1 316 5

Правителството предлага прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за прекратяване правомощията на главен секретар на МВР на главен комисар Георги Костов и за освобождаването му от длъжност.

До назначаването на нов главен секретар, неговите правомощия ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР.

"Министерски съвет взе решение да поиска от президента да издаде указ за отстраняване на главния секретар на МВР Георги Костов", каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Той твърди, че в периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности.

„Мотиви за това са установени нарушения, при които е засегнат един от основните принципи в МВР, а именно политическия неутралитет. С действията си е накърнил интересите на МВР и на обществото, с което е оронил престижа на МВР. До номинирането и избирането на главен секретар неговата длъжност ще се изпълнява от зам.-главния секретар на МВР“, обясни Узунов.

Според него е политически коректно той като служебен министър да не предлага и да не номинира служител, а това да направи редовно избран кабинет от НС.

На брифинга Пламен Узунов обяви, че Министерски съвет е взел решение да поиска от президента да издаде указ за отстраняване на главния секретар на МВР Георги Костов.

По ирония на съдбата през август 2015 г. именно Георги Костов дойде в Пловдив, за да оповести отстраняването на Пламен Узунов от шефското място в пловдивската дирекция на МВР.

Пред БНР Георги Костов заяви, че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Костов заяви че ще търси правата си по съдебен ред и е подал сигнал в прокуратурата за политически натиск. Той допълни, че до момента „не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста. Според него самият министър на вътрешните работи Пламен Узунов е притиснат от служебния премиер Огнян Герджиков.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 12:19  22.02.17
  Този неграмотник ,пияница и наглец не се маха сам.За това ще му намерят цаката.
 • Бай Ганьо
  Отговор
  2 13:28  22.02.17
  Не не не !!!!! Професора Герджиков е БЕЗПРИСТРАСТЕН !!!! Само е взел на заем от президента червената метла и почиства леко, а когато дойде Курнелийка ела да видиш какво става тогава.
 • Реалист
  Отговор
  3 14:06  22.02.17
  Хахахаха - бсп-арите почнаха пак да се изкарват "активни борци против ГЕРБ"... Доброволно се преместили щото са им на.рани за.ниците. Ако са си били в правото и всичко е чисто щяха да си отстояват правата. А сега се изкарват "репресирани" като ония митничарчета дето хвърляха парите през прозорците. Герджика се оля та чак мирише. Не напразно беше главно действащо лице в тройната коалиция с БС-Парите.
 • kabagaidarov
  Отговор
  4 17:46  22.02.17
  Не искам да вземам страна , но хора спомнете си миналото когато Светлозар Лазаров беше главен секретар ако ГЕРБ го бяха махнали БСП-които са много принципни щяха да изреват на умряло.
 • някой
  Отговор
  5 18:10  22.02.17
  Уронил*

Напиши коментар:


Публикувай