819 2

ВСС проверява Апелативния специализиран наказателен съд заради Ценко Чоков

ВСС проверява Апелативния специализиран наказателен съд заради Ценко Чоков
Калина Петрова

Инспекторатът към ВСС ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор /чл. 9 от ЗСВ/ при разпределението на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 1 януари 2016 г. – 1 март 2017 г.

Проверката бе наредена от главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова след самосезиране по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари 2017 г. със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.

В изпълнение на заповедта за проверка на главния инспектор в Инспектората към ВСС проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи въззивни дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите на административния ръководител относно разпределението на делата с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” на принципа на случайния подбор от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.

Поискани са още копия от въззивните жалби и протести по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и Мартин Чоков, от материалите за тяхното разпределение и от постановените съдебни актове. Проверяващият екип от Инспектората изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията - докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото.

От председателя на Апелативния специализиран наказателен съд е поискана и информация за дните, в които се разглеждат въззивни дела за мярка за неотклонение, включително и заповедта, която урежда този въпрос.

Проверката трябва да приключи с изготвяне на Акт за резултатите в срок до 18 април 2017 г.

Факти.бг припомня, че Апелативния специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на Ценко Кръстев Чоков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева и на Мартин Ценков Чоков от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

В състава са участваха и.ф. председател на съда Даниела Росенова, Даниела Врачева – докладчик и Димчо Георгиев, който е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими.

Преди това с определение от 27.01.2017 година, съдия Вилислава Ангелова оставя без уважение исканията на двамата подсъдими за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки такива.

Кметът на Галиче е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, отговорна за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и за лихварска дейност.

Освобождаването на Ценко Чоков отново предизвика напрежение в Галиче, имаше и засилено полицейско присъствие в населеното място.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хххх
  Отговор
  1 14:15  23.02.17
  ВРЕМЕ Е СКАНДАЛНИ СЪДИИ И НОТАРИУСИ ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ. ДО КОГА ЩЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ БЕЗНАКАЗАНО?????? Всеки, който обжалва в Европа почели. Какво означава това? всеки може да си отговори. Държавата е отговорна,а ние плащаме
 • Глупак
  Отговор
  2 14:21  23.02.17
  Наистина е странно да чуеш, че ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ са 2 различни неща. Както стана при прехвърлянето на имоти с фалшиви пълномощни.

Напиши коментар:


Публикувай