996 4

Полиция спря ромски контрапротест за Виетнамските общежития

Мартин Христов

Тлеещият конфликт около гетото в т.нар Виетнамски общежития в столичния кв.”Красна поляна” стана повод за протест, контрапротест и изпращане на голямо количество полиция в района, съобщи БТВ.

Днес в училище в квартала ще се проведе среща, посветена на обитаваните предимно от роми блокове. Живеещите наблизо се оплакват от непрекъснат тормоз и множество престъпления. Те искат гетото да бъде премахнато, а жителите му – разселени.

Тази вечер ще се проведе и протест, като може да бъде блокиран бул."Възкресение".

От кв.”Факултета” тръгна голяма група роми със знамената на партия ДРОМ с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията. Полицаи и жандармеристи обаче ги спряха. На място се виждат и две водни оръдия.

Към момента в квартала няма сблъсъци, но напрежението остава.

По-рано днес стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поела ангажимент пред гражданите за постоянно полицейско присъствие и промяна на за изграждане на социален център на мястото на първите пет блока в района на Виетнамските общежития.

Като част от мерките за повишаване на сигурността Столична община ще започне и поетапно изграждане на видеонаблюдение в квартала.

По настояване на кмета Фандъкова районната администрация, съвместно с полицията и представители на инициативния комитет на гражданите, ще извършват проверки на адресните регистрации и настанителните заповеди на живеещите във Виетнамските общежития.

Ще бъде направена и проверка на всички настанителни заповеди от 1994 г. насам, като информацията ще бъде предоставена и публично.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Някой
  Отговор
  1 19:16  22.02.17
  Тъмните когато започнат да плащат данъци, ел. енергия и вода тогава могат да протестират за нещо.
 • 2 03:01  23.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тодоров
  Отговор
  3 08:51  23.02.17
  Наближават избори и защо ли ситуацията напомня за подобни протести преди време в Орландовци. Пак с участието на цигани. Някой пак се опитва да провокира напрежение и не е лошо службите да "надникнат" в Отворено общество и сателитните соросоидни неправителствени организации. Пък може да обърнат поглед и към Американското посолство или към някой негов служител със засилена "активност". Една американска лептирия-посланик вече си отиде. А може би някои от новите кандидати за народни хрантутници да са инициаторите на подобни протести, опитвайки се да привличат гласове от "тези" или "онези".
 • хахо
  Отговор
  4 10:34  23.02.17
  Хубаво е това с водните оръдия но не е зле и малко шампоанче и сапунчета да има

Напиши коментар:


Публикувай