19 Февруари, 2017 13:53 1 148 5

България се прекланя пред Левски (Обновена)

  • левски-
  • памет-
  • българия

Министър-председателят Огнян Герджиков присъства на Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в храм „Света Богородица“ в Карлово.

След панихидата в храма присъстващите се отправиха към площад „Васил Левски“ за митинга-поклонение, в който се включиха и учениците от едноименното училище, които положиха пред паметника на Апостола гирлянд на признателност.

По традиция бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола.

В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче - мястото, където е заловен. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на Апостола на българската свобода. Той е създаден през 1931 година. Отбелязването на 144-годишнина от гибелта на Васил Левски започна с рецитал на ученици от основно училище "Васил Левски" в Ловеч и продължи с историческата възстановка на клетвата на комитетските организации от 1872 година, пресъздадена от доброволци от регионален клуб "Васил Левски" в Ловеч. Поднесени бяха венци и цветя на признателност пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Къкринското ханче. Десетки българи пристигнаха да се поклонят пред паметта на Апостола на българската свобода. Отбелязването на 144-годишнина от неговата гибел ще продължи с гражданско поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в 18 часа, а от 19.30 часа е националното възпоменателно факелно шествие „144 години безсмъртие“, което ще тръгне от центъра на Ловеч и ще се води от Ловчанският митрополит Гавриил.

Във Враца отбелязването на годишнината започва с панихида в старинния храм „Свето Възнесение“. Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещенията си в града по комитетски дела, а като отличен църковен певец е участвал и в богослуженията.

По традиция на този ден много хора отдават почит към Апостола пред неговия паметник в центъра на Враца.

В църквата „Успение на Света Богородица“ в Пазарджик бе отслужена панихида. Десетки граждани минават пред паметника на Апостола в града, за да оставят цвете и да сведат глава.

144 години от гибелта на Васил Левски почетоха много свиленградчани. Церемонията се състоя на паметника на Апостола, издигнат от общината през 2011 г. Третокласници от СУ „Д-р Петър Берон” представиха поетичен рецитал, с който припомниха духовната сила на Апостола на свободата и значението на неговото дело. Двама свещеници – архиерейският наместник отец Константин и отец Георги, отслужиха заупокойна молитва. Венци и цветя поднесоха Общински съвет и Общинска администрация, партии, клубове, дейности, училища и граждани, сред които много деца и младежи.

Левски посещава за първи път Свиленград през декември 1868 г., в самото начало на първата му обиколка за създаване на вътрешна революционна организация в България. Пребиваването му в тогавашния Мустафа паша е отбелязано с печат в едно от фалшивите му тескерета. През 1871 г. на път за Цариград отново идва в Свиленград и основава таен революционен комитет.

Община Тетевен почете паметта на Апостола на свободата с церемония, която се състоя пред паметника му в града. Децата от НУ „Хаджи Генчо“ изнесоха рецитал, посветен на великия патриот, последван от словото на кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Петко Маринов - главен експерт "Култура" при Община Тетевен, припомни на събралото се множество част от славното минало и заветите на Левски, след което пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

Събитието уважиха Мария Стойчева - председател на Общински съвет – Тетевен, общински съветници, директори на училища и детски градини, ученици, партийни организации, граждани и гости на града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ilcho Spirov

    1 0 Отговор
    Koga Bulgarskata Pravoslavna Carkva shte kanonizira Apostola na Svobodata, Dyakon Levski za CVETEC? Nima ne zaslujava?

    Podemam kampaniya za obyavyavane na Vasil Levski za SVETEC!!!
  • 2 Българин

    4 0 Отговор
    Незнам дали църквата в която не вярвам - на тия с скъпите S-класи и ...скандалите в нея ще провъзгласи Апостолът на свободата за светец,но няма никакво значение!Защото той Е!Светец за целият български народ!Васил Левски е над всичко и всички.
  • 3 Патриот

    4 0 Отговор
    Ходих да оставя цветя на паметника в София в знак на почит.Беше пълно с хора браво така трябва.Апостолът ще живее вечно в сърцата ни и на тези след нас.И така до безкрайност.
  • 4 Илчо как да те подкрепим?

    1 2 Отговор
    Адрес някакъв за контакт? Как никой след Освобождението и до сега не разкри каква е участта на Членът на следствената комисия поискал смъртната му присъда а в последствие след Освобождението възглавява Върховният съд в България. Защо другаря Иван Вазов и Джендо - Захари Стоянов загубиха интерес към Опълченците , хайдутите, хъшовете в Браила и младите дружини които прохода бранят за Самарското Знаме, за българското лоби в Одеса финансирало нашите бунтовници с въоръжение оборудване и средства? Защо Вазов и Захари замлъкнаха ? Та Захари зае Зам.председател на Народното Събрание. Защо всичко сторено от Русия бе премълчавано от Новата ни администрация, привличайки чужди западни Фердинанд и Сакс Кобурготски? Не предадоха ли освободената България отново на онези които с охота поддържаха турското ни робство и не се трогна от физическото ни изтребване? Защо народа въстана 1923 г.? Защо народа тръгна ИЗ ГОРАТА - отново хайдутлук - ПАРТИЗАНИ? Защо нищо не се писа и чу за Каравелов? Защо Гео Милев бе изгорен жив в пеща на локомотив? Защо и днес за БМВ българина лапа въдицата и обръща глава пак на запад който ни гласи Курбан за война с РУСИЯ ? ЗАЩО ? Нима само ШАРАНИ и предатели на народа живеят в тази България?
  • 5 Прекланяме ли се или е прах в очите?

    1 1 Отговор
    За каква България се е стремял Дякона и какво вършат днешните комици? Защо масата е откъсната от истината? Историците, Мин. на образованието защо държи народа в невидение? Има ли демокрация и гласност в този уж свободен свят? Свободни ли сме или сме васали пак на потомците на Фердинанд и Сакс Кобурготски и не ни ли водят на война пак на изток? Имам чувството че приличаме на хрътка гонеща опашката си без да се осъзнае.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове