681 0

Засега с машините удрят на камък

Калина Петрова

Проучване, направено от служебното правителство, откъде могат да се доставят машини за гласуване на предстоящия вот, показва, че на този етап не може да се намери страна в Европа, от която необходимият брой да бъде доставен, съобщи говорителят на правителството Ирина Белчева. Чрез дипломатическите мисии са правени запитвания до Холандия, Словения и Франция.

Направеното проучване, за съжаление, към този момент, не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите.

"В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството, чрез дипломатическите мисии, се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне в тази нелека задача", обясни Белчева.

По думите й проучените практики в Словения показват, че има машинно гласуване, което е само за хора в неравностойно положение. "Във Франция е частично и експериментално, в Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок", добави още тя.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай