19 Февруари, 2017 07:29 1 419 17

Скланяме глави пред Апостола

  • апостола-
  • васил левски
Скланяме глави пред Апостола - 1

Днес отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски. По традиция центърът на всенародното поклонение е паметникът "Левски" в столицата. На 18 февруари е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата. През 1873 г. край София е обесен Васил Левски.

Както всяка година и днес се очаква през целия ден хиляди да се поклонят на мястото, където през зимата на 1873 година е издигнато бесилото за Апостола на българската свобода.

На официалната церемония довечера слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Васил Левски се налага в съзнанието на българския народ като най-важната и свята фигура в пантеона на българските герои. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.

Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото "който ни освободи, той ще ни зароби". Проповядва идеята за "свята и чиста република", за общество и държава, в която всички "да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът - в България, Тракия, Македония".

В цялата страна се организират възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 1 Отговор
    Нека просто да помълчим и да сведем глави пред паметта на Апостола. Почивай в мир Дяконе! Спи спокойно вечния си сън, не се събуждай, защото недостойните ти събратя не последваха заветите ти и обезмислиха делата ти! България има толкова голяма нужда от теб в тези трудни времена, защото само твоето сърце знае какво е истинска любов към народа и какво е истинска саможертва!
  • 2 Гост

    8 0 Отговор
    Как е възможно да се поругава паметта на Апостола по този грозен начин? Не стига ли това, че мечтата на повечето българи е да емигрират, ами сега журналист с гръцки произход му изопачава думите по същия грозен Плевнелийски начин?!
    Г-н Йоанис, Васил Иванов Кунчев никога не е казвал думите, че който ни освободи, той ще ни пороби!!!
    Изключително грозно е да се оскверняват и нагаждат думите на една от иконите на България!!!
    Но вие сте грък, на вас ви е простено!

    Коментиран от #8

  • 3 3500000

    8 0 Отговор
    няма вече такива българи
  • 4 Rumen Yanev

    4 0 Отговор
    Поклон !
  • 5 булгари

    3 1 Отговор
    "който ни освободи, той ще ни зароби" ??? Стефанаки що чиниш в Българско бре ?? Айде у византийско !!!
  • 6 потрес

    3 0 Отговор
    Слава на американските воини оставили костите си по нашите земи!А Йоанакис?Харесва ли ти?Чудно ми е ако българин се изцепи така по гръцка медия какво би последвало???
  • 7 Ердоган

    1 0 Отговор
    Вие пьрво оправете икономиката ликвидирайте безработицата вдигнете заплатите отворете закритите заводи после се кланяйте на когото искате всьщност от кланяне полза няма!
  • 8 Илко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Kазал ги е тази думи защото е знаел че така ще стане и така и е станало.Колкото и да не се харесва на някой от вас.Вечна памет и уважение към святото дело на Апостолът на българската свобода.Днес той би се срамувал от много хора в днешна България които се кланят на фълшиви идоли или държави.

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Илко":

    И кога и къде ги е казал тези думи? Май само във фантазиите на русофобите ги е казал?!
    Левски много добре е осъзнавал, че България сама не може да се освободи. За това е участвал в легиите на Раковски, които са разчитали на нахлуване от Сърбия и Русия едновременно.
    За жалост е бил толкова прав, че накрая във "великата" ни сега столица, не са се намерили 20 човека да го освободят!
    Ето колко нелепо звучат измислиците, че Апостолът е казал, че сами ще се освободим и този който ни освободял, щял да ни зароби!
    Срам ме е от гнусните лъжи, а ти вярвай в каквото си искаш!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Левски е съден на смърт от българин

    0 0 Отговор
    Хаджи Пенчо Иванчович - Русенски чорбаджия. След Освобождението е във Върховния съд на България. Не е ли също положението ни днес - пехливаните склянат уж глави пред Дякона но не следват заветните му цели! Няма никаква разлика между Хаджи Пенчо Иванчович и Хаджи Румен Радевич!
  • 13 681 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД ВАСИЛ ЛЕВСКИ -АПОСТОЛА !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да, поробени сме били след Освобождениет

