34 588 8

Водата за уста прави шофьорите мъртво пияни

Дрегер показа 5 промила на шофьор, решил да се освежи с вода за уста

Мартин Христов

Дупничанин щеше да плати поддържането на устната си хигиена с шофьорската си книжка.
Катаджии спрели Ивайло Тасин за рутинна проверка край Бобошево, докато шофирал, и дрегерът отчел рекордните 4,99 промила в издишания от него въздух.

Не му повярвали, когато заявил, че не е пил, а преди да седне зад волана, ял супа и си измил устата с вода за уста, съдържаща алкохол. Кръвната проба обаче се оказала отрицателна и потвърдила думите му.

"Шофьорите трябва да знаят, че водата за уста ги прави пияни", потвърдиха експерти пред "Труд".

"До 27% стига съдържанието на алкохол в подобни течности, но след жабуркане с поглъщане от тях дрегерът може да установи концентрация на летливи редуциращи вещества в издишания въздух доста по-висока от 0,3 промила. При поглъщането на алкохол, както метилов, така и този, който се съдържа във водата за уста, той попада в хранителния тракт. При повторна проба, направена около 40 минути след първоначалната, може да отчете много по-високо съдържание на алкохол в кръвта", казаха вещите лица.

Съдебната практика има вече случаи на оправдани по обвинение за употреба на алкохол след експертизи, доказали влиянието на тази вода. За отбелязване е обаче, че има и безалкохолен вариант на водите за усти, казаха търговци.

"Когато ме провериха с дрегера, който показа 4,99 промила, останах изненадан. Не обичам да пия алкохол. Обясних им, че само съм си жабуркал за свеж дъх устата. И ето че в протокола за химичната експертиза се доказа правотата ми", разказва Тасин.

"Той се държеше адекватно, а дрегерът показваше, че е мъртвопиян. Ние също разбрахме, че има нещо странно", признали полицаите пред началството.

Кюстендил / България

Още по темата

 • И "Пияни вишни" опасни за шофьорите

  И "Пияни вишни" опасни за шофьорите

  Два бонбона „Пияни вишни” и дрегерът може да покаже, че сте пили. Въпреки, че алкохолът в сладкото изкушение е малко, се оказва, че след ...
  21.02.2017
  7 442
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ошклива Кунда Нумър Цвай
  Отговор
  1 11:30  20.02.17
  Публикувано във факти.бг: При повторна проба, направена около 40 минути ПРЕДИ първоначалната, може да отчете много по-високо съдържание на алкохол в кръвта", казаха вещите лица. Обяснете ми какво значи "повторна проба", която се прави "преди" първоначалната!

  Коментиран от #2, #3, #5

 • onq s konq
  Отговор
  2 13:31  20.02.17

  До коментар #1 от "Ошклива Кунда Нумър Цвай":

  Ами това е същото като БСП да управлява преди да е избрано.Както в момента!
 • Той
  Отговор
  3 13:59  20.02.17

  До коментар #1 от "Ошклива Кунда Нумър Цвай":

  Първата проба е на място с Дрегер. След това в зависимост от това дали е взета в града или извън него се дава на водача времеви диапазон за кръвната проба, която се явява втора.

  Коментиран от #4

 • Ошклива Кунда Нумър Цвай
  Отговор
  4 14:33  20.02.17

  До коментар #3 от "Той":

  Това е ясно! Нищо не си разбрал! В статията е написано, че втората проба се прави около 40 минути ПРЕДИ първата с дрегер. Сега ми кажи как е възможно втората проба да е преди първата с около 40 минути? Явно във факти.бг физичните закони действат по-иначе.
 • кучето шаро
  Отговор
  5 19:21  20.02.17

  До коментар #1 от "Ошклива Кунда Нумър Цвай":

  Публикувано във факти.бг: При повторна проба, направена около 40 минути след първоначалната,

  Коментиран от #6

 • Ошклива Кунда Нумър Цвай
  Отговор
  6 20:11  20.02.17

  До коментар #5 от "кучето шаро":

  Явно са го оправили най-накрая! :-)
 • додо
  Отговор
  7 01:06  21.02.17
  Абе някой ползва ли вода за уста? Води за на други места правят ли?
 • гощо
  Отговор
  8 10:58  21.02.17
  Имам следната лична случка! Изпих един сок от касис,изпуших 3-4 цигари и ме спряха почти пред кафето! Дрегера показа 0,3 промила!?!?! Полицаят ми вика извади късмет,ма пиеш и караш?!?! Не ми повярва когато му разказах какво съм изконсумирал минути преди това!!! Каза,че поне бира или две съм изпил!?!?!

Напиши коментар:


Публикувай