705 5

България се прекланя пред Левски (Обновена)

Стефанаки Йоанис

Министър-председателят Огнян Герджиков присъства на Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в храм „Света Богородица“ в Карлово.

След панихидата в храма присъстващите се отправиха към площад „Васил Левски“ за митинга-поклонение, в който се включиха и учениците от едноименното училище, които положиха пред паметника на Апостола гирлянд на признателност.

По традиция бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола.

В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче - мястото, където е заловен. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на Апостола на българската свобода. Той е създаден през 1931 година. Отбелязването на 144-годишнина от гибелта на Васил Левски започна с рецитал на ученици от основно училище "Васил Левски" в Ловеч и продължи с историческата възстановка на клетвата на комитетските организации от 1872 година, пресъздадена от доброволци от регионален клуб "Васил Левски" в Ловеч. Поднесени бяха венци и цветя на признателност пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Къкринското ханче. Десетки българи пристигнаха да се поклонят пред паметта на Апостола на българската свобода. Отбелязването на 144-годишнина от неговата гибел ще продължи с гражданско поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в 18 часа, а от 19.30 часа е националното възпоменателно факелно шествие „144 години безсмъртие“, което ще тръгне от центъра на Ловеч и ще се води от Ловчанският митрополит Гавриил.

Във Враца отбелязването на годишнината започва с панихида в старинния храм „Свето Възнесение“. Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещенията си в града по комитетски дела, а като отличен църковен певец е участвал и в богослуженията.

По традиция на този ден много хора отдават почит към Апостола пред неговия паметник в центъра на Враца.

В църквата „Успение на Света Богородица“ в Пазарджик бе отслужена панихида. Десетки граждани минават пред паметника на Апостола в града, за да оставят цвете и да сведат глава.

144 години от гибелта на Васил Левски почетоха много свиленградчани. Церемонията се състоя на паметника на Апостола, издигнат от общината през 2011 г. Третокласници от СУ „Д-р Петър Берон” представиха поетичен рецитал, с който припомниха духовната сила на Апостола на свободата и значението на неговото дело. Двама свещеници – архиерейският наместник отец Константин и отец Георги, отслужиха заупокойна молитва. Венци и цветя поднесоха Общински съвет и Общинска администрация, партии, клубове, дейности, училища и граждани, сред които много деца и младежи.

Левски посещава за първи път Свиленград през декември 1868 г., в самото начало на първата му обиколка за създаване на вътрешна революционна организация в България. Пребиваването му в тогавашния Мустафа паша е отбелязано с печат в едно от фалшивите му тескерета. През 1871 г. на път за Цариград отново идва в Свиленград и основава таен революционен комитет.

Община Тетевен почете паметта на Апостола на свободата с церемония, която се състоя пред паметника му в града. Децата от НУ „Хаджи Генчо“ изнесоха рецитал, посветен на великия патриот, последван от словото на кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Петко Маринов - главен експерт "Култура" при Община Тетевен, припомни на събралото се множество част от славното минало и заветите на Левски, след което пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

Събитието уважиха Мария Стойчева - председател на Общински съвет – Тетевен, общински съветници, директори на училища и детски градини, ученици, партийни организации, граждани и гости на града.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ilcho Spirov
  Отговор
  1 14:29  19.02.17
  Koga Bulgarskata Pravoslavna Carkva shte kanonizira Apostola na Svobodata, Dyakon Levski za CVETEC? Nima ne zaslujava? Podemam kampaniya za obyavyavane na Vasil Levski za SVETEC!!!
 • Българин
  Отговор
  2 14:49  19.02.17
  Незнам дали църквата в която не вярвам - на тия с скъпите S-класи и ...скандалите в нея ще провъзгласи Апостолът на свободата за светец,но няма никакво значение!Защото той Е!Светец за целият български народ!Васил Левски е над всичко и всички.
 • Патриот
  Отговор
  3 15:03  19.02.17
  Ходих да оставя цветя на паметника в София в знак на почит.Беше пълно с хора браво така трябва.Апостолът ще живее вечно в сърцата ни и на тези след нас.И така до безкрайност.
 • Илчо как да те подкрепим?
  Отговор
  4 16:14  19.02.17
  Адрес някакъв за контакт? Как никой след Освобождението и до сега не разкри каква е участта на Членът на следствената комисия поискал смъртната му присъда а в последствие след Освобождението възглавява Върховният съд в България. Защо другаря Иван Вазов и Джендо - Захари Стоянов загубиха интерес към Опълченците , хайдутите, хъшовете в Браила и младите дружини които прохода бранят за Самарското Знаме, за българското лоби в Одеса финансирало нашите бунтовници с въоръжение оборудване и средства? Защо Вазов и Захари замлъкнаха ? Та Захари зае Зам.председател на Народното Събрание. Защо всичко сторено от Русия бе премълчавано от Новата ни администрация, привличайки чужди западни Фердинанд и Сакс Кобурготски? Не предадоха ли освободената България отново на онези които с охота поддържаха турското ни робство и не се трогна от физическото ни изтребване? Защо народа въстана 1923 г.? Защо народа тръгна ИЗ ГОРАТА - отново хайдутлук - ПАРТИЗАНИ? Защо нищо не се писа и чу за Каравелов? Защо Гео Милев бе изгорен жив в пеща на локомотив? Защо и днес за БМВ българина лапа въдицата и обръща глава пак на запад който ни гласи Курбан за война с РУСИЯ ? ЗАЩО ? Нима само ШАРАНИ и предатели на народа живеят в тази България?
 • Прекланяме ли се или е прах в очите?
  Отговор
  5 16:29  19.02.17
  За каква България се е стремял Дякона и какво вършат днешните комици? Защо масата е откъсната от истината? Историците, Мин. на образованието защо държи народа в невидение? Има ли демокрация и гласност в този уж свободен свят? Свободни ли сме или сме васали пак на потомците на Фердинанд и Сакс Кобурготски и не ни ли водят на война пак на изток? Имам чувството че приличаме на хрътка гонеща опашката си без да се осъзнае.

Напиши коментар:


Публикувай