703 1

Кой саботира машинното гласуване?

Стефанаки Йоанис

„Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма.“ Това заяви в предаването „Тази неделя“ по бТВ Петър Славов от политическото ръководство на Нова Република.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за 12 500 машини за гласуване за вота на 26 март, но най-вероятно няма да има кой да ги достави в толкова кратки срокове.

До решението да има машини във всички избирателни секции се стигна след жалба на бивши депутати от Реформаторския блок и решение на Върховния административен съд (ВАС).

На въпроса дали изборите може да бъдат обявени за недействителни заради липсата на машини политологът доц. Димитър Димитров напомни, че това трябва да каже Конституционният съд, ако бъде сезиран.

Неговата прогноза е, че КС не би анулирал вота на 26 март, защото липсата на машини не би попречила на избирателите да упражнят правото си на глас.

„Машинното гласуване на първо място ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще намалят и опашките пред секциите, особено в чужбина, където хора висят с часове и чакат да дадат своя вот. Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си централи, ще бъдат разместени“, допълни Славов.

Той напомни още, че с колегата му от Нова Република Мартин Димитров са използвали инструментите на парламентарния контрол през последните 3 години, за да питат системно ресорния вицепремиер Томислав Дончев дали се работи за пълното въвеждане на машинното гласуване, а отсреща е имало единствено мълчание.

„Ето затова не приемам аргумента, че няма време. Защото когато 3 години не си работил за реализирането на нещо, записано в закона, си знаел че то няма да се случи от само себе си. Никой не е казал, че е лесно да се въведе машинно гласуване в България, но законът е закон и той трябва да се спази. Експериментално с машини се гласува от 2009 година. Ако бяха купували машините, вместо да ги наемат на цени, за които за можели да ги закупят, вече щяхме да ги имаме“, уточни представителят на дясното обединение.

По повод обвиненията, че представителите на Нова Република, оспорили решението на ЦИК, Славов отговори:

„Това е все едно да си карате колата с превишена скорост и да ви спре катаджия и да започне да ви се извинява първо че ви е спрял, второ че вие карате с превишена скорост и трето, че те трябва и да ви глоби. Това не ви ли звучи абсурдно?“

„Борисов наскоро каза, че сме му извивали ръцете за електронното гласуване. Държа да отбележа 2 неща – първо машинно и електронно гласуване са две различни неща. Ние бяхме вносители на законопроекта, който въвежда електронно дистанционно гласуване от 2019 година. И второ, не аз, а 2 милиона българи му извиха ръцете това да се случи“, коментира Славов в заключение.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот.

Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Долу партийците
    Отговор
    1 16:19  19.02.17
    Партийците от ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, РБ, Патриоти са същите като партийците от БКП. Нагли, безпардонни и крадливи. С нищо не се различават. Носителите на партийни билети!

Напиши коментар:


Публикувай