560 3

Още 5000 души са нужни на МВР

Невъзможно е да има полицай във всяко село с настоящия ресурс, категоричен е Узунов

Мартин Христов

Секторът за сигурност е в тежко състояние, тъй като през последните 25 години отпусканите средства не са достатъчни. В МВР няма необходимия ресурс, няма необходимата техническа обезпеченост, а 90% от парите отиват за заплати. В същото време щатът е със 15 до18% липси, т.е. на министерството са нужни поне още 5000 души, коментира пред БТВ служебният вътрешен министър Пламен Узунов.

Невъзможно е да има полицай във всяко село с настоящия ресурс, категоричен беше Узунов, който обаче призна, че полицейското присъствие в отдалечените населени места трябва да е по-осезаемо. Битката с битовата престъпност не е загубена, увери още той.

„Приех да стана вътрешен министър, тъй като лично президентът ме покани, проведохме няколко разговора. Не знам кой ме е препоръчал”, сподели Узунов.

По думите му президентът го е спечелил с личния си пример – това е било нещото, с което Румен Радев го е убедил в най-добрите си намерения.

По отношение на това, че е назначен за директор на областната дирекция на МВР в Пловдив по време на Пламен Орешарски, а през 2015 г. подаде оставка след скандал с прикриване на инцидент от полицията, Узунов коментира, че служителите на МВР трябва да са лоялни само към системата в министерството, а не към конкретна политическа сила.

„Запознах се с проверката, която е провел инспекторатът след моето напускане, и мисля да я представя на медиите, за да видят какви са нарушенията… Оставката е въпрос на личен избор, чест, достойнство. В онзи момент така съм преценил , не съжалявам. Към онзи момент не пожелах да остана в системата”, добави той.

По думите на министъра той има добри служебни отношения с главния секретар на МВР Георги Костов, който през 2015 г. отправи по него адрес обвиненията в прикриване на случая в Пловдив.

„Ние не сме да се харесваме, а да работим. Оценката на работата на всеки служител ще е по обективни критерии, не субективни”, каза още Узунов, който обаче добави, че има критики към работата на цялото професионално ръководство на МВР.

Относно „ревизията” във всички министерства, разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, Узунов обяви, че са открити забавяния в сроковете на обществените поръчки.

„МВР действително е една от най-реформираните системи в страната… Може всички мои предшественици да са имало най-добри намерения, но сегашната реформа доведе до много напрежение (…), каза още той.

Узунов обаче призна, че сега работещите на администраторски длъжности в министерството при равни други условия получават повече от полицаите на терен, което влияе много зле върху мотивацията на служителите.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Плондер
  Отговор
  1 14:13  16.02.17
  Пламенчо, син на мама, ти си въздух под налягане бе чадо. И 10,000 полицаи да назначиш и пари да ти осигурят - проблемите са други и много крупни/законодателната база, съдебната система и изпълнителната власт/ всичко е кирпич бетон, пука се всичко без правова система , корупция във високите ешалони, безработица - водеща да битова престъпност. Хората искат работа за да получат средства за препитание а ти Пламка , сине мамин излагаш позиция която не приляга на министър. И ти както всички до сега ще завиваш с френски ключ - кръгла гайки! Умно село. Гайда!
 • скаут
  Отговор
  2 18:41  17.02.17
  ало господине ти какво решил си с чука?да не би Бъчварова нещо да е по в час аааа с МВР гайда такава
 • Гого
  Отговор
  3 14:18  18.02.17
  И сега имаме най много полиция от глава на населението а резултати нулеви какво искат тези всеки втори във България да е полицай да не би ромите да са почнали да плащат данъци?

Напиши коментар:


Публикувай