812 0

Машинното гласуване нито трагедия, нито всеобща радост

13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета ще участват в изборите

Машинното гласуване нито трагедия, нито всеобща радост
Снимка: БТА
Калина Петрова

13 партии и 9 коалициите, 21 инициативни комитета за издигане на народни представители в общо 13 РИК, са регистрирани за парламентарните избори. Най-много - пет инициативни комитета, са регистрирани 23-та РИК в София. Това заявиха на пресконференция на ЦИК, в която взеха участие говорителите на Комисията.

Към коалицията "Обединени патриоти" се присъедини и партията "Средна европейска класа", каза Александър Андреев.

Поредността на номерата на партиите в листите ще се реши чрез жребий на 22 февруари.

През интернет на страницата на ЦИК са подадени 8960 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са от Турция, Великобритания и Испания. През МВнР има подадени още 92 заявления. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари, каза Нейкова.

Две неправителствени организации са подали досега заявления за наблюдатели на изборите с общо 11 души. Срокът не е изтекъл.
Общият брой жалби и сигнали срещу решения на ЦИК са 15. ВАС е потвърдил пет решения на ЦИК, три решения на ЦИК са отменени и са върнати за ново произнасяне - има и висящи производства. Сигналите на хората, които се жалват от злоупотреба с лични данни, са само два, но вероятно има други в Комисията за личните данни, където, всъщност, те трябва да се подават. Според Камелия Нейкова там са подадени четири жалби.

Има заявен интерес на фирми за доставка на съоръжения за машинно гласуване, казаха говорителите на ЦИК. Говорителите посочиха, че изразеният вчера от членове на кабинета песимизъм относно успеха на машинното гласуване вероятно е по информация от предходен период.В последните няколко дни ЦИК прие решения за обществената поръчка за машинно гласуване и за предоставянето на медийни пакети на партии, коалиции и независими кандидати. Партиите и коалициите могат да получат до 40 хиляди лева, а независимите кандидати - до пет хиляди лева, медийно време. Тези медийни пакети се предоставят по ред от предходни избори, каза пред журналисти днес Александър Андреев.
Срещу машинното гласуване имаше една жалба от фирма. Тя е била гледана във ВАС и делото е прекратено. В отхвърлената за разглеждане жалба се посочва, че не е спазен срокът за обикновена обществена поръчка, каза Камелия Нейкова.

Рано е да бъдем както оптимисти, така и песимисти, всеки ще може да гласува. Независимо от изхода на процедурата, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост. Всеки ще може да гласува, няма да бъде лишен от правото на глас, каза Цветозар Томов.

"Не е наша работа да коментираме становища на Министерски съвет. Не сме запознати с проучването. Всяка институция може да изказва публично становищата си. Не мисля, че е намеса в работата на ЦИК. Очакваме да има ефект и резултат от откритата процедура за осигуряване на машинното гласуване", допълни Томов.

По думите му независимо от изхода на процедурата, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост. "Всеки ще може да гласува, няма да бъде лишен от правото на глас", каза още Томов.

Александър Андреев допълни, че това проучване е направено независимо от Комисията преди откриване на процедурата. "ЦИК не би могла да даде становище. Такава информация не е постъпила при нас. Няма постъпили предложения по обществената поръчка, иначе има заявен интерес от фирми", поясни той.

В сряда от Министерски съвет съобщиха, че към този момент няма достатъчно основания да се смята, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите. Пред журналисти говорителят на Министерски съвет Ирина Белчева заяви, че в хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството, чрез дипломатическите мисии, се е допитало до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване.

София / България

Напиши коментар:


Публикувай