743 2

ВСС проверява Апелативния специализиран наказателен съд заради Ценко Чоков

Калина Петрова

Инспекторатът към ВСС ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор /чл. 9 от ЗСВ/ при разпределението на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 1 януари 2016 г. – 1 март 2017 г.

Проверката бе наредена от главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова след самосезиране по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари 2017 г. със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.

В изпълнение на заповедта за проверка на главния инспектор в Инспектората към ВСС проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи въззивни дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите на административния ръководител относно разпределението на делата с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” на принципа на случайния подбор от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.

Поискани са още копия от въззивните жалби и протести по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и Мартин Чоков, от материалите за тяхното разпределение и от постановените съдебни актове. Проверяващият екип от Инспектората изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията - докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото.

От председателя на Апелативния специализиран наказателен съд е поискана и информация за дните, в които се разглеждат въззивни дела за мярка за неотклонение, включително и заповедта, която урежда този въпрос.

Проверката трябва да приключи с изготвяне на Акт за резултатите в срок до 18 април 2017 г.

Факти.бг припомня, че Апелативния специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на Ценко Кръстев Чоков от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева и на Мартин Ценков Чоков от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

В състава са участваха и.ф. председател на съда Даниела Росенова, Даниела Врачева – докладчик и Димчо Георгиев, който е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими.

Преди това с определение от 27.01.2017 година, съдия Вилислава Ангелова оставя без уважение исканията на двамата подсъдими за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки такива.

Кметът на Галиче е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, отговорна за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и за лихварска дейност.

Освобождаването на Ценко Чоков отново предизвика напрежение в Галиче, имаше и засилено полицейско присъствие в населеното място.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хххх
  Отговор
  1 14:15  23.02.17
  ВРЕМЕ Е СКАНДАЛНИ СЪДИИ И НОТАРИУСИ ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ. ДО КОГА ЩЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ БЕЗНАКАЗАНО?????? Всеки, който обжалва в Европа почели. Какво означава това? всеки може да си отговори. Държавата е отговорна,а ние плащаме
 • Глупак
  Отговор
  2 14:21  23.02.17
  Наистина е странно да чуеш, че ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ са 2 различни неща. Както стана при прехвърлянето на имоти с фалшиви пълномощни.

Напиши коментар:


Публикувай