818 2

Добрият пример: В село Баня от години съжителстват местни и бежанци

Помежду им няма напрежение и никога не е имало проблеми

Добрият пример: В село Баня от години съжителстват местни и бежанци
Стефанаки Йоанис

В новозагорското село Баня от години живеят бежанци и се разбират добре с местните хора. В центъра пребивават стотина души, предимно семейства, има 40 деца.

Добре се чувстват, няма нагнетяване на напрежение, категоричен беше кметът на селото.

Срещу центъра има дом за възрастни хора. „От 20 г. сме съседи, проблеми до този момент не сме имали”, категорична беше директорката на дома.

„Това са хора като всички нас, млади, прилично облечени, с хубави дечица”, каза и една от настанените в дома.

Възрастните в дома не пропускат да вържат мартеници на децата на бежанците на 1 март, както и да им подарят лакомства на 1 юни.

Липсва ясен координационен механизъм с ясна роля и отговорности на всички заинтересовани страни при посрещането на децата бежанци у нас, каза в „Тази събота” по bTV Дани Колева, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

„Всяка институция си прехвърля топката, никой не поема отговорност. Страдат децата, страда и местната общност, с която никой не е говорил. Хората са в правото си да се притесняват”, отбеляза тя.

“Тези деца трябва да получават адекватна подкреп, а не да отиват в центрове, които са предназначени за тях, а не да бъдат настанявани в приемателните центрове заедно с възрастните бежанци”, посочи Колева.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • BUBU
  Отговор
  1 14:45  18.02.17
  Вярно е,познавам района.В селото има и минерални извори....
 • незнайко
  Отговор
  2 17:06  18.02.17
  Това са семейства ! Не са ислямизирани младежи ! В заглавието е написано - ОТ ГОДИНИ ! Това значи преди голямата миграция. Има разлика.

Напиши коментар:


Публикувай