1 637 3

18 февруари 1856 г. Обнародван е Хатихумаюнът

Стефанаки Йоанис

На 18 февруари 1856 г. в Цариград е обнародван Хатихумаюнът - султански указ (наречен още и вторият акт на Танзимата), издаден от султан Абдул Меджид. Приет е от османското правителство под натиска на Англия, Франция и Австро-Унгария, за да се предотврати възможността седмица по-късно Русия да постави въпроса за угнетените християнски народи на Парижкия конгрес, свикан след Кримската война 1853-1856 г., и да го впише в мирния договор в специален параграф.

Още с прокламирането на Гюлханския хатишериф от 1839 г. Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите. Хатихумаюнът потвърждава дадените по-рано права на султанските поданици и очертава параметрите на по-нататъшните реформи в империята: пълна свобода на религията и вероизповеданията, равенство на мюсюлмани и немюсюлмани пред законите, право на собственост и имущества, достъп на немюсюлманите до обществени служби, училища, армия и пр., равно облагане с данъци без разлика на вероизповедание и религия, въвеждане на ред във финансите и държавния бюджет, реорганизация на администрацията, право на представителство на населението в управленските структури на страната, отваряне на банки, строителни работи и т. н.

На практика Хатихумаюнът не се зачита, но предвидените църковни преобразования, дават основание на българите да поставят пред султанското правителство въпроса за църковната и гражданска автономия.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 07:55  18.02.17
  И какво накрая се създаде държава Хиляди убити в войните, гражданска война,фашизъм,немска окупация, руска окупация,комунизъм,Белене,депортацията на евреите, на турците, мутренски времена.. И сега физическо обезлюдяване..
 • Самолиот
  Отговор
  2 08:10  18.02.17
  Tи що не емигрираш в анадола ще направиш услуга на всички.
 • Хасан
  Отговор
  3 06:35  19.02.17
  Все пак Османската империя е дала права на малцинствата сто години преди САЩ на негрите.. До 1960-1970 година негрите не можеха да влязат в ресторан с бели

Напиши коментар:


Публикувай