване на трудова повинност.

Наложеният впоследствие крайно несправедлив мирен договор на България изцяло избистря идеята за създаване на институция, която да противодейства на убийствените клаузи. "Помирявайки се със съдбата си, ние трябва бързо да се приспособим към новите условия - пише през февруари 1920 г. Стамболийски в мотивите към Закона за трудовата повинност. Решени да скъсаме един път завинаги с миналото, решени да напуснем пътя на безумните и катастрофални военни лудории, ний трябва бързо и без колебание да тръгнем в противоположна посока по пътя на мирното и културно стопанско развитие. Защото само по тоя път ние ще можем не само да излезем от ужасното тежко положение, в което ни постави Парижката конференция, но ще можем да спечелим онова, което изгубихме през войната... Законът за трудовата повинност носи една съвършено нова организация на човешкия труд. Идеята обаче, която е изложена в него, достатъчно бе популяризирана, за да не учудва днес никого... Аз мисля, че тази идея, усвоена от всички, оживотворена чрез един закон и приложена с такт, умение и смелост, в скоро време ще се превърне в един от най-добрите инструменти за морално възпитание, икономически и социален подем на България."

След продължителни дебати Законът за трудовата повинност е приет от Народното събрание на 28 май 1920 г. Основната клауза в него гласи, че всички български граждани от двата пола - мъжете, навършили 20, а девойките - 16 години - подлежат на задължителен обществен труд. Така правителството постига една от основните свои цели - младите хора да отдават силите си за въздигането на родината.

Още през 1911 г. Стамболийски организира своите съселяни от родната Славовица да залесят гол хълм с борови дървета над селото. Пред съподвижници земеделският водач ще каже: "И този задружен труд даде много добри резултати. Сега там расте борова гора. Ако сте чели или гледали пиесата "Вуйчо Ваньо" от Чехов, един от неговите герои казва: "Когато чувам как шуми моята млада гора, посадена от собствените ми ръце, аз съзнавам, че ако след хиляда години човек бъде щастлив, за това съм допринесъл малко и аз." А аз още сега се гордея с моите земляци. Гората, която посадихме, израсна, краси селото..."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 войник

    19 4 Отговор
    Трудови войски е добре , но поне година да бъде , а не 6 месеца .

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Павел

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "войник":

    А ти би ли отишъл една година, за да работиш за държавата, като в затвор? Нали бяхме по 2 години и 3 месеца, аз служих точно 24 месеца, при нас отпаднаха 3 месеца задръжки, който отивад а следва. Е, ти би ли отишъл да садиш 1 година дръвчета, да копаш камъни, дас троиш пътища, а тия, които преди лапаха наготово парички при соца, сега пак лапат парички наготово по инстанции в НС, назначени по шуробаджо линия, а повечето хора и при соца и сега са в мизерия. Е, признавам, тогава гладни нямаше. но за много неща не ти даваха даже да помислиш. Лесно се предлага на чужд гръб. До какво ще доведе това е въпроса? Ще има да строят пак наборниците частните офицерски вили и да блъскат на вятъра по 6 мисицо май? не казвам, че колективната подготовка е глупаво нещо. Но в този му вариант ще е пак хамалогия за наборниците...за чужда полза. Когато хората се научат да плащат достойно на другия за мъките и труда му, тогава ще се оправи България. С тези законодатели няма как да стане - те си знаят по техните методики, така си и карат.

    Коментиран от #10, #30

  • 3 бивш войник

    20 11 Отговор
    Трудова повинност ще въведете, кога цъфнат налъмите, а за да има трудови войски трябва да има донаборна армия, въведете ли донаборна армия, трябва да се върне и насрания соц.
    Айде докарайте държавата до гражданска война или изгонете и последните останали и работещи хора, явно, докато не се стигне до крайности гьоновете няма да се успокоят да предлагат простотиите си.
  • 4 кроко

    22 6 Отговор
    Споко, това са глупости. При сегашното ниво на организация и работа, качеството ще е толкова плачевно че никой няма да си помисли за трудови войски. Не са толкова зле, само хвърлят фишеци, всеки се изсилва предизборно!

    Въпреки че ако магистралите ги правеха нерамотни цигани, качеството нямаше да е по-лошо от на тиквата строителството!
  • 5 бивш войник

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "войник":

    Искаш една година да бачкаш по строежите за без пари и циганите да те порят, като скумрия?
    Ставаш за войник, точно за там си.
  • 6 Патето Яки

    12 1 Отговор
    Предизборно ала-бала на политически умрелите.
  • 7 Плевел опьяняющий

    20 11 Отговор
    Аз съм служил 2 години и 3 месеца и още 2 месеца запас та 2 години и 5 месеца! Та искам да кажа, да им се*а на службата! Абсолютно загубено време, ще гласувам СРЕЩУ всеки, който се опитва да натрапи тая простотия, като закон!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стар уорс

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Плевел опьяняющий":

    Абе те си мислят, че нищо не се е променила от тяхното време, но се промени, вече поколението е друго и не е свикнало да се подчинява безропотно, като стадо, притиснат ли ни до стената свят ще им се завие, българина е много търпелив, но отприщи ли се няма спиране, ще ми стане само на абв-та, патриоти, 21,22 и други тарикати, правещи пиар за чужда сметка.
  • 10 Реалист

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Павел":

    Павеле уважение за точното изложение. Старите к.ви от БСП "оно си знаят, оно си баят". Пак напират да се върне социализЪма. Ами от времето на Маркс и Енгелс нищо ново не могат да измислят. За тях всеки който има без да им дава е престъпник. Искам да видя отрочето на Курнелия в трудови войски. Онова същото дето е в швейцарски колеж. Или синовете на Параванов...
  • 11 имуноглобулин

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тошбиян":

    Тия неща си ги давай на твоята държава а ние ще се оправим с нашата!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БАЙ ГАН4О

    8 1 Отговор
    Момчета много глупости сте написали ша знайш.
  • 14 gost

    6 2 Отговор
    A TAKA HAKAI CIGANI VATRE
  • 15 Васичка Атанасова

    7 12 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ СЕ ВРЪЩАТ
    МИРИШЕ ВЕЧЕ

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 townboy

    20 1 Отговор
    През Тошово време там вкарваха циганите да ги правят хора и почти бяха успели.
  • 18 Мършата

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Венера":

    Ас имам три дъщери ма, ходих да бачкам в Германия 90 дена, и ми дадоха парици, колкото тук не мога да искарам за две години! Моят национален герой е баварец, казва се беемве! Ти знаеш ли кво е беемве уа??? Ти знаеш ли как въврви тва??? Моята култура е чалгата! Въобще не ме интересува ти кво мислиш за мене, те другите кво мислят, само шефа в Германия има значение кво говори, той квото каже онуй да е! Ас сам служил граничар, НЯМАЛ СЪМ ПО ТЪП ПЕРИОД ОТ ЖИВОТА КАТО ТОЗИ НА ГРАНИЦАТА!!! Киснането на границата, е хиляди пъти по тъпо от това да караш беемве!

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Сашо

    12 1 Отговор
    Пак циганите ще толерираме , ще ги ограмотяваме и ще им плащаме за това . И кой ще плаща , ами - тъпите българи .
    Тъпи и бездарни комунисти това могат да измислят . Между другото всички в парламента са от едно котило , само се правят за пред хората на социалисти, демократи , центристи и патриоти . Всички са бивши кадри на БКП , наговорили се след 1988 да заграбят националните активи . И резултата 2017 е една съсипана и умираща нация .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Васичка Атанасова":

    Те не са се махали бе Айнщайййн , че да се връщат .
  • 22 като си кретен не пиши

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мършата":

    Тежко на България с такъв матриал .
  • 23 Добре че са те

    4 2 Отговор
    Големи мизерни идеи. Добре че дори няма да влязат в парламента. Каква е разликата между Декабристите и Болшевиците. Първите са искали да няма бедни, а вторите да няма богати.
  • 24 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мършата":

    Знаеш ли кое е трагедията, че трите ти дъщери ще ги тъпчат такива, че и по-големи т***нари от теб. Предполагам радостна перспективата, а?! Между другото може да ги пратиш и към границата - там вече ги чакат ония, които са я минали, щото е безсмислено някой да кисне 2 години напразно. А твоят култура много скоро може да е основно ходжата.

    Коментиран от #28

  • 25 мъжкар

    5 2 Отговор
    Това с възраждането на Трудовите войски няма да се случи никога повече макар че е хубаво да ги има поне м....лите ще бъдат натикани там да свършат нещо полезно както едно време доста обекти в България изградиха.
  • 26 Бай Тошо

    7 2 Отговор
    Трудови войски трябва да са вместо затвора и при по леки присъди, така или иначе държавата ги храни поне нещо да се свърши на среща
  • 27 АМИ Ж

    0 0 Отговор
    ЕНския спомагателен корпус ще го възраждат ли ?
  • 28 Мършата

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Цял живот Бай Ганьо съм бил и до край ще си остана дебил! Не можеш да ме промениш, по добре не се и опитвай! На мойте дъщери съм им казал, да се омъжват за когото щът, само ЗА КОМУНЯГА ДА НЕ СЕ ОМЪЖВАТ,КОМУНЯГА ДА НЕ МИ ВЛИЗА В КЪЩАТА! Ако щът за циганин, за турчин, за м....л, за кюмюр, за къвто щът, само да не е комуняга! Момичетата ми са щастливи, нон стоп слушат чалга певици и са докарват като тях! Всичко им позволявам, истинска свобода, защото съм ДЕМОКРАТ! Само не им дават да ми карат беемвето! Защото беемвето е много специално за мене! То ми е по мило от родината! То ми е националната гордост!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бивш войник

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Павел":

    Павеле, не е въпроса дали еди кой си би отишъл, естествено че няма да искат, нас някой питаше ли ни? Въпроса е дали това би помогнало за развитието на икономиката и за възпитанието на младите на дисциплина. Според мен не трябва да са "войски". Само трудоваци. На какво сме свидетели сега? Фирми смучат милиони, нищо не правят, младите без работа, бели правят. Една год трябва да е! Да минат през всички сезони, както ние сме били, че и повече. Да строят обекти и пътища от национално значение. А след време те самите ще бъдат доволни от построеното. Баща ми и дядо ми са били трудоваци и до ден днешен се гордеят каквото са построили. А и във фирмените каси няма да потъват милиони.
  • 31 ПРЕПОРЪКА

    6 1 Отговор
    НЕКА ТЕЗИ КОИТО СЪЗДАВАТ ТРУДОВИ ВОЙСКИ ДА ИЗПРАЩАТ ДЪЩЕРИТЕ СИ И СИНОВЕТЕ СИ КАТО РЕДНИЦИ ДА СЛУЖАТ ТАМ ТРИ ГОДИНИ . ТАКА Е БИЛО В МИНАЛОТО - ТРИ ГОДИНИ !
  • 32 Г(Е)РОБ

    0 2 Отговор
    И кой ще работи в тия войски след като циганята са се толкова омързеливили че чакат на помощи и тютюнска търговийка?!
  • 33 гощо

    2 1 Отговор
    Каква казарма бе индианцииии......... в кой век живеете?!?!? Трудови войски за м...лите,малко дисциплина да им се наложи и да си отработят за откраднатият ток!!!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ядеитн

    2 1 Отговор
    Напълно съм съгласен, но за 2 г. Да се върне и наборната военна служба. ШЗО - то за висшисти също да е задължително. Разните кекави студентчета да потрамбоват палца и да хванат автомат. Нека се научат днешните пишлигаре на дисциплина.
  • 36 бай Пешо

    1 2 Отговор
    Вие освен трудовата повинност върнете и трудовите лагери и ергенският данък и всички други комунистически простотий ако може.Те хората тамън бяха забравили как се работи съвсем безплатно.Аако се сетите некоя и друга простотия аз съм за.То не стига че сега работим за малко пари а искате ако може и съвсем без.Значи вашите деца ще ги пращате в чужбина а нашите да гърбатят тука от млади....да свикват видиш ли.комунистическа сган.

    Коментиран от #38

  • 37 Демагок

    1 1 Отговор
    Това като алтернатива за циганската общност е чудесна идея . Но тогава хиляди псевдо защитници ще попилеят държавата пред всички международни правни институции . Така че отново някои си чеша езика , за да се наслаждава на собственият си глас !!!!!!!!1
  • 38 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "бай Пешо":

    Каква безплатна работа те гони ? Вие бил ли сте в трудови войски да видите как ги хранеха . В къщи не бяха сънували толкова храна . Затова и работеха здраво. Ходил ли сте в Шумен да видите паметника 1300 години БЪЛГАРИЯ ? Идете да видите за какво строителство става дума от строителни воиски. Всичко друго е "чесане" на езици .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове