2 267 3

Пенсионери сезират Конституционния съд за пенсиите

Калина Петрова

Пенсионерски организации ще сезират Конституционния съд за пенсиите, искат съд и затвор за всички, управлявали България през последните 27 години.

Това стана ясно от проведената среща между пенсионерите и представители на ВМРО и АТАКА.

Дискусията беше проведена по инициатива на членовете на ръководството на ВМРО Искрен Веселинов и д-р Султанка Петрова, по повод политиката на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ в областта на пенсионната реформа и социалната политика. На събитието присъства и депутатът от АТАКА Николай Александров.

Да си беден не е порок. Порок е безпардонното и безотговорно отношение на политиците през всичките години на прехода.

С тези думи д-р Султанка Петрова откри форума, на който присъстваха представители на всички национално представени пенсионерски организации в страната.

Темата за пенсиите на българските пенсионери винаги е на дневен ред преди избори и после се „замита по килима“. Единствено Патриотите не позволиха темата за доходите на българите да бъде премахната от дневния ред на обществото, беше категорична Петрова. И за пореден път припомни стряскащата статистика за броя на неграмотните, работещите бедни и мизерстващите хора в страната.

За 27 години България се превърна в най-бързо изчезващата държава. Всяка година изчезва един малък окръжен град, даде пример Искрен Веселинов.

По показатели като смъртност сме на второ място в света. Преди нас са само страни в реална война, като Сирия и Украйна. Една от причините е епидемиологичното разрастване на бедността в България, каза още Веселинов и подчерта, че „Обединени патриоти“ тръгват на избори с ясното съзнание, че ще продължат битката си за реално повишаване на доходите, справедливост и достоен живот за всеки български гражданин.

От своя страна от Българската асоциация на пенсионерите обявиха, че ще сезират Конституционния съд за несправедливото и противоконституционно разпределение на благата в България. Те дадоха за пример неколкократното индексиране на депутатските заплати и смешните пенсии на над 1 млн. българи, които са едва 161 лв. при праг на бедността от 316 лв.

Минаха 27 години от началото на прехода – 1/3 човешки живот. Никоя нация не би дала такъв толеранс на управляващите. 85% от пенсионерите в България живеят под прага на бедността по СИЛК, според цитирани от асоциациите данни и отново обърнаха внимание, че единствено патриотите повдигнаха темата за доходите на населението в рамките на 43-тото Народно събрание.

Днес думата пенсионер звучи като анатема. Това е страшно. Това даже не е оскотяване, а тенденциозен геноцид, подчерта още проф. Гена Велковска – Банкова, преподавател по демографска политика.

Николай Александров от АТАКА обясни, че реален ръст на пенсиите при тази система и тези постъпления от данъци и осигуровки в бюджета е невъзможно. Един от вариантите според него е изваждането на т.нар. инвалидни пенсии и болничните от общия фонд, с което ще се спестят 2 млрд. лева.

От дискусията стана ясно, че на 9-и март ще се проведе Събор на възрастните хора пред президентството, който ще поиска свикването на Консултативния съвет по национална сигурност именно по проблемите на пенсиите и бедността в България.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баба Гица
  Отговор
  1 15:59  17.02.17
  За качеството и морала на един народ можеш да съдиш по отношението му към пенсионерите и гробищните паркове. За съжаление в БГ и по двата показателя сме на отчайващо ниско ниво. За това най важното условие при избор на управляващи е да имат морал, достойнство и компетентност.
 • неутрален
  Отговор
  2 11:15  19.02.17
  Успех да се постигне нещо. Не стига, че се внасяха осигуровки, едни наглеци обясняват, че не били достатъчни. АЛО НАГЛЕЦИ! Спрямо стандарта за времето не са ли били достатъчни? Много достатъчни, но ги окрадохте, но не забравяхте да се компенсират но всяко тримесечие заплатите на харантутняците в Народното събрание, на наглеците от правителството, дето непрекъснато ни укорясват, че много са направили. Аз казвам, че за задълженията, които трябва да правите като министри и начело с Тиквока - НИЩО не сте направили, за да защитите похарченото по вас, но за трудилите се хора - НЯМА. ДА няма защото вие го окрадохте. ДОЛНИ НАГЛЕЦИ!!!
 • Ганди
  Отговор
  3 14:16  14.05.18
  Доста обещания и лъжи се наслушахме.Няма морал,няма достйнство а още по-малко компетентност от управляващите.С право работните ,знаещите и можещите напускат страната.За едни ,които съвестно са работили за родината сега са подложени на геноцид.Таван на по-високите пенсии за едни,а никои не се итересува с цената на какво са заслужили тези пенсии.Както мълчаливо и съвестно са се трудили ,така търпеливо изчакват да им дадете заслуженото.Този дето мига ,като плъх и само ръси лъжи-В Горанов мисли само за тези ,които цял живот са търсили на работаталекото,а някои изобщо не са и работили.Внасяхме осигуровки на максимум,за да си правите с нашите вноски политика.Питам господин Борисов неразбиратели ,че мислещите в перпекттива, могат да Ви вярват и да останат в България, .Какво трябва да направят пенсионерите ,за да се сетите за тях.Една съпоставка от 2009 год до момента с колко скочиха депутатските заплати и с с колко се увеличи тавана на пенсиите добре илюстрира това Крайно време е да се върнат депутатските заплати на нивото от 2009год или да освободите тавана на пенсиите.Ако съм прав ме подкрепете.Време е да се събудим.

Напиши коментар:


Публикувай