644 1

Израелският посланик и еврейската общност почетоха Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

Снимки: Светия синод
Снимки: Светия синод
Венцислав Михайлов

Представители на еврейската общност в България взеха участие във възпоменанието за Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в Бачковския манастир, където са погребани двамата предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. Това съобщиха от Светия синод

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Панихидата в памет на двамата йерарси в съслужение с митрополитите от Светия Синод и духовнство на БПЦ. Редом с него в съслужение застанаха високопреосвещените митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприян; преосвещените епископи: Месемврийски Яков, Мелнишки Герасим и Браницки Григорий, Знеполски Арсений, манастирското братство и духовеници на БПЦ.

След като поднесоха венци и цветя на гробовете на двамата предстоятели на БПЦ обявени за праведници на света, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан, г-жа София Коен - Председател на Централен Израелтянски Духовен Съвет (ЦИДС) и представители на Организация на евреите в България (ОЕБ) "Шалом» от София и Пловдив бяха приети от Светейшия патриарх Неоит, и игумена на манастира архимандрит Симон в игуменарната на обителта.

«За нас е голяма чест да присъстваме на това събитие и да отдадем почин заедно с вас и православните християни на патриарх Кирил и Екзарх Стефан, направили толкова много за еврейския народ» - каза г-жа посланика и допълни – Нашите срещи и отношения са пример за това как трябва да общуват различните етноси и религиозни общности: като се опираме на общите ни ценности и се ценим и уважаваме взаимно. Вие сте въплъщение на тези ценности и на дело осъществявате онова, в което вярвате и високите ценности, които изповядвате».

«Ние винаги ще бъдем благодарни за начина по който БПЦ се е отнасяла и се отнася към другите етнически групи в България» - допълни г-жа София Коен.

----------

Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 година и е погребан в подножието на чудотворната икона на Пресвета Богородица - Бачковска, както сам той пожелава. Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината му в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” на тази древна обител се отслужва панихида в негова памет. Духовенството и миряните во главе със синодалните архиереи отправя молитви за упокоение на душата и на приснопаметния Български екзарх Стефан, от чиято кончина тази година се навършват 60 години. Той е погребан редом с патриарх Кирил, северно от централния вход на съборната църква в Бачковския манастир. Бог да прости приснопаметните български първойерарси! Вечна и блажена да бъде паметта им!

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Брат ми
    Отговор
    1 00:23  19.02.17
    Кой го интересува това??? Никой...

Напиши коментар:


Публикувай