    0 0 Отговор
    След Освобождението властта в България се поема от властващите и по турско чорбаджии, лихвари, латифундисти, търговци , прависти -адвокати съ западна настройка какъвто е Вазов и Джендо - издигнал се до Зам.председател на Народното Събрание и Председателят на върховният Съд на България - този който поиска смъртното му наказание! Съпровождан само с 4-5 заптеи - никой от Софийско не се е съпротивил на решението или опитал да го освободи. Де го Вазов, де го Захари Стоянова, де ги първенютата от София които поемат властта, след Освобождението? Няма ги първенютата защото са били на власт поставени от Падишаха. И каква участ е имал народа от родните ни властелини? Те такава каквато е и днес - Русофобска. И какво сториха ? Докараха от Европа Фердинанд и Сакса. И каква участ е имал народа? Те такава каквато е и днес с членството ни в ЕС само и само да не сме с Русия. Колкото и цветя да сложим и глави поклоним ако не виждаме какво се върши с нас - ФАЙДА ЙОК! Преди потегляне къ бесилото турската управа предоставя правото на осъденият да се изповяда, свещеника предава после думите и чувствата му: със сълзи в очите прошепва- нека ме помнят като Дякон ! И нито едно прошение от софийските първенюта за помилване или замяна с друго наказание! А този дето настоява за смъртно наказание не е Падишаха а Чорнаджията дето в последствие углавява Върховния съд на свободна България! Тази Европейска администрация както и сегашната доведе народа до нови въстания както по турско-19
  • 16 Нима днес не би се повторило?

    0 0 Отговор
    Нима днешната Западно Европейска администрация би позволила някому ДНЕС да се прогласи както Левски за чиста и свята република? Нима не биха предали отново Левски? Нима не помним че Западно надтроените чорбаджии ни доведоха до въстания както и днес? Колко хора отчаяни от западни ценности се самозапалиха на площадите на днешните управници? А що се касае за ОКУПАЦИЯ от РУСИЯ такава никога не е имало.Народа Живя най добре при Социализма в сравнение с всички системи до него! А туй що се преиначава за Окупация - никога не е било! Да имаше извръщения, но те бяха от наши родни гангнстери който всячески се стремяха да се възстанови бурзоазната експлоатация на населението а не Руската окупация! Защо клеветят Русия? Защото в Русия има силна почит към Бога къ народа и правдата и справедливостта! А това за нашите управници значи - заплаха за заграбеното до сега и за в бъдеще! Та истински ли са сълзите по ДЯКОНА в очите на кукловодите ни пред камерите ? Едва ли! Отчетено е още едно досадно мероприятие без което няма как за избирателите глупендери трябва да се проведе! Те това е голата истина!
  • 17 И днес не сме по-различни!

    0 0 Отговор
    Народа безропотно е търпял и тогава както и сега! Защо е плакал Дякона при изповедта пред свещеника? Ами, знаейки що комитети и народ е в редовете му за Освобождение на Българската държава и изведнъж разбираш че си сам и след тебе няма никой! Задаваш си сам въпроса тогава - за кого си се главил за народно дело? Та Иван Вазов без рискове постига своето а и не само той. Вазов в "Под игото" в главата за Чорбажи Марко под лозата пред семейството си, при обявяването на Априлското въстание казва: хаде деца влизайте у дома, залостил портата и казва - "ЛУДИТЕ! ЛУДИТЕ ДА СА ЖИВИ!" А умните ще излязат на ачик след това. Не ли и днес така? Девиза - ръгай чушки в боба. Банки , КТБ заводи, фабрики, мини, Военно промишлен комплекс, външна вътрешна търговия, транспорт, ЕЛ енергия , селско стопанство? ТЪМНА ЗАВЕСА. Кой пие и кой плаща? А дълговете после са за АХМАЦИТЕ - ЛУДИТЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове