902 3

Увеличават допълнителните възнаграждения на полицаите

Калина Петрова

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата. Форумът бе свикан след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права.

„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебното министерство да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база, но те няма да бъдат достатъчни. Във всички случаи текстовете, които създават проблеми трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент, за което ръководството на МВР пое ангажимент, като изрично по мое настояване в работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации“, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане, заради противоречието им с Конституцията – чл. 4, ал. 2 - принципът на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая по отношение на служителите на МВР.

„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо. Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда. Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация от това страда цялото общество“, каза Манолова.

Зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева увери, че до утре – 24.02.2017 г. със заповед на министъра ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, които получава всеки служител. Тази наредба се очаква да бъде публикувана във вторник в Държавен вестник.

„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие, и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кърлеж
  Отговор
  1 18:00  23.02.17
  Странно как само доходите, на онези които са на издръжка на бюджета им растат заплатите. Кога кърлежите ще разберат, че за да имат заплати някой трябва да ги произведе?
 • неутрален
  Отговор
  2 21:47  23.02.17
  Пълно безобразие е, че кабинетните административни примадони се разтягат по цял ден на токчета и вземат по-големи заплати от полицаите които са криминалисти, инспектори, на улицата и т.н., а тези дами администраторки, подготвящи разни документи са добре осигурени и с куп предимства. Пълно безобразие.
 • Стоян Минков
  Отговор
  3 09:20  24.02.17
  Този хаус сътвори измислената министър -ка Р.Бъчварова,която с реформата си увеличи "ефективността" на чантаджиите и ги бетонира в системата за сметка на редовия полицай!?

Напиши коментар:


Публикувай