726 3

Проф. Любомир Спасов: Операцията на Байрям може да бъде направена в България

Състоянието на детето е задоволително, но не е добро

Проф. Любомир Спасов: Операцията на Байрям може да бъде направена в България
Снимка: Ладислав Цветков/бТВ
Венцислав Михайлов

„Това може да бъде направено в България, мога да го направя и го твърдя”. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ проф. Любомир Спасов, директор на болница „Лозенец“ по повод случая на малкия Байрям.

„Ние правим това, което правят и в Германия, и се гордея, че може да се прави. Ако не е правено в България, ще направя всичко възможно това да се случи”, допълни проф. Любомир Спасов.

9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване, като се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас.

Въпреки това, след прегледи в болница „Лозенец“, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

„Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, смята Любомир Спасов.

„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, каза още проф. Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена в България.

„Аз зная за този случай от 17 февруари, когато получих писмо за становище”, твърди Спасов. По думите му тежката трансплантация може да бъде извършена и в „Пирогов”, и в правителствена болница.

„Не познавам основанието на колегите от „Пирогов” за отказване, но може да бъде направена у нас”, поясни Спасов.

По повод обвиненията, че именно той е спрял програма за сътрудничество с френски трансплантолози, договорена с междуправителствено споразумение, Спасов каза, че всяка една програма има начало и край.

„Целта на една програма е да обучи специалисти, които да правят това в България”, категоричен е Спасов.

„Тази трансплантация е рутинна практика. За да кажа, че мога да го правя, аз съм убеден в това. Имаме много по-малки деца, които са трансплантирани. Самата трансплантация на бъбрек не е сложна, сложна е подготовката за нея”, допълни той.

Спасов добави, че се чувства много обиден от създалата се ситуацията и обвиненията, които е чул до момента.

„Ние правим това, което правят и в Германия и се гордея, че може да се прави. Ако не е правено в България, ще направя всичко възможно това да се случи”, допълни проф. Спасов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  1 09:31  24.02.17
  Ако беше за българче нямаше да се вдига шум,ама нали е за м...л
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  2 07:42  26.02.17
  КОЛКО БЪЛГАРЧЕТА ИЗПРАТИХТЕ В ГЕРМАНИЯ БЕ ПОДЛОГИ ПРОДАЖНИ .ТОЯ ХЕКИМЯН ЛИ Е КАКЪВ Е АРМЕНЕЦ ЦЯЛА СЕДМИЦА МИ АМОРТИЗИРА ТЕЛЕВИЗОРА С НЯКАКЪВ Ц...Н КОЙТО ИСКАЛ ДА ОТИДЕ ПРИ РОДИТЕЛИТЕ СИ . ДА ОТИДЕ И НИКОГА ДА НЕ СЕ ВРЪЩА И БЕЗ ТОВА ЩЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ С М....ЛИТЕ.
 • Сульо
  Отговор
  3 00:54  27.02.17
  Проф.д-р,доц,акад.ас.(последния да затвори вратата) Пулев казва: Пишман доктора е некадърен,но за сметка на това алчен,не дава колегите да се образоват и иска всички пари да ги вземе независимо дали разбира или не,а ако мангалето Умре,ще каже "тъй му било писано". Аман от пишман доктори!

Напиши коментар:


Публикувай