1 453 5

Референдумът в Трън яростно атакуван

Калина Петрова

След като Административният съд в Перник отхвърли жалбата на областния управител срещу решението на общинските съветници да се допитат за мнението на хората в общината, жалба в съда е подадена и от “Евромакс сървисиз” ЕООД. Фирмата има инвестиционно намерение за добив на злато в района и до вчера твърдеше, че се ползва с доверието и желанието на местната общност да реализира своето намерение.

През септември миналата година застъпници на това намерение внесоха в Общинския съвет на Трън подписка с 1300 подписа в подкрепа на инвестицията. След проверка на ТД ГРАО обаче се оказа, че в подписката повече от хиляда подписа не са валидни. Фигурираха дори подписи на хора, които са починали още преди да започне подписката. Съвсем резонно последва предложението на кмета на община Трън да се проведе официално допитване до жителите на общината. Предложението беше внесено пред Общинския съвет на Трън, който на свое заседание от 08.02.2017 г. единодушно реши да проведе местен референдум. Това е право на всяка община, гарантирано от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Какво е основанието, с което юридическо лице оспорва това право на общината, предстои да разберем от решението на Административния съд в Перник.

Перник / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Байганьо
  Отговор
  1 15:33  22.02.17
  Къде се сега нашите националисте ааа националисте само към малките хора, а към тия колонизатори х...........у ще им лапат ехо ВМР ,БПФ, Атака и др б....ци предателски ...........
 • све
  Отговор
  2 15:49  22.02.17
  Време е държавата да защити интереса на хората. Концесиите навсякъде започват от 15% за златото и т.н.- африкански държ., Русия, Монголия, Киргизия..... В повечето от тях е забранено износа на злато и руда(както е при мас) а златото задължително се изкупува от държавата, КОЕТО МАЛКО ПОНЕ ЩЕ ПОМОГНЕ НА БГ СРЕЩУ ДЪНДИ.

  Коментиран от #3

 • antimediator
  Отговор
  3 20:07  22.02.17

  До коментар #2 от "све":

  Ехооо..., да не искаш да ни приравниш към " африкански държ., Русия, Монголия, Киргизия.....", както се изразяваш?! Като стой златото в земята и го не даваме на никой, какво правим?! Стоим на едно място гладни,безработни и т.н..., но пък горди, брадясали и мръсни Байганьовци!
 • Един
  Отговор
  4 20:25  22.02.17
  Нека да оставят минимум 30% от добитото тук. А не както сегашните 1,5-2%, подписани и узаконени от другарите И. Костов и С. Станишев
 • Трън
  Отговор
  5 23:00  13.04.17
  Стаке, г-н Николов, За измамата с имоти на умрели хора ти се размина. За прегазеното дете ти се размина....И ти реши, че си Господ. Не си ! Защо не направи референдум кога изсекохте гората ? Защо не посадихте поне едно дърво? Зад Вас само голи чукари останаха. Заплашваха хората да не започват работа в информационния център-по твоя поръчка. Крадохте, не се наядохте. Та и Рачков наркомана от телевизията извикахте. Кмете, Що не направиш референдум трънчани да не се топлят на дърва? С твоите цигани от глад не ни уморихте, барем от студ .

Напиши коментар:


Публикувай