Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 08:22 994 2

Герджиков: Изборите са основна цел на кабинета

  • огнян герджиков-
  • избори-
  • ес-
  • председателство
Герджиков: Изборите са основна цел на кабинета - 1

„Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства. С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи”, обясни в „Здравей, България” по Нова телевизия служебният премиер Огнян Герджиков.

Той даде пример, че във Военното министерство има съмнения за корупция за девет обществени поръчки. Предстои да излезе целия доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.

„Много обичаме да мразим и да отричаме. Но ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното”, на мнение е Герджиков.

„Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина. Не можем да си поставим грандиозни задачи. Опитвам се да запазя някакъв баланс, защото от прекаленото нахъсване срещу завареното управление ще излезе, че работя в полза на БСП и обратното”, каза още служебният премиер.

„Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков ще се срещнат днес, за да обсъдят дали да се направи опит служебното правителство да излъчи български еврокомисар. Това съобщи Герджиков пред "Нова телевизия", като уточни, че са се уговорили с държавния глава да се срещат всеки понеделник.

България остана без еврокомисар след като вицепрезидентът на Комисията Кристалина Георгиева напусна и зае висш пост в Световната банка. Самият Герджиков вече обяви, че е "за" скорошно решаване на въпроса, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС. Днес той заяви, че е по скоро е "за" служебното правителство да излъчи кандидатурата.

"Ще говорим с президента Радев, днес ще претегляме да правим ли такъв опит. Аз като че ли съм по-склонен да кажа да", каза Герджиков в отговор на въпрос. Според него въпросът кой да излъчи еврокомисар е много деликатен и "всяко решение е грешно". По думите му, ако се реши служебното правителство да излъчи еврокомисар, ще има въпроси защо то, а не политически кабинет, от друга страна според него "ние от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това не Еврокомисията не ѝ пречи, на нас ни пречи".

"Много хора има подходящи, на много хора им се иска. Въпросът е да се намери подходящата фигура за България", каза Герджиков на въпрос за евентуалните кандидатури.

Служебният премиер коментира, че е възможно резултатът от парламентарните избори да бъде оспорван, ако не бъдат осигурени машините за гласуването.

Близо месец преди вота Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е решила как да осигури машинно гласуване за всички секции за изборите на 26 март. Това се налага, след като съдът окончателно реши, че във всички около 12 500 секции в страната и чужбина следва да се осигури възможност за гласуване с машини.

"Възможно е да се направят опити да се оспорят изборите и в такива случаи е предвидено Конституционният съд да каже дали се опорочават, или не се опорочават изборните резултати. Теоритично е възможно, но аз все си мисля, че не би трябвало да става", каза Герджиков. Той изрази личното си мнение, че ако всичко останало е наред, не би трябвало липсата на машини да е причина да се касират изборите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост с име

    5 2 Отговор
    Уважавах Герджиков, но явно си противоречи. Занимават се с много неща които не са им работа. Пример - здравния министър. Прозира мнението му, че могат много по-добре да управляват но забравя, че са служебен кабинет.
  • 2 Пеньо

    4 1 Отговор
    Имал амбицията да се пребори с купуването на гласове. Това е поредният политик считащ българите за безпаметен народ. Та той, като председател на НС не можа да се пребори с гласуването с чужди карти, извършващо се пред очите му, а какво остава с купуването на гласове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове