878 2

Корнелия Нинова не коли и беси в служебния кабинет

Деница Златева: Ако няма редовно правителство след вота, ще излъчим еврокомисар

Анатоли Стайков

Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор. Това обяви в предаването „Тази събота” вицепремиерът Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на ЕС.

България няма свой еврокомисар от края на октомври 2016 г., след като Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме директорски пост в Световната банка.

„Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, коментира Златева.

По думите й председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя.

Относно подготовката за европредседателството догодина Деница Златева обяви, че има забавяне в определени области като културната програма и приемането на комуникационна стратегия.

Тя отчете, че за краткото време като служебен министър е успяла да създаде добра организация между институциите.

Вицепремиерът обеща прозрачни процедури по обявяването и провеждането на обществените поръчки, свързани с подготовката на председателството.

Една от най-големите поръчки е за 2 млн. лв. и е за акредитационната процедура.

„75 млн. евро е бюджетът за председателството. Доколкото зависи от мен, няма да има предрешени конкурси”, каза още Деница Златева.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Роман дизел
  Отговор
  1 18:34  25.02.17
  Тя да следи да не свърши мандрта
 • глупак
  Отговор
  2 18:36  25.02.17
  май са по-малкото зло,но. ... ПОЛИТИЦИ И СЪДИИ ВЪН. пълна промяна ПП,,ВЪЗРАЖДАНЕ,,

Напиши коментар:


Публикувай