1 138 2

Кметът на Елин Пелин: Със семейство Джабер нямаме проблем

Стефанаки Йоанис

„Със семейство Джабер нямаме проблем. Те все още са в Елин Пелин. Чисто човешки аз виждам, че те са измъчени. Ние ги проучихме. Те са спокойни хора. Но покрай това семейство се прави опит да се настанят афганистанци без документи. Това е един много черен бизнес - опита да се настанят бежанци в обезлюдените села”, заяви в студиото на „Здравей, България” кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Повод за изказването му бе фактът, че общината не иска в града да бъдат настанени бежанци. Сред тях е и семейство Джабер, чиято история бе разказана в Нова телевизия.

По думите на кмена на Елин Пелин, е бил намерен начин семейство Джабер да бъде настанено в друг град и да им бъдат легализирани документите, но те отказали.

„Тези хора нямат правово основание да живеят на територията на Елин Пелин. Ние не сме провокирали тази ситуация. Повече от осем месеца има натиск да се настанят в общината хора без документи”, добави кметът на Елин Пелин.

Малко проговорили български, семейство Джабер чака Елин Пелин да ги приеме.

„Някои от тях са чували за арабите само, че са лоши хора. Мислят ни за радикалисти. Нека да си говорят с нас и тогава да решат какви сме”, разказва Фахим Джабер.

Държавата решила преди месеци: да даде хуманитарен статут. А от Елин Пелин чакат ЕГН. Но кметът казва „НЕ”!

"Извън кметската ми позиция, аз чисто човешки им помагам. Със семейство Джабер нямаме проблем. Те поканиха журналисти. Ние им казахме само да си оправят документите", добави кметът Ивайло Симеонов.

В общината има трийсетина души, които нямат статут на бежанци. Кметът иска те да си тръгнат. На всяка цена. Семейство Джабер могат да се преместят другаде. Но синът им Мохамед е в Елин Пелин от години. Работи в София, с майчиния си арабски, в международна борса за електроника. Семейство Джабер избягали от Алепо. Там добре живеели и с християните. Домът им даже бил до църквата. Войната сринала и къщата, и храма. А своята джамия сега виждат само в интернет. Когато мечтата ти е да живееш, а мечтата на другите да не живееш при тях. Идва ред на решението - кой ще отстъпи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • неутрален
  Отговор
  1 21:09  20.02.17
  Кумете, ти да не си дрогиран? Нали те гледахме преди няколко дни какви ги говореше, пък сега как пееш. Абе реформатор - деформатор, такива сте Вие , ден до пладне, че той бившия премиер даваше този пример, е разбира се той не си изменя принципите и сега си е същия.
 • Иво
  Отговор
  2 21:44  21.02.17
  Царя /държава/ дава, пъдаря /кмета/ не дава. Ако дълбоко човек се замисли, трябва да си каже, аз се страхувам за себе си и децата ми, страха ме е обсебил. Страх ме е ... от какво, от араби или от лоши хора. Със сигурност от лоши хора. А какво ли е в сърцата на тези хора търсещи малко нещо от нас ...... християнско.

Напиши коментар:


Публикувай