Last news in Fakti

17 Февруари, 2017 08:42, обновена 17 Февруари, 2017 09:16 1 805 7

Герджиков: Кабинетът на ГЕРБ с нарушения в обществените поръчки

  • огнян герджиков-
  • правителство-
  • бойко борисов
Герджиков: Кабинетът на ГЕРБ с нарушения в обществените поръчки - 1

Забавени и нагласени обществени поръчки, така че да бъдат спечелени в полза на определени участници. Това са само част от констатациите, които са направени в доклада за състоянието на министерствата от бившето правителство на премиера Бойко Борисов. Тези изводи обяви на извънредна пресконференция служебният премиер Огнян Геррджиков.

Той не пропусна да уточни, че е възложил на всички свои министри да провеждат обществените поръчки, спазвайки изискванията на закона.

Ще има ясен и стриктен контрол на процедурата, обяви Огнян Герджиков.

Най-много нарушения – 45 от 82 поръчки са открити в министерство на отбраната. Това стана ясно от изявлението на Огнян Герджиков. Десет обществени поръчки от министерството на отбраната вече са предадени на военната прокуратура. Причината е, че в тях има индикации за измами и сериозни нарушения например условия и изисквания, които дават предимства или ограничават участието на лица е ОП.

Останалите 36 поръчки на военните се разследват от специализираните ведомства.

Останалите рекордьори по нарушения са министерството на земеделието и това на здравеопазването. Агенция „Пътна инфраструктура“ е първенец по нарушения сред държавните агенции и първостепенните разпоредили с бюджетни средства. Нарушенията при АПИ са за стротелството на магистралите Тракия и Хемус, така и за поддържането на тунелите.

В АПИ има нарушения при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус”, осветлението на тунели „Витиня”, „Топли дол” и „Правешки хан”. Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия” и осветлението на „ Траянови врата”.

В икономическото ведомство има редица дискриминационни условия в поръчките и изменения на критерии след отварянето на самите поръчки.

В министерството на земеделието са докладвани случай на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от Европейската комисия.

Несъществени нарушения са открити в поръчките при едва девет министерства – Министерството на финансите, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. Тези нарушения не са се отразили на законността на поръчките, все пак посочи служебният премиер.

Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков. Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона, с решение на Министерски съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности, заяви Герджиков. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са такива. „Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Имаше един случай, в които областният управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи при осигуряване на изборния процес, припомни служебният премиер.

Припомняме, че ревизията на правителството на Бойко Борисов беше разпоредена по време на първото заседание на служебния кабинет. Огнян Герджиков възложи проверки за състоянието на ведомствата, като особено внимание ще бъде обърнато на обществените поръчки и мерките за отстраняване на констатираните нередности.

При назначаването на служебното правителство президентът Румен Радев поиска да бъде проверено управлението на втория кабинет "Борисов".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостът

    10 7 Отговор
    Пушилка до изборите, след това виновни няма, докога с тези изтъркани номера? Не му отива на годините да се занимава с мокри поръчки.
    Защо не си гледат пенсията и не си пият хапчетата, като оставят младите и не обременени хора да подредят държавата?
  • 2 мдам

    9 6 Отговор
    ДА не говорим че този за 2 месеца колко ще открадне. Ще подписва договори колкото може повече.
  • 3 запознат

    11 0 Отговор
    1. Занимавал съм се с общ поръчки от едната страна и от другата.- Всяка поръчка е за определена мутренска/партийна фирма- Няма поръчка без нарушения.- Ако случайно се излъжат да дадат поръчката на някой друг, до 1 седмица идват да се разберете 'приятелски'. Ако откажеш....- В държавната администрация на всяко ниво има хора, които знаят на къде да дърпат, докладват и направят при необходимост. Останалите виждат, но трябва да си затварят очите, за да не им изстине мястото.- Всяка държавна поръчка е на стойност поне 100% по-висока от реалната- ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ В ТОЗИ СИ ВАРИАНТ СА ЕДНА ГОЛЯМА ГЛУПОСТ.-Имал съм случай да останат неизползвани 'услуги' за над 200 000 към доставчик при което целия отдел заминава в чужбина на разходка - ей така, щото са платени и тр да се усвоят 2. Тази ревизия не показва нищо, освен забавяне на някои поръчки. Да се надяваме, че няма да се ползва, като индулгенция с/у по нататъчни ревизии, щото това си е направо погалване по тиквата на ББ.
  • 4 БГН

    3 6 Отговор
    Като гледам нещата отиват към коалиция ГЕРБ БСП.Президентчето и то се сниши и почна да разправя,че в България нямало корупция в големи размери.Ако тази коалиция се случи е много добре,защото това ще бъде края и на ГЕРБ и на БСП
  • 5 DTHJDTJ

    4 1 Отговор
    GERJIKOV CHE SAZDADE TAKIVA PROBLEMI ZA 2 MESECA CHE POSLE NIKOI NE MOJE DA GI OPRAVI
  • 6 Борис

    3 1 Отговор
    Герджиков това твоето е поредното бля-бля-бля.Като видиме министър осъден за нарушения тогава ще повярваме.Всичко останало е пушилка.
  • 7 Роман дизел

    2 3 Отговор
    Е нали сте по- добри ще им скриете шапката на тиквите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове