1 568 8

Жельо Бойчев: Със санирането ГЕРБ извършиха грабежа на века

Ще внесем сигнал до Главна прокуратура за безбройните нередности по програмата

Жельо Бойчев: Със санирането ГЕРБ извършиха грабежа на века
Калина Петрова

„Със санирането ГЕРБ извършиха грабежа на века”. Това заяви пред медиите водачът на листата на „БСП за България” на 23-ти МИР София Жельо Бойчев. Той обясни, че когато е започнала националната програма за саниране Министерство на регионалното развитие и благоустройството е определило пределните цени, над които да не се сключват договори, а те са- 290 лв. на квадратен метър. Бойчев допълни, че някъде в хода на програмата тази цена е била коригирана и става 148 лв. на квадратен метър, октомври 2016 г. с поредното решение на МРРБ цената става 115 лв. за сгради до 8 етажа, и 130 лв. за сгради над 8 етажа. „Единственият въпрос, който можем да зададем в момента е- къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени?”, попита социалистът. Според него вместо към момента да бъдат изпълнени 2 пъти повече жилищни сгради, заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ, чрез националната програма за саниране, е бил ощетен всеки български гражданин. Той припомни, че 2014 г. - 2015 г. по оперативната програма за обновление на българските домове се е извършвало също саниране на жилищни сгради. „Тази програма също се управлява от МРРБ и по нейните критерии, с мониторинга на ЕК и търговете, средните стойности, на които е извършвана същата дейност е между 90 и 100 лв. на квадратен метър”, обясни той.

Жельо Бойчев разкри, че в централата на БСП постъпват десетки сигнали от проведени процедури, които са били опорочени. „Ние обобщаваме тези сигнали и ще ги предадем на Главна прокуратура. Ще искаме да се направи цялостно разследване на целия път на сключване на тези договори, финансирането и обезпечаването на тези средства от МС”, обеща Жельо Бойчев.

Манол Генов: Парите за саниране са изхарчени „на зелено”

„Парите за саниране са изхарчени „на зелено”, заяви пред медиите кандидатът за народен представител от „БСП за България” Манол Генов. Той припомни, че БСП е алармирала за тези проблеми отдавна. „Един плаща, друг контролира, трети подписва. Пълен хаос по реда на усвояване на тези средства”, каза още той. Според него накрая се е получило, така че лавинообразно са започнали да се създават сдружения на собственици и хората тръпнат в очакване да им дойде редът за безплатното саниране. Генов наблегна обаче, че в крайна сметка се получава така, че към миналата година Българската банка за развитие е сключила договори за 1,956 млрд. лв. като единия милиард, предвиден за програмата, е бил надвишен.

„Трябва да се види тези пари как са стигнали до банката. Имаме едни фараони, които чрез очакванията на хората направиха финансова пирамида със сдруженията. Това беше програма с цел спечелване на местните избори и на президентските”, коментира социалистът. Генов попита защо министър Лиляна Павлова през януари 2016 г. казва, че милиардът вече е изхарчен, но забравя да напише на кметовете да спрат подписването на договори.

Драгомир Стойнев: Ние не сме одобрявали СЕТА

„Ние не сме одобрявали СЕТА. Това не се е случило по мое време”, заяви членът на ИБ на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на пресконференцията по повод манипулациите по темата. По думите му в доклада изрично се посочва, че е продължавало обсъждането на редица отворени технически въпроси. „В документа се казва също как консолидираният доклад на СЕТА ще бъде предварително предоставен на държавите членки и едва след това ще се парафира”, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Орешарски”.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • schefa
  Отговор
  1 17:08  21.02.17
  ЧЕРВЕНИ Б....ЦИ ПОКАЖЕТЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА САНИРАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРБ ////////
 • schefa
  Отговор
  2 17:17  21.02.17
  ЖЕЛЮ СТИГА СИ РЕВАЛ ЩЕ ИМА И ЗА ТЕБ НО НЕТИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА СЕ КРИЕШ ПОД ПОЛАТА НА КОРНЕЛКА
 • ттТ
  Отговор
  3 17:18  21.02.17
  Жалки сте комунисти!!! Жалки! ГЕРБ направи това което в германия правят вече десет години!!!
 • Кака Пена
  Отговор
  4 18:11  21.02.17
  Себестойността на материалите (стиропор, анкери, мрежа, замазка, боя) е около 20-22 лева на квадратен метър, по цени на дребно, с ДДС. Тури още толкова за труд (монтаж и демонтаж на скеле, полагане на изолацията), макар че е много. Тури и по пет лева печалба (15%). И откъде изскочиха 115-130 лева? Един позабравен исторически факт - когато гангстерите в САЩ решават да станат почтени милионери, първото, с което се захващат, е строителството.

  Коментиран от #5, #7

 • мъка
  Отговор
  5 20:44  21.02.17

  До коментар #4 от "Кака Пена":

  М дааа всичко ново е нещо забравено старо ,чудя се кога ще почнат да фалират частните пенсионни фондове ? Трябва да се запозная с историята на сащ че да знам кога какво ще става . Само че кога ще затворим зеленокожите в резервати ,май сме го изтървали тоя момент хахахаха.
 • жоро
  Отговор
  6 09:08  22.02.17
  Монго Хиени ееееййй..Щяха да направят още толкова.....
 • утрален
  Отговор
  7 10:28  22.02.17

  До коментар #4 от "Кака Пена":

  Как реши , че санирането е само външна изолация , Курнелия ли те излъга ? Санирането включва подмяна на дограми , окабеляване , водопровод и осветление . Хайде сега продължи да смяташ !!
 • kabagaidarov
  Отговор
  8 17:37  22.02.17
  господинчото Бойчев много говори ама като е там мълчи -няма да уточнявам къде. А иначе тези надъхани комунета ще ни фалират и тогава Корнелия ще обърне палачинката и пак някой ще и виновен

Напиши коментар:


Публикувай