Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 06:31 1 115 2

4490 кандидати напират за парламента

  • парламент-
  • депутати

Регистрираните кандидати за депутати в следващия парламент са 4490. Това означава, че за едно място в 44-тото народно събрание ще се борят по 19 претенденти, пише "Труд".

Проверка на изданието е установила, че напливът и за предишни парламенти е бил сходен. Рекорден брой регистрирани кандидати е имало през 2005 г. Тогава те са били 6000, през 2009 г. са 4397, през 2013 – 5232.

За първи път обаче нито една партия или коалиция не е поискала от комисията за установяване на принадлежност към бившата ДС предварителна проверка на хората в листите, съобщи шефът на комисията Евтим Костадинов. През 2014 г. такава предварителна проверка са поискали от ГЕРБ и от ДСБ.

Костадинов обясни, че очаква още днес комисията да започне проверката за чисто минало на регистрираните 4490 кандидати от листите на всички формации, както и на 21 независими кандидати. Той увери, че седмица преди изборите тази проверка ще е приключила и обществото ще е наясно колко бивши ченгета са намерили места в партийните листи.

„Сега“: Глоби заплашват личните лекари, ако пациентите им не са здрави

Заради желанието на здравната каса да налага глоби на личните лекари, ако хронично болните им пациенти не са постигнали подобрение, джипитата няма да подкрепят националния рамков договор, пише „Сега“.

От НЗОК искат да се наложат с рамковия договор критерии за качество при контрола на хронични заболявания като диабет, хипертония, както и глоби, ако те не се покрият. Например НЗОК иска да въведе гликиран хемоглобин до 7 като гаранция, че заболяването на пациента диабетик се контролира качествено. При хипертонията се залага пациентът да е бил с кръвно до 140 на 90 поне в 50% от случаите на измерването му. Ако тези стойности не се постигнат, общопрактикуващите може да понесат санкции от 50 до 100 лева.

„Монитор“: Редят восъчни тракийски царе край Шипка

Площ от 20 декара в землището на град Шипка да се превърне в атракционен комплекс „Светът на траките“ предвижда проект, подготвен от община Казанлък.

Авторът на идейната разработка, чийто обществено обсъждане предстои днес, арх. Ивелин Недялков е включил изграждането на тронна зала-музей с восъчни фигури на древните цари, както и 4D-киносалон. Предвижда се и зона за работилници и демонстрации на тракийски занаяти и бойни умения, открита амфитеатрална сцена, умален макет на Долината на тракийските царе, както и места за почивка, пише „Монитор“.

Атракционът ще бъде разположен в непосредствена близост до няколко от най-интересните гробници, намиращи се в могилите Шушманец, Хелвеция и Грифоните. Недалеко от мястото са разположени Голямата Косматка, Оструша и зидания гроб, където беше открита златната маска на цар Терес.

Арх. Недялков е предвидил 5 семейни бунгала за настаняване на туристи и ресторант, където ще бъдат предлагани ястия по оригинални тракийски рецепти. Бунгалата ще наподобяват антични шатри, а в съседство ще бъде създадена и градина с маслодайни рози, където да се провеждат традиционните ритуали розобер и розоварене. Велоалея пък ще свързва бъдещия атракцион с Казанлък. Край нея ще се движи и влакче.

„Стандарт“: Замразиха програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че няма да сключва нови договори по програмата за саниране.

Причината е огромният наплив, а отпуснатите 2 млрд. лв не могат да стигнат за всички. От Регионалното министерство подчертават, че сключването на нови договори за целево финансиране с "Българска банка за развитие"АД ще бъде възстановено, след като бъдат сключени всички анекси към текущите и при наличие на свободен финансов ресурс по програмата, пише „Стандарт“.

Уведомлението е насочено към всички граждани, кметове на общини, областни управители, външни изпълнители за отделните дейности, сключили договори след проведени обществени поръчки, както и всички заинтересовани страни в процеса по изпълнение.

„Труд“: 40% от храните и напитките у нас в сивия сектор

Годишният оборот у нас от производството и продажбата на храни и напитки гони 9 милиарда лева, а 40% от бранша се върти от сивия сектор, стана ясно в Пловдив по време на дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влияние върху здравето на потребителите“, който се проведе в Международния панаир, пише „Труд“.

„Сивият сектор в бранша, е 40%. Сами можете да изчислите какъв голям процент от храните, предлагани на пазара, съдържат невярна информация за своя състав, имат укрита информация за присъстващи алергени и ГМО организми. По-лошото е, че този сив сектор продължава да се развива безпроблемно и безнаказано“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и организатор на първия по рода си форум, посветен на измамите, свързани с храните и напитките у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    3 0 Отговор
    Заглавието може да се префразира така: 4490 кандидати напират за келепира.
  • 2 глупак

    2 1 Отговор
    Време е за пълна промяна навсякъде.
    А ако сме поумняли да сменим политиците...
    ПП ВЪЗРАЖДАНЕ - МинчоХристов, Стела Банкова, К. Костадинов-който написа на свои разходи Бг история,че тази от министерството на образованието е ПОДИГРАВКА.
    ВЕЧЕ САМИ СЕ ОТКАЗАХА ОТ СУБСИДИИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове